MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ig Nobel: Ανακοινώθηκαν τα βραβεία για τις πιο…περίεργες επιστημονικές έρευνες

Το χιουμοριστικό – επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research απένειμε τα βραβεία του «Τρελού Επιστήμονα» ή αλλιώς Ig Nobel, στις πιο ξεκαρδιστικές και περίεργες επιστημονικές έρευνές!

Ig Nobel
Monopoli Team

Το χιουμοριστικό – επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research απένειμε, για 30η συνεχόμενη χρονιά, τα ετήσια βραβεία Ig Nobel, μια παρωδία των πραγματικών βραβείων Νόμπελ, που δίνονται σε επιστημονικές ομάδες των οποίων τα ευρήματα πρώτα «κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και μετά να σκέφτονται».

Ανάμεσα στα δέκα βραβεία «του τρελού επιστήμονα», όπως είναι γνωστά, ξεχωρίζουν:
  • Το βραβείο της Ιατρικής Εκπαίδευσης που δόθηκε σε εννέα αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan και Vladimir Putin, καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «δίδαξαν», μέσω την πανδημίας covid-19, ότι οι πολιτικοί έχουν μεγαλύτερη επιρροή σε ζητήματα ζωής και θανάτου από ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες γενικότερα.
  • Το βραβείο Ψυχολογίας για τους επιστήμονες που εφηύραν μια μέθοδο αναγνώρισης ναρκισσιστών εξετάζοντας τα φρύδια τους.
  • Το βραβείο Ειρήνης για τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν «των οποίων οι διπλωμάτες χτυπούν τα κουδούνια ο ένας του άλλου τα μεσάνυχτα και μετά τρέχουν».
  • Το βραβείο Φυσικής για την απάντηση στο ερώτημα (μέσω πειράματος) τι συμβαίνει στο σχήμα ενός ζωντανού γαιοσκώληκα, όταν δονείτε σε υψηλή συχνότητα.
  • Το βραβείο Διοίκησης στην ομάδα που προσέλαβε δύο πληρωμένους δολοφόνους να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον, χωρίς τελικά να διαπράξουν το έγκλημα.
  • Το βραβείο Υλικών Επιστημών για την ομάδα που απέδειξε ότι μαχαίρια που κατασκευάζονται από ανθρώπινα περιττώματα δεν λειτουργούν καλά.

Αν και όλα αυτά ακούγονται γελοία, ωστόσο κάποιες από τις έρευνες που βραβεύονται με Ig Nobel έχουν ως σκοπό να δώσουν λύση σε πραγματικά προβλήματα, να δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά, ακόμη και να κερδίσουν περαιτέρω χρηματοδοτήσεις.

Η απονομή των βραβείων Ig Nobel διεξάγεται συνήθως σε αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου του Harvard, σε εορταστική – «άτακτη» ατμόσφαιρα, με μεταμφιέσεις, χάρτινα αεροπλανάκια, ένα κοριτσάκι που φωνάζει «βαρετό!» σε όποιον μιλάει περισσότερο από ότι πρέπει, αλλά και την παρουσία επιστημόνων βραβευμένων με πραγματικό Νόμπελ.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b