MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ- ΒΙΒΛΙΟ

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: 5 συγγραφείς κοιτάζουν κατάματα την Ιστορία

Πέντε συγγραφείς διαφορετικών εθνικοτήτων καταγράφουν μέσα από τα έργα τους, ο καθένας από τη δική του οπτική, τα δεινά που προκλήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας.

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: Βιβλία ναζισιτκό καθεστώς
author-image Αγγελική Βασιλάκου

Φωτίζοντας την Ιστορία

Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες και σκοπιές έρχονται να φωτίσουν μια πολύ κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας μας, καταγράφοντας τα δεινά που προκλήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Ο καθένας με τον τρόπο του:

  • Ο Φίλπ Κερ για παράδειγμα, ο αγαπημένος Σκωτσέζος συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών, δημιούργησε τον Μπέρνι Γκούντερ, τον ντετέκτιβ της Ιστορίας!
  • Ο Αυστριακός νομπελίστας Πέτερ Χάντκε αναρωτιέται για τη συνενοχή του δικού του λαού στην ιστορία του ναζισμού.
  • Ο βραβευμένος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος (των Φρανσουά Τρυφώ Κώστα Γαβρά, μεταξύ άλλων), Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ γράφει ένα παραμύθι για το Ολοκαύτωμα.
  • Ο Γερμανός εμβληματικός συγγραφέας Χανς Φάλαντα μας δίνει μια λογοτεχνική μαρτυρία για το πώς εκκολάφτηκε το αυγό του φιδιού.
  • Και στο τελευταίο για σήμερα βιβλίο, ο ιστορικός Γιόχεν Φόιτ και ο κομίστας Χάμεντ Έσρατ φέρνουν στο προσκήνιο τη ζωή πέντε νεαρών που αντιστέκονται στο ναζιστικό καθεστώς, με ένα εντελώς ξεχωριστό τρόπο, στο graphic novel: «Κάτω ο Χίτλερ!

1. Φίλιπ Κερ: Η περίπτωση Μπέρνι Γκούντερ

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αγαπημένος διεθνώς νουάρ συγγραφέας, ο Φίλιπ Κερ δημιούργησε σε 13 βιβλία το σύμπαν του Μπέρνι Γκούντερ, επιθεωρητή της ναζιστικής Γερμανίας, αναβιώνοντας την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με την ακρίβεια ιστορικού.

Ποιος είναι αυτός ο ήρωας και τι ακριβώς μας λένε τα βιβλία του Φίλιπ Κερ;

«Τη δεκαετία του ’80 άρχισε να με ενδιαφέρει η περίοδος της γερμανικής ιστορίας που οδήγησε στον Ναζισμό. Θέλοντας να την καταλάβω, έγραψα ένα βιβλίο με ήρωα έναν καθημερινό άνθρωπο, ένα Γερμανό πατριώτη που πολέμησε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα, ενώ βλέπει τη χώρα του στα χέρια των ναζιστών δολοφόνων, είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με την Κρίπο, τη Δίωξη Εγκλήματος του Βερολίνου κι αργότερα με την Στάζι… Ο Μπέρνι Γκούντερ, ο ήρωάς μου δεν είναι περήφανος για τη συνεργασία του με τους Ναζί κι εγώ ο ίδιος κάθε φορά που γράφω, νιώθω ότι πρέπει να πλυθώ μετά (!)», έλεγε ο Φίλιπ Κερ.

Γιατί λοιπόν, συνέχισε;

Γιατί «την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές, και στις γκρίζες περιοχές της μόνο η λογοτεχνία μπορεί να φωτίσει την υποκρισία των Ναζί».

«Πρωσικό Μπλε», το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα

Στο 12ο βιβλίο της σειράς Μπέρνι Γκούντερ, με τίτλο«Πρωσικό μπλε» (Εκδ. Κέδρος, μτφρ: Γιώργος Μαραγκός) το 1956 ο Γκούντερ μεταβαίνει στο Λονδίνο. Αποστολή του να δολοφονήσει με θάλλιο μια παλιά του γνώριμη, την πράκτορα Ανν Φρεντς. Μαζί του, για να τον επιτηρεί –με εντολή του Έριχ Μίλκε, υποδιευθυντή της Στάζι–, ο Φρίντριχ Κορς. Με τον οποίο, ο Γκούντερ είχε ξανασυνεργαστεί το 1939 στην εξιχνίαση του φόνου ενός μηχανικού στην ορεινή θερινή κατοικία του Φύρερ, στο Μπέργκχοφ που λειτουργούσε ως δεύτερη «έδρα» του Τρίτου Ράιχ. Οι δύο διαφορετικές εποχές συγκλίνουν σ’ ένα εκρηκτικό φινάλε… όπως το είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας: «Μ’ έναν οπερετικό σχεδόν ήρωα στη σκηνή, κι από πίσω το Ολοκαύτωμα!»

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b