MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΚΑΛΉ ΖΩΉ

Πέντε λόγοι που τα φυτά εσωτερικού χώρου κάνουν τη ζωή στο σπίτι καλύτερη

Τα φυτά γίνονται όλο και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης και οι λόγοι δεν είναι μόνο αισθητικοί.

Σπίτι στην Αμβέρσα με φυτά εσωτερικού χώρου, φωτογραφία: Hilton Carter/ CICO Books
Σπίτι στην Αμβέρσα με φυτά εσωτερικού χώρου, φωτογραφία: Hilton Carter/ CICO Books
Monopoli Team

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την ανάδυση τους οι plantfluencers, infuencers δηλαδή που ασχολούνται με τα κηπουρική στα social media. Και πράγματι οι Μιλένιαλς, αλλά και η Γενιά Z, φαίνεται να παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για τα φυτά, εξού και η ξαφνική “εισβολή” τους στην αρχική σελίδα μας στο Instagram και στο Facebook.

Σύμφωνα, όμως, με νέο ρεπορτάζ του BBC, η νέα μόδα αυτή με τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν έγκειται μόνο σε αισθητικούς λόγους -αν και είναι αλήθεια πώς μερικά φυτά πάντα ομορφαίνουν ένα σπίτι. Μιλώντας με μία συγγραφέα, έναν plantfluencer και την υπεύθυνη του Μουσείου Κηπουρικής του Λονδίνου, το BBC ανακάλυψε τα εξής πλεονεκτήματα των φυτών στο σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ιδέες για μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα12.09.2018

Τα φυτά ως αντίδοτο στην γρήγορη-ψηφιακή ζωή μας

Σύμφωνα με την Άλις Βίνσεντ, συγγραφέα του βιβλίου “Rootbound: Rewilding a Life” τα φυτά και η ενασχόληση μαζί τους μπορούν να προσφέρουν μία παρηγοριά. “Όταν πολλά πράγματα στη ζωή μου πήραν διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που περίμενα, βρήκα ανακούφιση στην κηπουρική και τα φυτά” γράφει.

Παράλληλα, η ζωή μας γίνεται όλο και πιο γρήγορη, αλλά και πιο… ψηφιακή. Παρ’ όλο που η κοινότητα των plantfluencers είναι πολύ ενεργή στα σόσιαλ μίντια, αντιλαμβάνονται ότι κάνουν όλο και πιο πιεστική τη ζωή μας.

Το καλύτερο αντίδοτο σε αυτό; “Να προσέχεις φυτά εσωτερικού χώρου και η κηπουρική” σύμφωνα με την Βίνσεντ. “Πρόκειται για μία αργή, σωματική δραστηριότητα που απαιτεί υπομονή -όλα αυτά τα βρίσκω ιδιαίτερα χαλαρωτικά, όταν η υπόλοιπη ζωή μου είναι τόσο γρήγορη”.

Μαθαίνοντας τι θα πει “ευθύνη”
Ο plantfluencer Χίλτον Κάρτερ, credit: Hilton Carter/ CICO Books

Ο plantfluencer Χίλτον Κάρτερ, credit: Hilton Carter/ CICO Books

Σύμφωνα με τον δημοφιλή στα σόσιαλ μίντια plantfluencer Χίλτον Κάρτερ, τα φυτά είναι κάτι σαν τα κατοικίδια. Δεν μπορείς να είσαι ανεύθυνος μαζί τους. “Χρειάζονται φως και φαγητό. Πρέπει να είσαι έτοιμος να δεσμευτείς με κάτι που έχει ζωή”.

Έτσι, ειδικότερα τώρα στην καραντίνα, η ενασχόληση με τα φυτά μπορεί να αποδειχθεί πολύ θετική, δίνοντας μας κάποιο σκοπό, ενώ περνάμε όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο μας.

Δίνοντας μια άλλη οπτική για τη ζωή

Σύμφωνα με την Άλις Βίνσεντ, το να έχει μια διαφορετικής μορφής ζωή στο σπίτι της, της έδωσε και μία διαφορετική νοοτροπία για τη ζωή, βοηθώντας την παράλληλα να δει και την δική της ζωή με άλλο μάτι.

“Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να βλέπεις ότι ένα αιωνόβιο φυτό μεγαλώνει ή “επιστρέφει” στη ζωή, μετά από έναν μακρύ, σκοτεινό χειμώνα. Βρίσκω την εποχιακή αλλαγή των φυτών και του γενικότερου κόσμου της φύσης, κάτι που με καθοδηγεί στην καθημερινότητά μου. Έτσι, η κηπουρική γίνεται ένα είδος διαλογισμού για εμένα” γράφει η συγγραφέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈξι φυτά για περισσότερο οξυγόνο και αίσθηση καθαριότητας στο σπίτι12.09.2018

Θετικός αντίκτυπος και στην ψυχική -και όχι μόνο- υγεία

Ειδικά τώρα, που η “ζωή στο σπίτι” είναι επιβεβλημένη λόγω του κορονοϊού, η αλήθεια είναι πώς είναι πιο εύκολο να “πέσει” κανείς ψυχολογικά”.

Σύμφωνα με έρευνα που παραθέτει η Βίνσεντ, “το να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με φυτά -ή το να κοιτάς τοπία με φύση- ωθεί τους ανθρώπους να πάρουν αποφάσεις που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και γενναιοδωρίας, ενώ είχαν επίδραση και στην κοινωνικοποίηση.”

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κάρτερ “κάθε σπίτι με φυτά είναι πιο χαλαρωτικό και “ζεστό”, σαν να σε προσκαλεί να μείνει εκεί. Ειδικά ένα σπίτι με πολλές “σκληρές” γωνίες, θα “αναπνέει” καλύτερα με λίγη πράσινη ζωή”.

Ο αντίκτυπος στην οικολογική μας συνείδηση
Φωτογραφία από το Μουσείο Κηπουρικής του Λονδίνου

Φωτογραφία από το Μουσείο Κηπουρικής του Λονδίνου

Για την υπεύθυνη του Μουσείου Κηπουρικής του Λονδίνου, Τζανίν Νέλσον, οι νέες γενιές παρουσιάζουν μία “αποσύνδεσή” με το περιβάλλον. “Η έλλειψη κήπων και πράσινου, αλλά και η αστική ζωή, έχει οδηγήσει σε μία λεγόμενη αποσύνδεση από τη φύση”. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσει κανείς πάλι σχέση με τη φύση, ζώντας σε μία πόλη; Τα φυτά εσωτερικού χώρου φυσικά.

“Είμαστε μια γενιά που ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδεθούμε με αυτόν και να τον φροντίσουμε. Η κηπουρική αποτελεί μέρος της οικολογικής συνείδησης, όσο και το να χρησιμοποιείς ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι” δηλώνει από την άλλη ο Κάρτερ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου πράγματι μας δίνουν μία αναγκαία επαφή με τη φύση, και αποτελούν ίσως την καλύτερη επιλογή μας στην πόλη.

Πηγή: BBC

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b