MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
25
ΜΑΪΟΥ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
    ΣΥΝΤΑΓΗ

    Στην κουζίνα με τα παιδιά #9: Μαγειρίτσα για παιδιά και χορτοφάγους!

    Αυτό τον καιρό που όλοι μας βρισκόμαστε στο σπίτι ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά. Η εμπλοκή τους στην κουζίνα είναι πάντα διασκεδαστική! Σε κάθε συνταγή μπορούμε να τους αναθέτουμε μια εργασία ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές τους.

    author-image Ράνια Κρασάκη
    H «εναλλακτική» μαγειρίτσα

    Η σούπα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας και προσφέρεται ως πρώτο πιάτο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια, τα οποία δεν προτιμώνται από τα παιδιά και τους χορτοφάγους.

    Η δουλειά του μικρού Chef!

    Αναθέτουμε στο παιδί να βοηθήσει στη συλλογή των υλικών, το μέτρημα αλλά και στην κοπή των λαχανικών αν η ηλικία και οι δεξιότητές του το επιτρέπουν.

    Υλικά για τη μαγειρίτσα
    • 250 γρ. μανιτάρια αγκάρικους
    • 2 μαρούλια μέτρια
    • 2 ματσάκια άνηθο
    • 1 κρεμμύδι ξερό
    • 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
    • 1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ κονιάκ
    • 2 φύλλα δάφνη (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
    • 2 φιλέτα κοτόπουλου (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
    • ½ φλιτζάνι λάδι
    • αλάτι
    • πιπέρι
    Υλικά για το αυγολέμονο
    • 2 αυγά
    • Το χυμό από δύο λεμόνια
    Εκτέλεση
    • Βράζουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε νερό με λίγο αλάτι και τη δάφνη για 15-20 λεπτά. Αφού βράσει και κρυώσει κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και κρατάμε το ζωμό. (για τους χορτοφάγους παραλείπεται αυτό το βήμα).
    • Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
    • Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λάδι το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο (παραλείπεται για τους χορτοφάγους), το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια. Σβήνουμε με κονιάκ.
    • Προσθέτουμε στη συνέχεια το μαρούλι και τον άνηθο ρίχνοντας σιγά σιγά και το ζωμό ή νερό για τους χορτοφάγος.
    • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στην ποσότητα που επιθυμούμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε τα υλικά μας για 20 – 25 λεπτά.
    • Λίγο πριν το σερβίρισμα φτιάχνουμε και το αυγολέμονο.
    • Ζεσταίνουμε τη μαγειρίτσα (προσοχή να μην κάψει) και στη συνέχεια σε ένα μπολ βγάζουμε το μισό από το ζωμό της.
    • Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών πολύ καλά με σύρμα ή μίξερ.
    • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
    • Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια τον ζωμό, που έχουμε βγάλει από τη μαγειρίτσα.
    • Στη συνέχεια περιχύνουμε με το αυγολέμονο τη μαγειρίτσα την οποία έχουμε σε χαμηλή θερμοκρασία πάνω στο μάτι. Ανακατεύουμε και κλείνουμε τη θερμοκρασία του ματιού.

    Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

    Περισσότερα από Παιδί
    Μουσείο Τηλεπικοινωνιών: Ψηφιακές «βόλτες» & δραστηριότητες, για όσο #μένουμε_σπίτι
    Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
    προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
    Επιλογή contrast