MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Βρετανικό Μουσείο αφαιρεί τη λέξη «Παλαιστίνη» από επιγραφές εκθεμάτων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Βρετανικό Μουσείο αφαίρεσε τη λέξη «Παλαιστίνη» από ορισμένα από τα εκθέματά του, υποστηρίζοντας ότι ο όρος χρησιμοποιείται ανακριβώς και δεν είναι πλέον ιστορικά ουδέτερος.

Πηγή: Christian Lendl/ Unsplash
Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Χάρτες και ενημερωτικές επιγραφές στις αίθουσες του μουσείου για την αρχαία Μέση Ανατολή αναφέρονταν στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου ως «Παλαιστίνη», ενώ ορισμένοι λαοί περιγράφονταν ως «παλαιστινιακής καταγωγής».

Το μουσείο φέρεται να προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση ύστερα από καταγγελία που δέχθηκε από το UK Lawyers for Israel (UKLIF), μια εθελοντική ομάδα δικηγόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εξέφρασε «ανησυχίες» σχετικά με τις αναφορές στην «Παλαιστίνη» σε εκθέσεις που καλύπτουν την αρχαία Λεβαντίνη και την Αίγυπτο, οι οποίες –όπως υποστήριξαν– ενδέχεται να «αποκρύπτουν την ιστορία του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού».

Σε επιστολή προς τον διευθυντή του μουσείου, Nicholas Cullinan, η ομάδα έγραψε: «Η αναδρομική εφαρμογή μιας ενιαίας ονομασίας – Παλαιστίνη – σε ολόκληρη την περιοχή, σε βάθος χιλιάδων ετών, διαγράφει τις ιστορικές αλλαγές και δημιουργεί μια ψευδή εντύπωση συνέχειας. Έχει επίσης το αποτέλεσμα της διαγραφής των βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας, που αναδύθηκαν περίπου από το 1000 π.Χ., και της αναδιατύπωσης της προέλευσης των Ισραηλιτών και του εβραϊκού λαού ως εσφαλμένα προερχόμενης από την Παλαιστίνη».

Το UKLFI ανέφερε ότι η επιλεγμένη ορολογία «υπονοεί την ύπαρξη μιας αρχαίας και συνεχούς περιοχής που ονομάζεται Παλαιστίνη». Ζήτησε από το μουσείο να επανεξετάσει τις συλλογές του και να αναθεωρήσει την ορολογία, ώστε οι σχετικές περιοχές να αναφέρονται ως Χαναάν, τα βασίλεια του Ισραήλ και Ιουδαία, ανάλογα με την περίοδο που περιγράφεται.

Παρότι αρκετές επιγραφές έχουν ήδη ενημερωθεί, το μουσείο δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, μετά από ανατροφοδότηση σε έρευνα κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓλυπτά του Παρθενώνα: Ο Osborne επαναφέρει τη λύση δανεισμού και ανταλλαγής εκθεμάτων12.09.2018

Ανέφερε επίσης ότι, παρόλο που ο όρος «Παλαιστίνη» ήταν καθιερωμένος στη δυτική και μεσανατολική επιστημονική βιβλιογραφία ως γεωγραφικός και «ουδέτερος» προσδιορισμός για το νότιο τμήμα της Λεβαντίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα, αναγνωρίζει πλέον ότι ο όρος δεν διατηρεί ουδέτερο χαρακτήρα και ενδέχεται να γίνεται αντιληπτός ως αναφορά σε πολιτική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του μουσείου πρόσθεσε: «Για τις αίθουσες της Μέσης Ανατολής, σε χάρτες που παρουσιάζουν αρχαίες πολιτισμικές περιοχές, ο όρος “Χαναάν” είναι ο κατάλληλος για το νότιο τμήμα της Λεβαντίνης κατά το ύστερο δεύτερο χιλιετία π.Χ.

»Χρησιμοποιούμε την ορολογία του ΟΗΕ σε χάρτες που απεικονίζουν σύγχρονα σύνορα, για παράδειγμα Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ, Ιορδανία, και αναφερόμαστε σε “Παλαιστίνιο” ως πολιτισμικό ή εθνογραφικό προσδιορισμό όπου είναι κατάλληλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«17 Κήποι» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων12.09.2018

Περισσότερα από 5.000 άτομα έχουν έκτοτε υπογράψει διαδικτυακό ψήφισμα στο Change.org ζητώντας από το μουσείο να ανακαλέσει την απόφασή του. Το ψήφισμα υποστηρίζει ότι η κίνηση «δεν υποστηρίζεται από ιστορικά στοιχεία και συμβάλλει σε ένα ευρύτερο μοτίβο διαγραφής της παλαιστινιακής παρουσίας από τη δημόσια μνήμη».

Περαιτέρω αλλαγές αναμένονται στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος ανακατασκευής και αναδιαμόρφωσης του μουσείου που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian. 

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Το ΕΜΣΤ αποχαιρετά την Ιδρυτική του Διευθύντρια Άννα Καφέτση
Εικαστικά
2ο Φεστιβάλ «Μαζί στη Γιορτή»: Η μεγάλη συνάντηση της ισότιμης συμπερίληψης συνεχίζεται στη Φωκίδα
Cine News
Ο The Boy κάνει ένα τριήμερο takeover στο κτίριο της Στέγης
Εικαστικά
ANTRES MEN στο Domatio Art Space
Εικαστικά
«Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη»: Το μήνυμα της Tilda Swinton πριν ανοίξει η έκθεσή της στο Onassis Ready (vid)
Εικαστικά
Το ΕΜΣΤ υποδέχεται το καλοκαίρι με τρεις νέες εκθέσεις
Εικαστικά
Το Onassis Culture στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia
Εικαστικά
Μετά 20 έτη: Στο Καπνεργοστάσιο η 8η Μπιενάλε της Αθήνας
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Με συναυλία, ξεναγήσεις και εργαστήρια πλαισιώνεται η έκθεση «Αναδρομικά»
Εικαστικά
Comicdom Con Athens 2026: Για 20η χρόνια στην Τεχνόπολη με ένα γεμάτο πρόγραμμα
Art & Culture
Η Ελλάδα ως γρίφος στη Μπιενάλε Βενετίας
Εικαστικά
Το νερό επιστρέφει στις «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο MOMUS