MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ

Τζόκερ: Η ταινία με τις περισσότερες επικρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2019

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών επιβεβαίωσε ότι το πολυβραβευμένο «Τζόκερ» ήταν η ταινία που έλαβε τις περισσότερες διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το 2019.

Monopoli Team

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών (BBFC) επιβεβαίωσε ότι η δραματική ταινία του Τοντ Φίλιπς, «Τζόκερ», με τον Χοακίν Φοίνιξ, δέχτηκε τις περισσότερες διαμαρτυρίες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα στο 2019. Η ετήσια έκθεση του BBFC κατατάσσει τον «Τζόκερ» στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες επικρίσεις για ταινίες με 20 καταγγελίες να έχουν υποβληθεί σχετικά με το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας των 15 ετών σε προβολή της ταινίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜήπως ο… Τζόκερ έβαλε το χέρι του στην “καλλιτεχνική επέμβαση” στην παρέλαση;12.09.2018

Η αιτία των καταγγελιών

Η πλειοψηφία των καταγγελιών εναντίον του «Τζόκερ» υποστήριξε ότι η ταινία έπρεπε έπρεπε να είχε χαρακτηρίσει την ταινία για άτομα άνω των 18 χρόνων λόγω «βίας και ύφους», ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι το BBFC έπρεπε να είχε απαγορεύσει εντελώς την ταινία. Το BBFC υπερασπίστηκε την ηλικία των 15, επειδή η ταινία «δεν βασίζεται στην πρόκληση πόνου ή τραυματισμού με τρόπο που απαιτεί να χαρακτηριστεί για ηλικίες πάνω από τα 18 χρόνια».

«Τζόκερ»

Καταγγελίες και για το «Κόκκινο Σπουργίτι»

Ενώ το «Τζόκερ» έλαβε τις περισσότερες καταγγελίες το 2019, ο συνολικός αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των καταγγελιών που έλαβε το θρίλερ «Κόκκινο Σπουργίτι», το 2018. Η ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόρενς, ήταν η πιο «δημοφιλής» σε καταγγελίες στο BBFC, το 2018, με 64 συνολικά παράπονα.

Παρόμοια με το «Τζόκερ», η πλειονότητα των καταγγελιών κατά του θρίλερ, υποστήριξε ότι το όριο ηλικίας 15 ετών ήταν πολύ χαμηλό, λόγω βίαιου περιεχομένου. Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που υποβλήθηκαν στο BBFC μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από το 2018 έως το 2019. Υπήρχαν μόνο 149 συνολικές καταγγελίες που υποβλήθηκαν το 2019.

«Κόκκινο Σπουργίτι»

Νικητής ο «Σκοτεινός Ιππότης»

Η μείωση των καταγγελιών υποδηλώνει ότι το κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο ενοχλείται όλο και λιγότερο από τη βία των ταινιών και το πιο σκοτεινό ύφος. Αυτό φαίνεται από την ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης» του Κρίστοφερ Νόλαν, που έλαβε συνολικά 364 καταγγελίες το 2008. Αυτές οι καταγγελίες έφτασαν στο BBFC, επειδή έδωσε στον «Σκοτεινό Ιππότη» βαθμολογία ηλικίας 12 ετών.

«Ο Σκοτεινός Ιππότης»

Τα παράπονα εναντίον του «Τζόκερ» δεν αφορούσαν αποκλειστικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις στη Βόρεια Αμερική για την απεικόνιση της βίας, ενώ αρκετοί κριτικοί κινηματογράφου σχολίασαν αρνητικά την ταινία επειδή «ωραιοποιεί» τον ομώνυμο ήρωά της. Ορισμένοι κριτικοί αναρωτήθηκαν ακόμη και πριν από την κινηματογραφική κυκλοφορία του, τον Οκτώβρη του 2019, αν ο «Τζόκερ» μπορεί να ενθαρρύνει τους θεατές να διαπράττουν βίαιες πράξεις.

Ο Τοντ Φίλιπς, με τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε για το «Τζόκερ»

Τι δήλωσε ο σκηνοθέτης του «Τζόκερ»

Ο σκηνοθέτης της, Τοντ Φίλιπς, υπερασπίστηκε την απεικόνιση βίας της ταινίας σε αρκετές συνεντεύξεις, υποστηρίζοντας ότι η ταινία προβάλλει τις πραγματικές επιπτώσεις της βίας και όχι τη μαζική δολοφονία που εμφανίζεται σε ταινίες όπως οι «Εκδικητές» και ο «Τζον Γουίκ».

«Δεν είναι καλό να βάζεις πραγματικές επιπτώσεις στη βία;», ρώτησε ο Φίλιπς το κοινό, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, πέρυσι. «Ήμουν λίγο έκπληκτος όταν τα πράγματα οδηγήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί σε μένα φαίνεται πραγματικά πολύ ώριμο και υπεύθυνο να το κάνω να δείχνει πραγματικό και αληθινό».

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b