MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, οι οποίες συνοδεύονται από την αιτιολογημένη έκθεση της επιτροπής.

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
Monopoli Team

Κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

Στην κατηγορία αυτή υποβλήθηκε σημαντικός αριθμός βιβλίων με θεματική ποικιλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μορφή αυτής της κατηγορίας βιβλίων απευθύνεται σε ευρεία ηλικιακή γκάμα αναγνωστών. Πολλά και διαφορετικά τα είδη (παραμυθιακές ιστορίες, κείμενα βραχείας φόρμας, μικροαφηγήματα, ποίηση…) που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν θέματα που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των αναγνωστών. Η επιτροπή επέλεξε βιβλία που εκπροσωπούν όλα σχεδόν τα είδη και τα οποία ανταποκρίνονταν στα περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης που ισχύουν.

Κατηγορία Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου

Όπως πάντα στην κατηγορία αυτή υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός τίτλων με ευρεία θεματική. Η επιτροπή επέλεξε εκείνα τα οποία αναδεικνύουν την δυναμική συνομιλία της λεκτικής και εικονογραφικής τροπικότητας και έχουν μια πρωτοτυπία στην μυθοπλαστική και εικονογραφική αφήγηση, ικανή να κερδίσει το ενδιαφέρον αναγνωστών διαφορετικών ηλικιών.

Κατηγορία Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου

Στην κατηγορία αυτή ξεχώρισαν βιβλία που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες (ιστορικά, κοινωνικά…), με δοκιμασμένη και μορφή γραφής που μπορεί να επιτύχει τον στόχο: την αναγνωστική απόλαυση και το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Τα στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν είναι η πρωτοτυπία της θεματικής, οι τρόποι ανάδειξης του θέματος καθώς και η λογοτεχνική γλώσσα που καταφέρνει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη ρεαλιστική και συνάμα ελπιδοφόρα και αγωνιστική εικόνα ζωής.

Κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά

Συνεχίζει να παρατηρείται η παρουσίαση των θεμάτων με δυο τρόπους: είτε με αφηγηματικό τρόπο είτε ως αμιγώς πληροφοριακά, ενημερωτικά βιβλία. Επιλέχθηκαν εκείνα που ξεχωρίζουν για την επιστημονική τους εγκυρότητα, τους καινοτόμους και ποικίλους τρόπους ανάδειξης του θέματος ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών στους οποίους απευθύνονται. Η μυθολογία και η ιστορία παραμένουν  σημαντικές πηγές άντλησης θεμάτων, ενώ πιο κλασσικά θέματα, όπως τα επαγγέλματα, αναδεικνύονται με πιο καινοτόμο τρόπο μέσω της εικονογράφησης, κάτι που ενισχύει θετικά αυτού του είδους τα βιβλία από την πλευρά της αισθητικής.

Τασούλα Τσιλιμένη, μέλος

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b