MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

International Landscape Photographer of the Year 2020: Οι εικόνες του διαγωνισμού που μας μάγεψαν

Ανακοινώθηκαν οι φωτογραφίες που κέρδισαν τον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογράφων Τοπίων της χρονιάς για το 2020 και είναι πραγματικά μοναδικές.

International Landscape Photographer of the Year 2020
Monopoli Team

Από καταπράσινα δάση έως τον έναστρο ουρανό, οι νικητήριες εικόνες του διαγωνισμού International Landscape Photographer of the Year 2020 ανακοινώθηκαν. Με έδρα το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο διαγωνισμός είχε πάνω από 3.800 συμμετοχές από επαγγελματίες καλλιτέχνες. Όμως μόνο ένας νικητής πήρε το βραβείου του «Φωτογράφου της χρονιάς» για φέτος. Πρόκειται για τον 24χρονο καλλιτέχνης Kelvin Yuen από το Χονγκ Κονγκ, με μαγευτικές ορεινές φωτογραφίες από διάφορες τοποθεσίες.

«Είναι το κύριο μας βραβείο, αναγνωρίζοντας την επιπλέον καλλιτεχνική δεξιότητα που απαιτείται για ένα πορτοφόλιο με φωτογραφίες τοπίων», είπε ο Peter Eastway, ο Πρόεδρος των Κριτών.

Το βραβείου «Φωτογράφος της χρονιάς» που δόθηκε για μία μόνο φωτογραφία πήρε ο Γερμανός Kai Hornung. Ο Kai εντυπωσίασε πολύ τους κριτές με τη φανταστική του εναέρια φωτογραφία ενός ρέματος της Ισλανδίας. Μαζί με βραβευμένες εικόνες του διαγωνισμού, οι κριτές ξεχώρισαν τις 101 αγαπημένες τους φωτογραφίες από άλλους, χιλιάδες συμμετέχοντες του διαγωνισμού. Συγκεντρώσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω μερικές από τις πιο εντυπωσιακές.

International Landscape Photographer of the Year 2020 International Landscape Photographer of the Year 2020 International Landscape Photographer of the Year 2020

International Landscape Photographer of the Year 2020

Ο Kelvin Yuen είναι φωτογράφος τοπίων από το Χονγκ Κονγκ. «Είμαι 24 ετών και βγάζω φωτογραφίες μόλις εδώ και έξι χρόνια, από τότε που δανείστηκα την κάμερα του ξαδέρφου μου για ένα ημερήσιο ταξίδι ορειβασίας στο Lion Rock Peak», λέει ο καλλιτέχνης. «Δεν υπήρχε κανένας ιδιαίτερος λόγος που πήγα, το Lion Rock Peak είναι απλά ένα βουνό στην πίσω αυλή μου και δεν το είχα επισκεφτεί ποτέ. Ήταν τότε επίσης η πρώτη  μου φορά που πήγα για ορειβασία πάνω από τα σύννεφα και η θέα από την κορυφή πραγματικά με ενέπνευσε. Ερωτεύτηκα τη φύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑReality vs Instagram: Η αστεία πραγματικότητα πίσω από τις τέλειες «ινσταγκραμικές» φωτογραφίες12.09.2018

«Για ένα άτομο σαν κι εμένα που μεγάλωσε σε πόλη, αυτή η βόλτα μου άνοιξε έναν καινούργιο κόσμο», συνέχισε. «Από τότε, περνάω τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου στα βουνά, εξερευνώντας τη φανταστική θέα της φύσης. Και αφότου αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο το 2018, κατάφερα να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να γίνω ένας επαγγελματίας φωτογράφος τοπίων πλήρους απασχόλησης.»

International Landscape Photographer of the Year 2020

«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη φωτογράφηση τοπίων είναι ότι μου δίνει την ευκαιρία να καταλάβω τον εαυτό μου», δήλωσε ο νικητής του διαγωνισμού. «Δουλεύοντας σε εξωτερικό χώρο χρειάζεται να έρχομαι αντιμέτωπος με πολλές αβέβαιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, να φωτογραφίζω χωρίς να κοιμάμαι, μέσα σε καταιγίδα, να εξερευνώ περιοχές χωρίς μονοπάτι, ακόμα και με αυτοκίνητο που έχει κολλήσει! Αυτές οι αντιξοότητες ωστόσο έχουν βελτιώσει τις εφευρετικές μου ικανότητες και μου έδωσαν την ευκαιρία να φτάσω σε ένα σημείο που δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου.»

International Landscape Photographer of the Year 2020 International Landscape Photographer of the Year 2020 International Landscape Photographer of the Year 2020

Η φωτογραφία της χρονιάς

Από τον Kai Hornung

Ο Γερμανός Kai Hornung είναι ο νικητής καλύτερης φωτογραφίας του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Φωτογραφίας Τοπίων της Χρονιάς. Έχει καταφέρει να εξελίξει το χόμπι του σε δευτερεύουσα δουλειά, ως ανεξάρτητος φωτογράφος και καλλιτέχνης. «Ωστόσο, κερδίζω τα προς το ζην σαν σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού στη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Για αυτό θα με θεωρούσα φωτογράφο μερικής απασχόλησης», ομολόγησε ο Kai.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκρέις Κέλι: Η παραμυθένια ζωή μας αδικοχαμένης πριγκίπισσας σε φωτογραφίες12.09.2018

«Ήμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στην Ιρλανδία το 2016 όταν άρχισα να ερωτεύομαι τη φωτογράφηση τοπίων. Πριν από αυτό, χρησιμοποιούσα απλά την κάμερά μου κατά καιρούς για να καταγράφω την οικογενειακή μου ζωή και τα ταξίδια. Από τότε, έχω ταξιδέψει εκτεταμένα στην Ευρώπη, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσω την ομορφιά της φύσης και να διαμορφώσω  το καλλιτεχνικό μου όραμα.»

«Η φωτογράφιση τοπίων συνδυάζει τη χαρά της εξόδου στην φύση με τη δημιουργικότητα», είπε ο Kai. «Και η δημιουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Από τα εφηβικά μου χρόνια, έγγραφα στίχους και τραγούδια και τραγουδούσα σε ροκ μπάντες. Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι φωτογραφίες τοπίων έχουν γίνει η κύρια δημιουργική μου αδιέξοδος. Μου δίνουν την ευκαιρία να επιβραδύνω και να χαλαρώσω από τους μερικές φορές πυρετώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Και για αυτό είμαι απίστευτα ευγνώμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑμερικανικές εκλογές: 10 φωτογραφίες που δείχνουν πόσα λίγα έχουν αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια12.09.2018

«Τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να στρέφω την προσοχή μου μακριά από μεγάλες και δραματικές θέες, σε πιο προσωπικές και αφηρημένες -ορισμένες φορές- σκηνές. Εκεί είναι που νιώθω πως μπορώ να δώσω περισσότερη από τη δική μου προσωπική έκφραση. Και αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος που έχω πραγματικά δικές μου εικόνες, εικόνες που βρήκα ή με βρήκανε, από το να φωτογραφίζω απλά διάσημες τοποθεσίες», εξήγησε ο Kai Hornung.

«Συμμετέχω σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς κάπου κάπου, πάντα με ανάμικτα συναισθήματα, γιατί δεν πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Από την άλλη, υπάρχει κι εκείνη η πλευρά μου που είναι περίεργη να δει πως αντιλαμβάνονται τις φωτογραφίες οι σπουδαιότεροι στον κόσμο», είπε ο Γερμανός φωτογράφος. Συνέχισε υμνώντας τον διαγωνισμό International Landscape Photographer of the Year 2020, διότι «τιμά την καλλιτεχνική και οπτική δεξιοτεχνία, συνδυασμένη με την αγάπη για την φύση,  σε αντίθεση με κάθε άλλο διαγωνισμό.»

«Καθώς ο ετήσιος διαγωνισμός διευρύνθηκε με πάνω από 3.800 συμμετοχές για φέτος, έτσι διευρύνθηκε και το εύρος και η διαφορετικότητα των θεμάτων, τοπίων και στυλ. Η φωτογράφηση τοπίων είναι ένα ισχυρό μέσο, ακόμα περισσότερο όταν αναγνωρίζουμε την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και του αποτυπώματός μας στη γη.», δήλωσε ο Peter Eastway, ο πρόεδρος των κριτών. «Οπότε, θα έπρεπε οι φωτογραφίες τοπίων να τονίζουν τις παγκόσμιες κλιματικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας αν δεν αλλάξουμε τους τρόπους μας ή να είναι μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα τοπίο φαντασίας, ίσως ένα καλύτερο μέρος για το μέλλον;»

«Ευτυχώς, δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση σε αυτήν και σε παρόμοιες ερωτήσεις και κάθε φωτογράφος καλείται να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι. Αυτό που ψάχνουμε είναι μια ελκυστική φωτογραφία – και εικόνες που μεταδίδουν κάτι που φαίνεται να κερδίζει περισσότερη προσοχή», συνέχισε ο Peter.

Και ολοκλήρωσε μιλώντας για την πολυπολιτισμικότητα που εκφράζει  ιδιαιτέρως ο φετινός διαγωνισμός, «αντιπροσωπεύοντας φωτογράφους και τοποθεσίες από όλο τον κόσμο».

Πηγή: Bored Panda

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝέος Φωτογραφικός Διαγωνισμός: Η πόλη σε lockdown12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b