MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ- ΒΙΒΛΙΟ

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: 5 συγγραφείς κοιτάζουν κατάματα την Ιστορία

Πέντε συγγραφείς διαφορετικών εθνικοτήτων καταγράφουν μέσα από τα έργα τους, ο καθένας από τη δική του οπτική, τα δεινά που προκλήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας.

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: Βιβλία ναζισιτκό καθεστώς
author-image Αγγελική Βασιλάκου

3. Jean-Claude Grumberg, «Η πιο πολύτιμη πραμάτεια. Ένα παραμύθι»  Βιβλία ναζισιτκό καθεστώς

Λιτό σαν παραβολή με μια δυνατή ποιητική πρόζα «Η πιο πολύτιμη πραμάτεια» είναι μια θαυμαστή και τρομερή ιστορία. Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ένα ζευγάρι ξυλοκόπων μόλις που επιβιώνει μέσα στο τεράστιο δάσος. Ο χειμώνας είναι σκληρός, η εποχή ακόμα περισσότερο, το μέλλον αβέβαιο. Αν είχαν τουλάχιστον ένα παιδί… Μόνο φως στο σκοτάδι, ένα τρένο που περνάει· μια εμπορική αμαξοστοιχία με καλυμμένα τζάμια. Κάθε φορά που το βλέπει η γυναίκα ονειρεύεται φαγητά, ωραία ρούχα… μέσα της περιμένει ένα θαύμα… Ώσπου γίνεται, ο αέρας φέρνει ένα παιδί τυλιγμένο σ’ ένα σάλι, ένα παιδί προορισμένο να ζήσει και να αγαπηθεί, ενώ το τρένο κατευθύνονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης…

Ο Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1939. Ο πατέρας του και ο παππούς του εκτοπίστηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν επέστρεψαν ποτέ. Θεατρικός συγγραφέας (έχει γράψει πάνω από τριάντα έργα και έχει τιμηθεί έξι φορές με το βραβείο Molière), με το μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας για το έργο του «Zone libre», με τα μεγάλα βραβεία SACD και Société des Gens de Lettres για το σύνολο του έργου του, και με το βραβείο César καλύτερου σεναρίου για το «Amen» του Κώστα Γαβρά.

Το βιβλίο Η πιο πολύτιμη πραμάτεια τιμήθηκε με το βραβείο αναγνωστών L’Express/BFMTV και το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών, πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες. Μην το χάσετε!

Μετάφραση: Ρούλα Γεωργακοπούλου
Εκδόσεις: Πόλις (κυκλοφορεί)

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b