MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Διαδικτυακά και δωρεάν το 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Λόγω των συνθηκών, το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους θα πραγματοποιηθεί φέτος ψηφιακά και δωρεάν, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου.

23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
Monopoli Team

Η μεγάλη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα για όλη την οικογένεια, είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί και φέτος, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα online.olympiafestival.gr με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για κάθε ηλικία (παιδιά, έφηβοι, γονείς).

Από την οθόνη του 23 ου OIFF θα παρελάσουν ταινίες από όλον τον κόσμο, κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγει η τηλεόραση και το Χόλιγουντ: ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής… Οικογένεια, φιλία, έρωτας, φύση, μουσική, διαδίκτυο, αλλά και μετανάστευση, φτώχεια, παραβατικότητα, απώλεια, αγώνας για επιβίωση, θρησκευτικός φανατισμός και βέβαια πανδημία… Το μήνυμα όμως του Φεστιβάλ παραμένει αισιόδοξο και είναι ηχηρό: τα παιδιά είναι αγωνιστές, και η ζωή βρίσκει τελικά τρόπο…

Οι ταινίες του Φεστιβάλ

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 47 χώρες Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας (14), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (24), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους (27).

Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι αποκλείονται ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ. 

To φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου.

Τα Βραβεία

Στα Τμήματα Μυθοπλασίας & Animation, βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και η Ελληνική Κριτική Επιτροπή των Παιδιών. Στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ (KIDS & DOCS) βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών. 

Ειδικά βραβεία απονέμουν η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου-ECFA (στις κατηγορίες feature, short και doc, οι δε βραβευθείσες ταινίες μπαίνουν αυτομάτως στη λίστα για τα ετήσια ευρωπαϊκά βραβεία της ECFA), η Βουλή των Ελλήνων (Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες”), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (“#ThisIsEU – Ευρωπαϊκές αξίες”), η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου-ΠEKK και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας-ΟΚΛΕ.  

23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Τα αφιερώματα 

Τέσσερα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους: 

  • Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα του 20ου αι. και πρωτοπόρου του σύγχρονου παραμυθιού, ο οποίος το 1970 απέσπασε το βραβείο “Χανς Κρίστιαν Άντερσεν”, το οποίο θεωρείται  το βραβείο Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.  
  • Γέφυρες. Ένα αφιέρωμα που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των παιδιών και νέων προσφύγων να γνωρίσουν, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές ανθρώπινες αξίες με όχημα τον κινηματογράφο. Για τον σκοπό αυτό, το Δανέζικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου μεταγλώττισε στην αραβική γλώσσα επιτυχημένες δανέζικες ταινίες για παιδιά και νέους. Θα προβληθεί επίσης η πολυβραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σπύρου “Ο Ψύλλος” με αραβικούς υπότιτλους. 
  • 2020. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Δεκαπέντε Έλληνες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες συστήνουν στο ενήλικο κοινό τη γενιά που έρχεται, μέσα από ευαίσθητες μικρού μήκους προσεγγίσεις ζητημάτων που την απασχολούν. 
  • Zoom in European Children’s FilmsΤο διαρκές αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με μια ευρεία επισκόπηση της πρόσφατης παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους. Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον κλπ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline και δωρεάν ταινίες για παιδιά, στο 61o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης12.09.2018

 3ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab

Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι εκπαιδεύονται στην παρουσίαση ιδεών και σεναρίων για ταινίες. Στο τέλος του εργαστηρίου, παρουσιάζουν σε επαγγελματίες παραγωγούς τις ιδέες τους για τη δημιουργία Ελληνικών ταινιών για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου. Οι δύο καλύτερες ιδέες που θα βραβευτούν, θα χρηματοδοτηθούν με 3.000€ (χορηγοί βραβείων: ΕΡΤ 3.000€ και ΕΚΚ 3.000€), ενώ δωρεάν υπηρεσίες για την παραγωγή των ταινιών τους θα παράσχουν οι εταιρείες SteFilm, Authorwave και Νεανικό Πλάνο. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Η τελική παρουσίαση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.

20η Camera Zizanio

Παράλληλα με το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται η 20η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, η οποία προβάλλει 186 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: Ελληνικό με 74 ταινίες, Ευρωπαϊκό με 82 ταινίες από 27 χώρες και Διεθνές με 30 ταινίες από 17 χώρες και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (έως 12 ετών, 13 – 16 και 17 – 20).

Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή από πολλές απόψεις. Η Camera Zizanio συμπληρώνει είκοσι χρόνια παρουσίας και έχει πλέον καθιερωθεί σαν η πιο σημαντική διοργάνωση του είδους της διεθνώς. Οι συμμετοχές ταινιών ακολουθούσαν μέχρι τώρα μια διαρκή ανοδική παρουσία ενώ μεγάλωνε το ενδιαφέρον των παιδιών από όλο τον κόσμο να έρθουν στον Πύργο και να πάρουν μέρος στις δράσεις του Φεστιβάλ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑInternational Micro μ Festival: Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους σε νέα phygital εκδοχή12.09.2018

Οι ταινίες που υποβλήθηκαν έφτασαν τις 1.400! Πολλές από αυτές δημιουργήθηκαν σε συνθήκες λοκ ντάουν και μας μεταφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της πανδημίας και των αντιδράσεων των νέων διεθνώς. Παράλληλα αποτελούν έκφραση της αδάμαστης δημιουργικότητας και ευρηματικότητας των νέων που ξεπερνά κάθε εμπόδιο. 

Οι διευρυμένες με παιδιά από όλη την Ελλάδα κριτικές επιτροπές θα απονείμουν όπως έχει καθιερωθεί τρία βραβεία για κάθε ηλικιακή κατηγορία τόσο στο Ελληνικό όσο και το Ευρωπαϊκό διαγωνιστικό τμήμα, ενώ από ένα βραβείο σε κάθε ηλικιακή κατηγορία στο Διεθνές. Παράλληλα θα υπάρξουν και τα ειδικά βραβεία του ελληνικού τμήματος. 

Τα 20 της χρόνια κλείνει φέτος η Camera Zizanio που κάθε χρόνο, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία σε παιδιά από την Ελλάδα και τον  κόσμο να δείξουν τις ταινίες που γύρισαν είτε μόνα τους είτε στο πλαίσιο του σχολείου. Δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής αυτών των γενεθλίων όπως ήταν προγραμματισμένη, όμως οι ίδιες αυτές συνθήκες ήταν αυτές που φέτος ενέπνευσαν τα παιδιά, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό 

‘Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκος Θεοδοσίου μια επαγγελματική ταινία απαιτεί μεγάλο χρόνο για να ολοκληρωθεί, ενώ οι μικρού μήκους ταινίες των παιδιών, με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας,  αποτυπώνουν άμεσα τα πράγματα: πολλές από τις ταινίες που λάβαμε φέτος μιλούν για τον covid-19 ή γυρίστηκαν σε συνθήκες περιορισμών, σε όλον τον κόσμο, και φανερώνουν το πώς βλέπουν τα παιδιά την πανδημία: κάποια την αντιμετωπίζουν με χιούμορ, κάποια καταγράφουν τη ζωή στην καραντίνα, άλλα εκφράζονται με περιορισμένα μέσα σε μικρούς  χώρους μέσα από το τραγούδι και τη σάτιρα. Η φαντασία και η ευρηματικότητα των νεαρών δημιουργών εντυπωσιάζει». 

20η Camera Zizanio

20η Camera Zizanio

Στην φετινή Camera Zizanio θα προβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις ταινίες, για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αυτής της μάχης για τη ζωή που δίνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ταινίες «Covid-19» λοιπόν από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Αγγλία, Κροατία, Κύπρο, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και την Κίνα, την Αμερική, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αργεντινή… 

*Από την Γεωργία μας  έρχεται ένα πανέξυπνο κινούμενο σχέδιο που έγινε από παιδιά του δημοτικού και σατιρίζει τα διαδικτυακά μαθήματα του σχολείου. Έχει τίτλο Online lesson και το βρίσκουμε στις ταινίες του Ευρωπαϊκού τμήματος, στην κατηγορία Α (ταινίες παιδιών έως 12 ετών)  

*Από την Αμερική, το  Covid-The musical ένα ευφάνταστο βιντεοκλίπ με δηκτικό χιούμορ, από το οποίο δεν ξεφεύγει ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ!  Δημιουργός του είναι ο Andrei Thuler, και το βρίσκουμε στις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην κατηγορία Β (ταινίες παιδιών 13 ως 16 ετών). 

*Από την Ελλάδα, η Αφύπνιση, ένα ευρηματικό μονοπλάνο της Ευαγγελίας Κεφαλά. Η ταινία γυρίστηκε στα πλαίσια μιας δημοσιας πρόσκλησης που έκανε το Φεστιβάλ Ολυμπίας στα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους γυρίζοντας μια ταινία με ένα μόνο πλάνο. Την βρίσκουμε στις ταινίες του Ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος στην κατηγορία Β 

Παρά το γεγονός πως η λειτουργία των σχολείων, όπως είναι τώρα (πρωί-απόγευμα), βάζει πολλά εμπόδια, θα πραγματοποιηθούν αρκετά εργαστήρια για παιδιά online, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει το ανατρεπτικό ημερήσιο Zizanio Daily News –αυτή τη φορά ως  Selfie Edition και μικρότερης διάρκειας.  

Αν θέλετε να δείτε πως σκέφτονται, δρουν και δημιουργούν τα παιδιά και οι νέοι  σε όλο τον πλανήτη σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, μη χάσετε τις προβολές των ταινιών της Camera Zizanio!  Δεν θα τις δείτε αλλού.  

Η 20h Camera Zizanio θα  προβάλλει συνολικά 188 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από 47 χώρες.

School Cinema

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο κινηματογραφικό σχολείο με εκατοντάδες παιδιά και νέους να συμμετέχουν στα κινηματογραφικά εργαστήρια και να δημιουργούν ταινίες. Παράλληλα οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου, ενώ σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά. Φέτος, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, όλες οι δραστηριότητες του School Cinema θα γίνουν διαδικτυακά, ενώ θα ανακοινωθούν αναλυτικότερα τις επόμενες ημέρες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline και χωρίς συνδρομή για τους σινεφίλ, οι ταινίες της StraDa Films12.09.2018

Μια ειδική αναφορά αξίζει στο Mythos Project, το καθιερωμένο εδώ και 10 χρόνια πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας με τη συμμετοχή παιδιών από πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, το οποίο έχει βρει μιμητές σε Ουαλία και Αυστρία, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με διεθνή συνεργασία ομάδων μαθητών και μαθητριών από διάφορες χώρες, όπως και το Zizanimation, με εκπαιδευτή τον Κώστα Κατράκη, που έχει γράψει ιστορία στο Φεστιβάλ Ολυμπίας καθώς λειτουργεί επί 15 συνεχή χρόνια κι έχει εκπαιδεύσει μια μεγάλη ομάδα νεαρών δημιουργών.  

Ορισμένες από τις ταινίες Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας:

Aντιγόνη (Sophie Deraspe)

Μια ορφανή έφηβη μετανάστρια, η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, βοηθά τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή, όταν αστυνομικοί σκοτώνουν εν ψυχρώ έναν φίλο του και τον συλλαμβάνουν. Καθώς ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν ένας σύγχρονος χορός  της αρχαίας τραγωδίας. Η ταινία κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στα Κρατικά βραβεία του Καναδά.. 

Aντιγόνη (Sophie Deraspe)

Aντιγόνη (Sophie Deraspe)

Οι Μικροί Λύκοι (Samuel Kishi Leopo)

Δυο μικρά αδερφάκια, ο Max και ο Leo, έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους Lucia, τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Τις άπειρες ώρες που περιμένουν τη μαμά τους να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, ονειρεύονται την υπόσχεση της ότι θα πάνε στη Ντίσνεϋλαντ, στη δική τους Γη της Επαγγελίας Ο σκηνοθέτης Samuel Kishi Leopo «χτίζει» πάνω στις εμπειρίες της δικής του παιδικής ηλικίας και αφηγείται μια ιστορία μετανάστευσης εκρηκτικά επίκαιρη. Βραβείο Generation Kplus στην Μπερλινάλε. 

Γιος- Μάνα (Mahnaz Mohammadi)

Η Leila είναι μια χήρα μητέρα δύο παιδιών στο Ιράν με επισφαλή εργασία. Ο Kazem της κάνει πρόταση γάμου αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Ο άντρας έχει μια κόρη στην ηλικία του 12χρονου γιου της, του Amir, και σύμφωνα με την παράδοση είναι κατακριτέο ένα νεαρό κορίτσι να συγκατοικεί με τον ετεροθαλή αδερφό του. Ο Kazem ζητάει από τη Leila να μην φέρει μαζί της το γιο της, μέχρι να παντρέψει αυτός την κόρη του… Η σκηνοθέτις και ακτιβίστρια Mahnaz Mohammadi αφηγείται την ιστορία πρώτα από την πλευρά της μητέρας, έπειτα από την πλευρά του μικρού. 

Γιος- Μάνα (Mahnaz Mohammadi)

Γιος- Μάνα (Mahnaz Mohammadi)

Λέγε με Κοτσύφι (Pavel Mirzoev)

Με μια πρώτη ματιά, ο Kostya είναι ένας συνηθισμένος 14χρονος Ρώσος. Δεν τα πολυκαταφέρνει στο σχολείο, οι γονείς του είναι στα χωρίσματα, ο πατέρας του ετοιμάζεται για μια νέα οικογένεια και ο ίδιος δεν έχει πολλούς φίλους.  Ώσπου μια μέρα βρίσκει έναν στο διαδίκτυο…  Θα καταφέρει μέσα από την ραπ και την ποίηση να βρει τελικά τον εαυτό του; 

Λέγε με Κοτσύφι (Pavel Mirzoev)

Λέγε με Κοτσύφι (Pavel Mirzoev)

Λουνάνα, ένα Γιακ μες στην Τάξη (Pawo Choyning Dorji)

Πρώτη φορά προβάλλεται στην Ελλάδα ταινία από το Μπουτάν, η οποία μάλιστα εκπροσωπεί το Μπουτάν στα Όσκαρ. Οι αντοχές ενός νεαρού δάσκαλου δοκιμάζονται στο πιο απομονωμένο σχολείο του πλανήτη , στους παγετώνες των υψιπέδων των Ιμαλαΐων. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν  

Daniel ’16 (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος)

Ο διακεκριμένος έλληνας ντοκιμαντερίστας επιστρέφει στη μυθοπλασία με ήρωα έναν Γερμανό έφηβο, τον Daniel, τον οποίο στέλνουν στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του σε μια σωφρονιστική κοινότητα ανήλικων. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στις όχθες του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, θα γνωρίσει έναν μικρό πρόσφυγα και θα βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα

When Hitler Stole Pink Rabbit (Caroline Link)

Η βραβευμένη με Όσκαρ γερμανίδα σκηνοθέτρια Καρολίνε Λινκ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Ολυμπίας που πρώτο την σύστησε στο ελληνικό κοινό,  με την εκπληκτική νέα της ταινία: Η 9χρονη Anna, παιδί Εβραϊκής οικογένειας, δεν είναι σίγουρη ποιος ακριβώς είναι αυτός ο Χίτλερ. Αλλά, όταν μια μέρα η οικογένειά της αναγκάζεται να αφήσει  την Γερμανία, συνειδητοποιεί ότι ο άνδρας από τις αφίσες ετοιμάζεται να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τον δικό της μικρόκοσμο… Χωρίς ούτε μία σκηνή από τις φρικαλεότητες του πολέμου, η ταινία αποδίδει μέσα από τη ματιά της μικρής τι σημαίνει ξεριζωμός, αλλά  και πόσο ευεργετική είναι η αγάπη και ο πολιτισμός…Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Τζούντιθ Κέρ,  διάσημης σήμερα εικονογράφου παιδικών βιβλίων. 

When Hitler Stole Pink Rabbit (Caroline Link)

When Hitler Stole Pink Rabbit (Caroline Link)

Oρισμένες Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας και Animation:

Rosqaia (Diana Saqeb Jamal)

Έχοντας επιβιώσει από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, η 12χρονη Roqaia βρίσκεται στη μέση ενός μιντιακού παροξυσμού: τα αδηφάγα ΜΜΕ την κάνουν πρώτο θέμα, τη στιγμή που προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της. Στη διάρκεια των γυρισμάτων  την διατάζουν να δείχνει τις πληγές της. Ο πατέρας της, αντί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το ψυχικό τραύμα την σπρώχνει να εκτεθεί σε κοινή θέα

Ο Λουστράκος (Andres Gallegos)

Τοποθετημένη στη Χιλή του 1989, η ταινία αφηγείται την αληθινή  ιστορία του Diego, ενός 11χρονου λουστράκου του παππού του σκηνοθέτηΗ κάμερα ακολουθεί τον τίμιο λουστράκο που δουλεύει στον δρόμο. Όμως, όταν η αστυνομία θα κατάσχει το κασελάκι του, ο μικρός θα καταλάβει γρήγορα πως η ζωή δεν είναι δίκαιη. Για να επιζήσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο. 

Μπαμπάς (Atke Blakseth, Einar Dunsaed)

Εντυπωσιακός, ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, ο μπαμπάς εμφανίζεται ένα βράδυ στο παράθυρο, κρατώντας ένα δώρο για τον γιο του. Στο νορβηγικό αυτό animation ο μπαμπάς είναι δυνατός και γενναίος. Ελευθερώνει ζώα από την αιχμαλωσία, κερδίζει σε κούρσες με το σούπερ αμάξι του και βουτά στα βάθη του ωκεανού. Η ταινία αφηγείται την οδυνηρή λαχτάρα ενός παιδιού για τον απόντα πατέρα του 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤhe Queen’s Gambit: Υπάρχουν στ’ αλήθεια αυτά τα τρία ξενοδοχεία;12.09.2018

Goads (Ίρις Μπαγλανέα)

Η Ήρα ζει με την οικογένειά της σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια μιας σκληρής “εκπαίδευσης” υπό την επίβλεψη του πατέρα της, που έχει μια πολύ προσωπική αντίληψη περί ζωής και θανάτου, θα βιώσει μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της παιδικής της ηλικίας.  

Ο Αμερικανικός Ταύρος (Fatemeh Tousi)

Σ’ ένα χωριό στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, οι χωρικοί ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ένας έφηβος, ο Saheb, έχει τον μοναδικό αρσενικό αμερικανικό ταύρο του χωριού. Είναι απόλυτα εξαρτημένος οικονομικά από τον ταύρο του, τον οποίο διαθέτει για αναπαραγωγή. Όμως μια μέρα όλα αλλάζουν… 

Όλα τα Αγαπημένα μου Μικρά Ζωάκια (Michael Ekblad, Alexandra Schatz)

Στο πανέμορφο αυτό animation (Γερμανία, Σουηδία), μια καλοκαιρινή μέρα τρία παιδάκια ιδρύουν μια επιχείρηση με την επωνυμία ”Κηδείες ΕΠΕ”, για να βοηθήσουν τα φτωχά νεκρά ζώα του κόσμου. «Η Esther έσκαβε, εγώ έγραφα τα ποιήματα και ο μικρός αδελφός της Esther, ο Puttie, έκλαιγε». 

Τα Ντοκιμαντέρ της ενότητας Kids & Docs:

Θωρακισμένο Νανούρισμα (Yana Ugrekhelidze)

Για να ξεφύγουν από τη γενοκτονία, τέσσερα παιδιά εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους, το καθένα με διαφορετικό τρόπο. Με το τελευταίο τρένο, το τελευταίο αεροπλάνο, το τελευταίο καράβι και περπατώντας στα χιονισμένα βουνά.  Το ντοκιμαντέρ (γυρισμένο ως animation) είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία που συνέβη το 1993 κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης, που υπέστη ο γεωργιανός πληθυσμός της περιοχής του Σουχούμι της Αμπχαζίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ11o Ethnofest: Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου επιστρέφει με 40 ταινίες online και δωρεάν12.09.2018

Γραμμές στην Άμμο, μια Εξιστόρηση της Ιστορίας (Francis Alys)

Ένα ντοκιμαντέρ κορυφαίο στην σύλληψή του καθώς τα παιδιά ενός ορεινού χωριού κοντά στη Μοσούλη, μέσα από το παιχνίδι τους, αναπαριστούν έναν αιώνα ιρακινής ιστορίας!  Στήνουν σκετσάκια σε αμμόλοφους, δραματοποιώντας από την υπογραφή της μυστικής συμφωνίας Σάικς-Πικό το 1916 μέχρι την εγκαθίδρυση του βασιλείου του τρόμου από το Ισλαμικό Κράτος το 2016.  

Ορχήστρα από τη χώρα της σιωπής (Lucia Kasova)

Η Zohra είναι η πρώτη ορχήστρα αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναίκες στο Αφγανιστάν. Τα κορίτσια ετοιμάζονται να περιοδεύσουν με ένα κονσέρτο στην Ευρώπη. Παρακολουθούμε την καθημερινότητά τους στο σύγχρονο Αφγανιστάν μέσα απ’τα μάτια της Mazia, ενός 16χρονου κοριτσιού. Με την άφιξη τους στην Ευρώπη κάτι απρόσμενο συμβαίνει και τέσσερα μέλη της ορχήστρας αποφασίζουν να αυτομολήσουν. 

Μπλε τα Μάτια μου, Πολύχρωμο το Φόρεμά μου (Polina Gumiela)

Γεμάτη περιέργεια και αυτοπεποίθηση, η 3χρονη Zhana εξερευνά τον κόσμο γύρω της, καθώς οι καλοκαιρινές μέρες περνούν. Κάνει ανακαλύψεις και με τόλμη αντιμετωπίζει τις μικρές της περιπέτειες: περνάει πάνω από λακκούβες με νερό, γνωρίζεται με μερικές γάτες κι έναν σκύλο και ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο τα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών. Μια πολύ προσωπική αφήγηση απ’ την οπτική γωνία του παιδιού 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Περισσότερα από Παιδί
VIMA_WEB3b