MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ

Μάργκαρετ Άτγουντ: Η συγγραφέας τιμάται με το λογοτεχνικό βραβείο Dayton, για την ειρήνη

Στην σπουδαία συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ, θα απονεμηθεί το φετινό βραβείο Dayton – Richard C. Holbrooke, για την προσφορά της στη λογοτεχνία, στη διάδοση της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μάργκαρετ Άτγουντ
Monopoli Team

Η πολυβραβευμένη Καναδή συγγραφέας, ποιήτρια, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Μάργκαρετ Άτγουντ, στης οποίας την συναρπαστική και καθηλωτική εργογραφία περιλαμβάνεται το παγκόσμιο best seller «Η Ιστορία της Θεραπαινίδας», θα τιμηθεί με το λογοτεχνικό βραβείο Dayton – Richard C. Holbrooke για το σύνολο του έργου της, καθώς και την προσφορά της, μέσω της λογοτεχνίας, στη διάδοση της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του παγκόσμιου διαλόγου και της ανάδειξης επειγόντων περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Το συγκεκριμένο βραβείο πήρε το όνομά του από τον εκλιπών Αμερικανό διπλωμάτη Richard C. Holbroke, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον, το 1995, με την οποία έληξε ο πόλεμος της Βοσνίας. Το βραβείο συνοδεύεται από το έπαθλο των δέκα χιλιάδων δολαρίων, ενώ ανάμεσα στα ονόματα των προηγούμενων νικητών βρίσκουμε τους John Irving, Gloria Steinem και Elie Wiesel. Η τελετή απονομής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον φετινό Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί, εν τέλει, την άνοιξη του 2021.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Γεννημένη στις 18 Νοεμβρίου του 1939, στην Οττάβα του Καναδά η Μάργκαρετ Άτγουντ αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στη σύγχρονη λογοτεχνία, αλλά και ένα σαρωτικό εκδοτικό φαινόμενο. Η πλούσια εργογραφία της περιλαμβάνει ποιήματα, δοκίμια, παιδική λογοτεχνία και μυθιστορήματα. Η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε το 1961 με τη συλλογή ποιημάτων «Double Persephone». Από τότε έχει δημοσιεύσει δεκαεπτά μυθιστορήματα, στα οποία περιλαμβάνονται: «Ο Τυφλός Δολοφόνος» (βραβείο Booker 2000 – εκδόσεις Ψυχογιός 2011), «Η Άλλη Γκρέις» (εκδόσεις Ψυχογιός 2019), η «Τριλογία του Τέλους του Κόσμου» (εκδόσεις Ψυχογιός 2010-2014) κ.α.

Μάργκαρετ Άτγουντ

«Η Ιστορία της Θεραπαινίδας»

Το best-seller μυθιστόρημά της «Η Ιστορία της Θεραπαινίδας» (1985, εκδόσεις Ψυχογιός 2018), το οποίο μιλάει για ένα δυστοπικό μέλλον, όπου μια θρησκευτική σέχτα ανατρέπει την αμερικάνικη κυβέρνηση, εγκαθιδρύοντας ένα εφιαλτικό – ολοκληρωτικό καθεστώς, στο οποίο ο γυναικείος πληθυσμός υποδουλώνεται με πρόσχημα τη διαιώνιση του είδους, κατέκτησε ξανά το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, χάρη στην επιτυχημένη τηλεοπτική διασκευή του 2017, με πρωταγωνίστριες την Elisabeth Moss και την Yvonne Strahovski. Με τους αναγνώστες και τους κριτικούς να διακρίνουν ομοιότητες ανάμεσα στο απολυταρχικό καθεστώς του βιβλίου και την επικράτηση του Τραμπ στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒραβείο Booker 2020: Οι υποψηφιότητες – έκπληξη του μεγάλου λογοτεχνικού θεσμού12.09.2018

Το 2019 η συγγραφέας δημοσίευσε και το πολυαναμενόμενο σίκουελ της θρυλικής ιστορίας της Θεραπαινίδας, με τίτλο «Η Διαθήκη» (εκδόσεις Ψυχογιός 2020), για το οποίο μοιράστηκε μαζί με την Bernadine Evaristo το βραβείο Booker για το 2019.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b