MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Μια σφαίρα στην καρδιά»: Για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες η χαμένη ταινία της Τζένης Καρέζη

Η μοναδική ξένη ταινία στην οποία συμμετείχε η Τζένη Καρέζη, με τίτλο «Μια σφαίρα στην καρδιά», θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 1966.

Η Τζένη Καρέζη
Η Τζένη Καρέζη
Monopoli Team

Η γαλλική ταινία του σκηνοθέτη Ζαν – Ντανιέλ Πολέ, με τίτλο «Μια σφαίρα στην καρδιά» (Une balle au coeur) και πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες. Γυρίστηκε το 1966, προβλήθηκε μια φορά κι από τότε δεν έχει παιχτεί ποτέ ξανά ούτε σε σινεμά – θερινά και μη – ούτε και σε τηλεόραση.

Η πλοκή

Ο Φραντσέσκο Μοντελέπρε (Σάμι Φρέι) προσπαθεί να πάρει πίσω την περιουσία του από τον μαφιόζο Ριτσάρντι (Βασίλης Διαμαντόπουλος) αλλά ο τελευταίος απειλεί ότι θα τον σκοτώσει. Έτσι ο Μοντελέπρε διαφεύγει στην Ελλάδα για να σωθεί, όπου και συναντά μια τραγουδίστρια (Τζένη καρέζη) σε ένα καμπαρέ στην Τρούμπα. Ωστόσο, ο μαφιόζος ακόμη τον αναζητά ξεκινώντας ένα κυνήγι καταδίωξης.

Η αφίσα της ταινίας "Μια σφαίρα στην καρδιά"

Η αφίσα της ταινίας «Μια σφαίρα στην καρδιά».

Οι συντελεστές

Σκηνοθέτης είναι ο Ζαν – Ντανιέλ Πολέ, σημαντικό όνομα της Νουβέλ Βαγκ, ο οποίος ερωτεύτηκε την Ελλάδα και την αποκάλεσε «δεύτερη, ανεξάντλητη πατρίδα», έχοντας γυρίσει διάφορες ταινίες στην Ελλάδα με την πρώτη να έχει τίτλο «Μεσόγειος».

Ο ίδιος για την ταινία με την Καρέζη είχε πει: «Θέλησα κυρίως να ξεφύγω από τον παραδοσιακό τρόπο προβολής και εκμετάλλευσης των τόπων. Η ταινία μου δεν είναι ένα τουριστικό φυλλάδιο και αυτό αποτελεί ήδη ένα είδος αφαίρεσης. Έπειτα, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν με συνεπήρε ιδιαίτερα η ιστορία αυτού του σικελού Μαρκήσιου – εκτός, ίσως, από τη συμβολική της διαδρομή. Γι’ αυτό και δεν ακολούθησα πιστά την εξέλιξή της. Αν αυτός ο άνθρωπος έμοιαζε να έχει σημαδευτεί από το πεπρωμένο του, ήταν μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσε ν’ απαλλαγεί από τις κοινωνικές του καταβολές κι από το γεγονός ότι είχε εκδιωχθεί από το φυσικό του περιβάλλον. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το αίσθημα ενοχής που ένιωσε μετά τον θάνατο της κοπέλας. Δεν θα μπορούσε επομένως να κάνει τίποτ’ άλλο από το να γυρίσει σπίτι του και να αυτοκτονήσει».

O Ζαν - Ντανιέλ Πολέ

Ζαν – Ντανιέλ Πολέ

Βοηθός σκηνοθέτη ήταν ο Κώστας Φέρρης, ενώ το υπόλοιπο καστ αποτελούταν από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Σπύρο Φωκά, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Αρτέμη Μάτσα, την Άννα Ραυτοπούλου, τον Γιώργο Μούτσιο, τον Νίκο Τσαχειρίδη, τον Φάνη Χηνά, τη Βιβέτα Τσιούνη, τον Νίκο Φέρμα και τον Γιώργο Μαρίνο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της τραγουδίστριας είναι η Τζένη Καρέζη, με την άριστη γνώση γαλλικών, ενώ αρχικά είχε επιλεχθεί η Βέρα Κρούσκα. Τη μουσική σύνθεση υπέγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ η Καρέζη ερμηνεύει μέσα στην ταινία τρία του τραγούδια.

Η απόφαση να γυριστεί στην Ελλάδα μια ταινία μυθοπλασίας

Ο Ζαν – Ντανιέλ Πολέ είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το 1964 για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Βάσσες» στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, όταν γνώρισε τον Κώστα Φέρρη, ο οποίος τον μύησε στην μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι, ο Πολέ αποφάσισε ότι ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα μια ταινία μυθοπλασίας και μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα έγινε με τον Σαρλ Αζναβούρ.

Όσον αφορά στην ταινία «Μια σφαίρα στην καρδιά», επικράτησε το σενάριο του Πιέρ Καστ με τον Σάμι Φρέι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, το Πέραμα, τους Δελφούς, την Τρούμπα, τον Αχλαδόκαμπο, την Σκύρο και την Σικελία.

Η Τζένη Καρέζη

Τζένη Καρέζη

Η επαναφορά της ταινίας

Η ταινία είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και την Γαλλία το 1966 αλλά μετά εξαφανίστηκε. Το 2019, όμως, η πλήρης ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας χρηματοδοτήθηκε από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου και θα προβληθεί ξανά στην Ελλάδα από την Carousel Films μετά από την πρώτη και τελευταία φορά το 1966.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ28 χρόνια χωρίς τη Τζένη Καρέζη12.09.2018

Θα προβάλλεται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα καθημερινά και στον κινηματογράφο Μάρθα Καραγιάννη στην Δραπετσώνα, μόνο για τις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Δείτε εδώ το τρέιλερ:

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b