MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, οι οποίες συνοδεύονται από την αιτιολογημένη έκθεση της επιτροπής.

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
Monopoli Team

Έκθεση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

Η Επιτροπή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου εκθέτει τα συμπεράσματά της σχετικά με την λογοτεχνική παραγωγή του έτους 2018 και ανακοινώνει τις επιλογές της  για τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου έτους 2019. Η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά τα υπό κρίση βιβλία με βάση τα κριτήρια που έθεσε στην πρώτη συνεδρίασή της. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν τη λογοτεχνική ποιότητα των παιδικών βιβλίων, σε επίπεδο γλώσσας, αφηγηματικών δομών και ύφους, την αισθητική ποιότητα, την πρωτοτυπία και την αφηγηματική ικανότητα των εικόνων τους, τη σχέση των βιβλίων με την ηλικία των αναγνωστών στους οποίους απευθύνονται και τέλος την πρωτοτυπία των θεμάτων και των προσεγγίσεών τους. Μετά από συζητήσεις, αξιολογήσεις και γραπτές προτάσεις των μελών της, η Επιτροπή κατέληξε στα γενικά συμπεράσματα σχετικά με την εκδοτική παραγωγή του 2018 και στις επιλογές της για τις βραχείες λίστες.

Οι γενικές διαπιστώσεις της Επιτροπής είναι οι ακόλουθες:
  • Ως προς τον αριθμό των υποβληθέντων βιβλίων, δεν παρουσιάζεται αύξηση,  γεγονός που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά. Οι κατηγορίες που υπερτερούν και φέτος ποσοτικά είναι η κατηγορία του Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και η κατηγορία του Εικονογραφημένου Βιβλίου. Η κατηγορία του Εφηβικού δεν παρουσιάζει μεγάλο αριθμό βιβλίων, ενώ η κατηγορία του Βιβλίου Γνώσεων κυμαίνεται στα ίδια αριθμητικά επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως στα βιβλία Γνώσεων της φετινής χρονιάς υπάρχουν αρκετά ποιοτικά βιβλία.
  • Ως προς τη θεματολογία των βιβλίων, παρουσιάζεται μεγάλη ποικιλία. Τα θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία σε όλες τις κατηγορίες σχετίζονται με πολλαπλά σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, με θέματα της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Παρουσιάζονται επίσης βιβλία που εμπνέονται από την ιστορία, αστυνομικά, περιπέτειες, φαντασίας, ενώ φαίνεται να απουσιάζουν τα βιβλία με χαρακτηριστικό το υφολογικό στοιχείο του χιούμορ. Στη θεματολογία των βιβλίων γνώσεων υπάρχει ποικιλία θεμάτων (ιστορία, επαγγέλματα, βιογραφίες), ενώ για μια ακόμη χρονιά τα κείμενα συνυπάρχουν με πολύ αξιόλογες εικονογραφικές προσπάθειες, οι οποίες πολλές φορές είναι άρρηκτα δεμένες με το κείμενο.
  • Ως προς το λογοτεχνικό είδος των βιβλίων, η εκδοτική παραγωγή του 2018 χαρακτηρίζεται από ποικιλία λογοτεχνικών ειδών. Σημειώνεται ως ευχάριστη έκπληξη η παρουσία της ποίησης και η έκδοση του πρώτου ελληνικού βιβλίου χωρίς λόγια (silent book) στην κατηγορία του εικονογραφημένου βιβλίου. Εξακολουθούν να υπάρχουν θεματικές σειρές, ιδιαίτερα στην κατηγορία του Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Επίσης και φέτος κατατέθηκαν προς κρίση έργα για πολύ μικρά παιδιά.

Η Επιτροπή, αφού διαπίστωσε τα παραπάνω, κατέληξε στις βραχείες λίστες που ανακοινώνονται μαζί με την κρίση των μελών της για κάθε κατηγορία βιβλίων.

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής  Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

Δείτε στις επόμενες τη γενική αποτίμηση της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής παιδικού βιβλίου, έτους 2018.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b