MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ- ΒΙΒΛΙΟ

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: 5 συγγραφείς κοιτάζουν κατάματα την Ιστορία

Πέντε συγγραφείς διαφορετικών εθνικοτήτων καταγράφουν μέσα από τα έργα τους, ο καθένας από τη δική του οπτική, τα δεινά που προκλήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας.

Αντιναζιστικές αναγνώσεις: Βιβλία ναζισιτκό καθεστώς
author-image Αγγελική Βασιλάκου

5. Βόιτ Γιόκεν, Εσράτ Χάμεντ, «Κάτω ο Χίτλερ!»  Βιβλία ναζισιτκό καθεστώς

Όταν το άδικο γίνεται δίκαιο, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον!

Το λάιτ μοτίφ του graphic novel «Κάτω ο Χίτλερ!» των Γιόχεν Φόιτ και Χάμεντ Έσρατ μας παραπέμπει στην ιστορία μιας αντιστασιακής ομάδας νεαρών κατά τη ναζιστική περίοδο,  από το 1933 ως το 1945. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του 91χρονου, πλέον, ευαγγελικού πάστορα Καρλ Μέτσνερ (Karl Metzner), ρίχνει φως στις εμπειρίες πέντε νέων σπουδαστών στην Εμπορική Σχολή της Ερφούρτης στη Θουριγγία, που το 1942 άκουγαν στα κρυφά απαγορευμένους ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς – και μόνο για αυτό αντιμετώπιζε κανείς την απειλή βάναυσων ποινών. Το καλοκαίρι του 1943 ίδρυσαν μια αντιστασιακή ομάδα και τύπωσαν και μοίρασαν φέιγ βολάν στα οποία ζητούν «Ειρήνη, Ελευθερία, Ψωμί» και το «Τέλος της τρομοκρατίας του Χίτλερ».

Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός, και καταδόθηκαν από συμμαθητές τους, συνελήφθησαν από την Γκεστάπο και κατηγορήθηκαν για «σκευωρία εσχάτης προδοσίας». Γλίτωσαν τη θανατική ποινή χάρη στον καθηγητή τους, μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος NSDAP, ο οποίος τους έδωσε πιστοποιητικό καλής διαγωγής. Ο Καρλ αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστήριο έπειτα από οκτώμισι μήνες κράτηση. Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας: Ο Καρλ Μέτσνερ ξαναμπήκε στο στόχαστρο των υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας, αυτή τη φορά ως ιερωμένος στη σοσιαλιστική ΛΔΓ. Προσπάθησαν να τον εκβιάσουν και να τον στρατολογήσουν ως πληροφοριοδότη σε εκκλησιαστικούς κύκλους. Αρνήθηκε κι έγινε πάλι εχθρός του κράτους.

Εκδόσεις Ποταμός
(Υπό έκδοση)

Ενός κράτους που αρχίζει επιτέλους να κοιτάζει κατάματα την Ιστορία!

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b