MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πέντε επικεφαλής φορέων στέλνουν μήνυμα για τον Πολιτισμό

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Πολιτισμού, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, πέντε επικεφαλής πολιτιστικών θεσμών αιχμής απευθύνουν μήνυμα για τις αξίες του πολιτισμού, τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του.

author-image Στέλλα Χαραμή

Γιάννης Βακαρέλης: Oι πολιτιστικοί φορείς είναι σε θέση ν’ αφουγκραστούν την κοινωνία πέρα από τεχνοκρατικά δεδομένα

Ο Γιάννης Βακαρέλης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής

Ο ρόλος του πολιτισμού στη διαμόρφωση της μετά – covid19 εποχής είναι αδιαπραγμάτευτος. Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε αντιδράσεις όπως φόβο, δυσπιστία, έλλειψη εμπιστοσύνης – συνέπεια συχνά της υπερπληροφόρησης. Η θεραπεία σ’ αυτή την συνθήκη είναι οι τέχνες: H μουσική, ο χορός, το θέατρο, η λογοτεχνία. Σταθερές αναφορές μιας ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό του.

Θεωρώ ότι οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί φορείς είναι σε θέση ν’ αφουγκραστούν την κοινωνία πέρα από τεχνοκρατικά δεδομένα. Έχουν, επίσης, τη δύναμη να εμπνεύσουν αλλά και να σχεδιάσουν την μετά την πανδημία εποχή, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα οικονομικά μοντέλα ανάκαμψης κι επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η δυναμική κι η σημασία του πολιτισμού άλλωστε φάνηκε κι από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές των αρχειακών παραστάσεων κι ομιλιών του Μεγάρου Μουσικής που προβλήθηκαν διαδικτυακά κατά την περίοδο της καραντίνας.

Διακρίνω, επίσης, την ανάγκη συσπείρωσης των ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών και φορέων σε μια φωνή που θα ασκήσει πίεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μια ολιστική προσέγγιση σε ότι αφορά τον πολιτισμό, μέσω της χάραξης νέου στρατηγικού σχεδιασμού κι εξασφάλισης πόρων για την πολιτιστική ανάπτυξη πανευρωπαϊκά.

Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αναγνωρίζω την ανάγκη για την παραγωγή περισσότερου ψηφιακού περιεχομένου που θα φθάσει σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Ως καλλιτέχνης, όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι η ποιότητα και το συναίσθημα που προκαλεί η φυσική εμπειρία ενός πολιτιστικού θεάματος είναι αναντικατάστατή, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά την μουσική ακρόαση σε μια από τις σημαντικότερες αίθουσες μουσικής στην Ευρώπη.

Σε αυτές τις προκλήσεις βλέπω την ευκαιρία να συνεργαστούμε με νέους από τον χώρο της τεχνολογίας που θα συμβάλουν με καινοτόμες ιδέες όχι μόνο για το άνοιγμα μας στον ψηφιακό κόσμο αλλά και με λύσεις για τη διασφάλιση της υγείας κι ασφάλειας του κοινού μας.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b