MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
10
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τζον Γουότερς: Δωρίζει τη συλλογή του στο Μουσείο Τέχνης Βαλτιμόρης με έναν… ιδιαίτερο όρο

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής υποσχέθηκε ότι όταν πεθάνει θα δωρίσει στο Μουσείο Βαλτιμόρης ολόκληρη τη συλλογή του, που περιλαμβάνει έργα του Άντι Γουάρχολ, της Νταϊάν Άρμπους, αλλά και δικά του.

Τζον Γουότερς
Monopoli Team

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times, ο Τζον Γουότερς υποσχέθηκε να δωρίσει όλη την συλλογή του στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης μετά τον θάνατο του, ως ένα “δώρο” προς την πόλη του.

Πρέπει όμως να εκπληρώσουν μία… επιθυμία του. Συγκεκριμένα, ο διάσημος κινηματογραφιστής ζήτησε από το Μουσείο να δώσει το όνομά του σε δύο τουαλέτες, αλλά και σε μία (πιο παραδοσιακή) ροτόντα.

Σε αντάλλαγμα, ο δημιουργός των “Ροζ Φλαμίνγκο” είναι διατεθειμένος να δωρίσει ολόκληρη την συλλογή του, την οποία συλλέγει εδώ και πολλές δεκαετίες και περιλαμβάνει 372 έργα από 125 καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών της Ναν Γκόλντιν, του Άντι Γουάρχολ, της Κάθριλ Όπι, η Νταϊάν Αρμπούς, αλλά και του ίδιου.

Μπορεί το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης να είχε πρόσφατα προκαλέσει αντιδράσεις με τα σχέδια του να πουλήσει έργα του Γουάρχολ, του Μπράις Μάρντεν και του Κλίφορντ Στιλ, ο Γουότερς όμως έχει διαβεβαιωθεί ότι η συλλογή του θα παραμέινει στο μουσείο, και δεν θα πουληθεί αλλού. “Το μουσείο δεν θα μπορεί να την πουλήσει, εφόσον υπάρχουν όροι στο δώρο μου” εξήγησε.

Φυσικά, η επιλογή του να δωρίσει την αγαπημένη του συλλογή στο Μουσείο της Βαλτιμόρης δεν είναι τυχαία, αφού εκεί έκανε και την πρώτη του έκθεση στην γενέτειρά του, με τίτλο Indecent Exposure (“Απρεπής Έκθεση”).

Φωτογραφία από την έκθεση του Τζον Γουότερς στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης

Φωτογραφία από την έκθεση του Τζον Γουότερς στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης

Παράλληλα, σε αυτό το μουσείο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη. “Θέλω τα έργα μου να πάνε στο μουσείο που μου έδωσε πρώτο ένα μάθημα στην επαναστατικότητα της τέχνης όταν ήμουν 10 χρονών” είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAndy Warhol: Τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα πορτρέτα του “πάπα της pop”12.09.2018

Ο “πάπας του trash” που είχε έρθει και στη χώρα μας στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα κάνει ακόμα ένα δώρο στο Μουσείο της Βαλτιμόρης, αφού με 80 δικά του έργα θα καταστήσει το μουσείο, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου μέρους του έργου του.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Ο Γιώργος Λάνθιμος, αν άντεχε, θα φωτογράφιζε στη Γάζα
Εικαστικά
Πίσω από τη βιτρίνα: Γυναίκες της δουλειάς και της ζωής -Έκθεση στο Καπνεργοστάσιο
Εικαστικά
Athens Photo World 2026: Αυλαία για το μεγάλο φεστιβάλ φωτοδημοσιογραφίας στην Τεχνόπολη
Art & Culture
Είσαι ό,τι φοράς: Έκθεση αφιερωμένη στη Σοφία Κοκοσαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Photographs: Προσβάσιμη σε όλους η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Λάνθιμου στη Στέγη
Εικαστικά
Διεθνής Ημέρα των Γυναικών: Η Γεωργία Λαλέ φέρνει το “True Blue – Αληθινό Μπλε” στο Κέντρο Τεχνών
Art & Culture
Έργα τέχνης από τη Συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol»
Εικαστικά
Πώς ένα ύφασμα κουβαλά πάνω του την ιστορία των γυναικών
Δραστηριότητες
Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή: Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα οικοσυστήματα μέσα από μια νέα δράση
Εικαστικά
Το Βρετανικό Μουσείο αφαιρεί τη λέξη «Παλαιστίνη» από επιγραφές εκθεμάτων
Εικαστικά
Μουσείο Μπενάκη: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου