MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, οι οποίες συνοδεύονται από την αιτιολογημένη έκθεση της επιτροπής.

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
Monopoli Team

Κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

Επαρκής παραγωγή παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων, με ευρύ ηλικιακό φάσμα. Ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν σύγχρονα θέματα αλλά ταυτόχρονα αγγίζουν κλασσικές διαχρονικές αξίες όπως φιλία, αγάπη, κατανόηση και γενικότερα τις σχέσεις των αγαπημένων μας. Θα μας ήταν εξίσου ευχάριστο να δούμε περισσότερα βιβλία να αποτυπώνουν σοβαρά θέματα με χιούμορ και ενδεχομένως κάποια εκλεπτυσμένη ελαφρότητα.

Κατηγορία Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου

Μεγάλη παραγωγή εικονογραφημένων βιβλίων. Η επιλογή πάντα γίνεται με κριτήριο την αρτιότητα του κειμένου, της εικονογράφησης και της σχέσης μεταξύ τους, όσο και ως προς την ηλικία που απευθύνεται. Υπήρξαν αρκετά βιβλία όπου το κείμενο με την εικόνα συνδυάστηκαν άρτια χωρίς να υπερτερεί κάποιο εις βάρος του άλλου. Σημειώνεται αύξηση στην καλή αισθητική της εικονογράφησης σε συνδυασμό με τη σωστή γραφιστική σύνθεση κειμένου. Ωστόσο να σημειωθεί ότι σε αυτήν την κατηγορία κρίνεται ένα πολύ ευρύ ηλικιακό φάσμα από 1 έως και 10 ετών πράγμα που ενδεχομένως να περιπλέκει τα κριτήρια επιλογής.

Κατηγορία Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου

Δεν παρουσιάζεται αύξηση στη λίστα με το εφηβικό βιβλίο. Η φετινή παραγωγή διακρίνεται για την ποιότητα και όχι για την ποσότητα. Αξιόλογα μυθιστορήματα με αφηγηματική καινοτομία και ορισμένα με ανατρεπτική δομή. Υπήρξαν περιπτώσεις σε αυτήν τη κατηγορία όπου το εξώφυλλο δεν συμβάδιζε με το επίπεδο του περιεχομένου του βιβλίου πράγμα που μπορεί και να σταθεί σαν εμπόδιο στο κριτήριο για την επιλογή της βραχείας λίστας.

Κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά

Ενδιαφέρουσα παραγωγή βιβλίων γνώσεων. Αξιοσημείωτο ότι πλέον τα βιβλία γνώσεων που φέρουν το φορτίο του διδακτισμού έχουν αποκτήσει έναν πολύ ενδιαφέροντα οπτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ θελκτικά στον αναγνώστη και να περνάνε με ευχάριστο τρόπο την πληροφορία. Σε αυτό παίζει ιδιαίτερο ρόλο ο συμβολή της εικονογράφησης και της τυπογραφίας θέμα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν για να συν-βραβευτεί αντίστοιχα.

Κλαίρη Γεωργέλλη, μέλος

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b