MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ- ΒΙΒΛΙΟ

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: 5 συγγραφείς κοιτάζουν κατάματα την Ιστορία

Πέντε συγγραφείς διαφορετικών εθνικοτήτων καταγράφουν μέσα από τα έργα τους, ο καθένας από τη δική του οπτική, τα δεινά που προκλήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας.

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: Βιβλία ναζισιτκό καθεστώς
author-image Αγγελική Βασιλάκου

2. Πέτερ Χάντκε, «Η δεύτερη μάχαιρα»

Στο βιβλίο που έγραψε ο Χάντκε μετά τη βράβευσή του, ο συγγραφέας βγαίνει από το σπίτι του αποφασισμένος να εκδικηθεί μια δημοσιογράφο που υπαινίχθηκε κάποτε πως η μητέρα του υπήρξε υποστηρικτής της προσάρτησης της χώρας της στη Γερμανία. «Αυτό είναι το πρόσωπο ενός εκδικητή!» είπα στον εαυτό μου, όταν κοίταξα στον καθρέφτη το πρωί που ξεκίνησα το ταξίδι μου, γράφει ο Χάντκε.

Μια ανάμνηση όμως τον ταλανίζει, η εικόνα της μητέρας του όταν ο ίδιος στην εφηβεία τη ρωτούσε πιεστικά αν αντιστάθηκε στο Τρίτο Ράιχ. Κι εκείνη σταύρωνε τα χέρια της κι έκλαιγε… Η μορφή της μητέρας και η αυτοκτονία της στοιχειώνει τον Χάντκε, κι αυτή η σκιά αποτυπώνεται συνταρακτικά και σ’ ένα άλλο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ίδιες εκδόσεις και τον ίδιο μεταφραστή, με τίτλο: «Ανέμελη Δυστυχία».

Γιατί όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας: “Μόνο αυτό που υπάρχει στην πραγματική ζωή επιτρέπει την πρόσβαση στη μυθοπλασία· και το αντίστροφο, η μυθοπλασία γίνεται πειστική μόνο όταν αξίζει να την αφηγηθείς!”

Μετάφραση: Σπύρος Μοσκόβου
Εκδόσεις: Εστία
(Υπό έκδοση)

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b