MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Room Service», «Ο Βυσσινόκηπος» και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το πρόγραμμά του, για 6η συνεχόμενη εβδομάδα, με youtube πρεμιέρες παραστάσεων, ταινιών, διαλέξεις, podcast και πολλές ακόμη πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ίδρυμα Ωνάση
«Room Service» των John Murray/Allen Boretz, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου | Φωτογραφία: Stavros Petropoulos
Monopoli Team

Digital
Ίδρυμα Ωνάση

Mixed Realities: The Project

Mixed Realities

Η Αθήνα ενώθηκε με τη Νέα Υόρκη και οι καλλιτέχνες που δημιουργούν με τεχνολογίες Επαυξημένης (AR) και Εικονικής (VR) Πραγματικότητας βρήκαν τη Στέγη τους τον Νοέμβριο του 2019. H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μαζί με το NEW INC, το πρώτο παγκοσμίως hub καλλιτεχνών από το New Museum της Νέας Υόρκης, οργάνωσαν μια ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο του masterclass για «Μεικτές Πραγματικότητες».

Η συζήτηση ήταν ο επίλογος του διήμερου εργαστηρίου «Mixed Realities Masterclass». Οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες Milica Zec και Winslow Porter (New Reality Co), Hellyn Teng (Wearable Media), Sarah Rothberg, καθώς και οι Karen Wong και Kelsa Trom, εκπρόσωποι του «The New Museum» και του NEW INC αντίστοιχα, μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σχετικά με το πώς μπορούν να προσεγγίσουν το σύγχρονο περιβάλλον των δημιουργικών βιομηχανιών οι καλλιτέχνες και σχεδιαστές που ασχολούνται με τις μεικτές πραγματικότητες. Πώς μπορούν να δημιουργήσουν κάτι που να μπορεί να ενσωματωθεί και να συνομιλήσει με τις υπάρχουσες αγορές της τέχνης και του design; Και ποιο είναι το μέλλον της Επαυξημένης και της Εικονικής Πραγματικότητας στις διάφορες μορφές τέχνης; Δείτε το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με συνεντεύξεις, πλάνα από τα εργαστήρια και τις ομιλίες.

*Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 9’11’’

Λέξεις και Σκέψεις

Onassis LA: Paul Holdengräber, «The Quarantine Tapes» | Henry Rollins

Αυτή η συνέντευξη ηχογραφήθηκε στο Onassis LA στις 7 Μαρτίου 2020 – λίγες μόλις ημέρες προτού αλλάξουν ριζικά οι ζωές μας, τις πρώτες μέρες του COVID-19. Το DUBLAB και το Onassis LA φιλοξενούσαν εκείνη την περίοδο το «Creative Cultivation Salon», κατά τη διάρκεια του οποίου ο επίτιμος καλεσμένος Henry Rollins βρέθηκε με τον Paul Holdengräber, για να συνομιλήσουν σχετικά με την αναγκαιότητα προστασίας και υποστήριξης της δημιουργικής κοινότητας. Αυτή η συζήτηση με τον μουσικό, συγγραφέα, ηθοποιό, διανοούμενο, πάλαι ποτέ frontman των Black Flag και αδιαμφισβήτητο είδωλο της πανκ κουλτούρας, και όχι μόνο, Henry Rollins, μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ο κόσμος αναπροσανατολίζεται προς ένα νέο εκφραστικό ρεύμα την εποχή της καραντίνας.

Το «The Quarantine Tapes» είναι ένα ημερήσιο πρόγραμμα του Onassis LA και του DUBLAB. Με παρουσιαστή των Paul Holdengräber , τον μετρ των ζωντανών συνεντεύξεων και Διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στο Λος Άντζελες (OLA), η σειρά συνιστά μια ιστορική καταγραφή της αλλαγής παραδείγματος στην εποχή του social distancing. Ο Πολ Χολντενγκρέιμπερ φιλοξενεί καθημερινά έναν καλεσμένο, για μια εικοσάλεπτη συζήτηση πάνω στην εμπειρία της παγκόσμιας πανδημίας.

*Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 24’29’’

Εκπαίδευση

«Mobilis in Mobile: Η Βιβλιοθήκη ως υπέρτατο τέρας του δυτικού φαντασιακού»

Αρχείο Καβάφη | «Επτά Ποιήματα, Επτά Μαθήματα: Επάνοδος από την Ελλάδα»

Επτά συναντήσεις με αφορμή επτά καβαφικά ποιήματα. Στις συναντήσεις, η ανάλυση του ποιήματος ακολουθείται από μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την καβαφική ποίηση. Σε μία από αυτές τις επτά συναντήσεις-μαθήματα αναλύεται το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Επάνοδος από την Ελλάδα» από τον Καθηγητή Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Χρυσανθόπουλο.

Κάθε συνάντηση ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, με σκοπό να επεκταθεί στην ανάλυση του λογοτεχνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Κάθε ποίημα γίνεται έτσι γέφυρα που οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα του ποιητή και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και δημιουργών.

Διάρκεια: 105 λεπτά

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | «Mobilis in Mobile: Η Βιβλιοθήκη ως υπέρτατο τέρας του δυτικού φαντασιακού»

Πώς εξελίσσεται διαχρονικά η έννοια της βιβλιοθήκης ως θεμελιακή επινόηση του Δυτικού Πολιτισμού; Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μιλά για τις πρώτες βιβλιοθήκες της αρχαιότητας, τους μετακλασικούς ελληνιστικούς χρόνους και τη μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τις βιβλιοθήκες του χριστιανισμού, κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, τις βιβλιοθήκες του Διαφωτισμού, του Ρομαντισμού και του Βιομηχανικού Κόσμου, τους λαβύρινθους του Μπόρχες και τον Λαβύρινθο του Διαδικτύου. Αφηγείται η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.

Ο τίτλος της ομιλίας, Mobilis in Mobile (Κινητό μέσα στο κινητό) παραπέμπει στον Ιούλιο Βερν και στη βιβλιοθήκη του Ναυτίλου.

*Διάρκεια: 71 λεπτά

«Mobilis in Mobile: Η Βιβλιοθήκη ως υπέρτατο τέρας του δυτικού φαντασιακού»

Dancing to Connect 2020

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει πρόβες και σκηνές από την παράσταση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου γυμνάσια και λύκεια από την Καλαμάτα αφήνουν τη δύναμη του σύγχρονου χορού να εισβάλει στις τάξεις, τα γυμναστήρια, τους διαδρόμους και τα προαύλια. Επαγγελματίες χορευτές μοιράζονται για 8η χρονιά τις γνώσεις τους με τους μαθητές και τους καθοδηγούν στο πώς μπορούν να εκφραστούν μέσα από την κίνηση, ώστε να χτίσουν τη δική τους χορογραφία. Οι μαθητές παρουσίασαν τη χορογραφία τους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 7 Μαρτίου, ενώ η κοινή παρουσίαση των σχολείων από την Καλαμάτα και την Αθήνα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ματαιώθηκε λόγω καραντίνας.

Ο χορός ενώνει. Γι’ αυτό, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, εμπνευσμένη από το πρόγραμμα της ομάδας Battery Dance Company της Νέας Υόρκης και με την υποστήριξη, όλα αυτά τα χρόνια, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, συνεχίζει να «Χορεύει, άρα να επικοινωνεί», όπως ακριβώς κάνουν οι έφηβοι σε 45 χώρες όλου του κόσμου, χάρη στο πρόγραμμα «Dancing to Connect».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 3o Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, το 4o Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, το Γενικό Λύκειο Θουρίας, υπό την καθοδήγηση των χορευτών: Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Δημήτρης Μυτιληναίος, Μάρθα Πασακοπούλου, Αυγουστίνος Πότσιος, Δημόκριτος Σηφάκης, Αντώνης Στρούζας, Αλέξης Τσιάμογλου, Μαρία Φουντούλη.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.

*Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 5’30’’

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b