MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ

Μίλαν Κούντερα: Αποδέχθηκε το βραβείο Franz Kafka έναν χρόνο μετά τη «συμφιλίωση» με την Τσεχία

Η Τσέχικη Δημοκρατία τίμησε τον Μίλαν Κούντερα, με το λογοτεχνικό βραβείο Franz Kafka, για την προσφορά του στον τσέχικο πολιτισμό, ένα χρόνο μετά την αποκατάσταση της υπηκοότητας του μέχρι πρότινος εξόριστου συγγραφέα.

Μίλαν Κούντερα
Monopoli Team

Ο σπουδαίος Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, του οποίου ένα από τα πιο δημοφιλή έργα αποτελεί η  «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Eίναι» (1984), κέρδισε ένα από τα υψηλότερου κύρους λογοτεχνικά βραβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας, το Βραβείο Franz Kafka. Η τιμητική αυτή διάκριση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα από την αποκατάσταση της τσέχικης υπηκοότητας του συγγραφέα, ύστερα από σαράντα σχεδόν χρόνια στην εξορία.

Ο νικητής επιλέχθηκε από μια διεθνή κριτική επιτροπή, την οποία διοργανώνουν η «Κοινότητα Franz Kafka» και η πόλης της Πράγας, με γνώμονα την εξαιρετική συνεισφορά του στον τσέχικο και παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ το βραβείο συνοδεύει χρηματικό έπαθλο δέκα χιλιάδων δολαρίων.

«Η αβάσταχτη Ελαφρότητα του Eίναι»

Πως ξεκίνησαν όλα;

Ο Μίλαν Κούντερα είχε βρεθεί, ήδη, από το 1950 στο στόχαστρο των αρχών για «αντικομμουνισιτκή δραστηριότητα», γεγονός που τον οδήγησε να διαφύγει στη Γαλλία το 1975, με την τσέχικη υπηκοότητα να ανακαλείτε το 1979, μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος του «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης» (1978), στο οποίο άφηνε αιχμές για τον τότε Τσέχο Πρόεδρο Gustáv Husák. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1981, απέκτησε και την γαλλική υπηκοότητα.

Τα λογοτεχνικά έργα του απαγορεύθηκαν στην πατρίδα του έως περίπου το τέλος της δεκαετίας του 1980, ενώ το μυθιστόρημά του «Η αθανασία» (1988) υπήρξε το τελευταίο που γράφτηκε στη μητρική του γλώσσα. Από τούδε και στο εξής ο συγγραφέας επέλεξε να συνεχίσει τη λογοτεχνική του παραγωγή στα γαλλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜάργκαρετ Άτγουντ: Η συγγραφέας τιμάται με το λογοτεχνικό βραβείο Dayton, για την ειρήνη12.09.2018

«Συμφιλίωση»

Δεν επέστρεψε στην Τσεχία, ούτε το 2008, όταν και βραβεύτηκε με το τσέχικο Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας, αλλά ούτε και όταν ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης της γενέτειρας του, Brno, το 2009. Πέρσι, ο Τσέχος πρεσβευτής στη Γαλλία του παρέδωσε δια χειρός το πιστοποιητικό υπηκοότητας, στο Παρίσι.

Από εκείνη τη σημαντική στιγμή για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Μίλαν Κούντερα και της Τσέχικης Δημοκρατίας, ο συγγραφέας δώρισε τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του, στη Βιβλιοθήκη της Μοράβια, στο Brno, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, επέτρεψε για πρώτη φορά από το 1993, έργο του να μεταφραστεί στα τσέχικα. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, με τίτλο «Η γιορτή της ασημαντότητας» (2014).

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b