MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥ ΖΗΝ

Ποιες τροφές να προτιμήσετε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Τροφές χρήσιμες για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας, καθώς και τροφές μακράς διαρκείας, που συνιστούν το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης και ο ΠΟΥ.

Monopoli Team

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν μπει πλέον σε καραντίνα στο σπίτι τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο εγκλεισμός μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες -προς το χειρότερο. Μια περίοδο, όμως, που ο οργανισμός μας πρέπει να είναι καλά “οχυρωμένος” δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Αντιθέτως, πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, για να βελτιώσουμε την διατροφή μας.

Έτσι, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν τις παρακάτω τροφές για όσο #μένουμε_σπίτι. Όλες αυτές οι τροφές είναι χρήσιμες για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Παράλληλα, οι περισσότερες είναι και μακράς διαρκείας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επισκέπτεστε συχνά το σούπερ μάρκετ.

Τροφές ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι απαραίτητα για ενέργεια, που χρειάζεται για την καταπολέμηση ασθενειών. Επιλέξτε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς και κινόα και δημητριακά ολικής, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, δηλαδή. Τα τρόφιμα αυτά είναι μακράς διαρκείας, ενώ το ψωμί μπορεί να καταψυχθεί για να παρατείνετε τον χρόνο ζωής του.

Το σημαντικό με αυτές τις τροφές είναι ότι απελευθερώνουν ενέργεια πιο αργά, που σημαίνει ότι σας “τροφοδοτούν” για περισσότερη ώρα, βοηθώντας παράλληλα στη διατήρηση του βάρους σας.

Γαλακτοκομικά μακράς διαρκείας και αβγα

Τα γαλακτοκομικά, αλλά και τα αβγά βοηθούν στην σωματική  ανάπτυξη, ειδικά των παιδιών. “Ξαναχτίζουν” το σώμα μας, όταν δεν νιώθουμε καλά. Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να τα τρώμε με μέτρο, σε μικρές δηλαδή ποσότητες. Αξίζει να αγοράσετε γάλα μακράς διαρκείας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επισκέπτεστε συχνά το σούπερ μάρκετ. Τα αβγά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο σας μέχρι και 3 εβδομάδες μετά την αγορά τους (ανάλογα με την ημερομηνία λήξης τους). Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης και  βιταμινών.

“Πολύχρωμα” λαχανικά και φρούτα

Πράσινα λαχανικά και φρούτα (π.χ. μπρόκολο και ακτινίδια), κόκκινα (π.χ. ντομάτες και φράουλες), κίτρινα και πορτοκαλί (π.χ. πορτοκάλια και κολοκύθα), μωβ (π.χ. μελιτζάνα και βατόμουρα). Αυτά εξασφαλίζουν ότι το σώμα μας λειτουργεί σωστά, ενώ το προστατεύπυν από ασθένειες. Πολλές τροφές έχουν βιταμίνες, αλλά τα πολύχρωμα τρόφιμα και φρούτα είναι γενικότερα πιο πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Κατεψυγμένα ή/και αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά

Είτε είναι κονσερβοποιημένα, είτε κατεψυγμένα και αποξηραμένα, είναι μια πολύ καλή επιλογή, όταν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά λόγω εποχικότητας ή όταν δεν θέλετε να πηγαίνετε τόσο συχνά στο σούπερ μάρκετ.

Κονσέρβες (αλλά όχι όλες)

Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος σε κονσέρβα. Συνήθως είναι πολύ υψηλά σε αλάτι και λιπαρά. Διαλέξτε καλύτερα τόνο για μία πολύ πιο υγιεινή εναλλακτική.

Όσπρια

Οι πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως οι φακές, τα φασόλια και γενικότερα τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Παράλληλα είναι προϊόντα μακράς διαρκείας, που μπορείτε να έχετε στα ντουλάπια σας για πολύ καιρό. Καθαρίστε και πλύντε τα καλά πριν τα μαγειρέψετε.

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b