MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
15
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου χωρίς Θέατρο

Πέντε προσωπικότητες της σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας – Ο Σίμος Κακάλας, ο Γιάννης Καλαβριανός, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Μαρία Μαγκανάρη και ο Γιάννος Περλέγκας – συνδιαλέγονται με την παύση καθήκοντος και στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη μέρα για το θέατρο.

| Φωτογραφία εξωφύλου: Masaaki Komori
author-image Στέλλα Χαραμή

Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός

«Η επίθεση του ιού. Η αγωνία της ανθρωπότητας. Η σιγή του Θεάτρου».

Σκέφτομαι το κοστούμι μου. Κρεμασμένο στο καμαρίνι. Στον πάγκο το καπέλο, τα μαντήλια, το ρολόι , η βέρα που φορούσα στο δάχτυλο. Όλα στο σκοτάδι τώρα. Εγκαταλελειμμένα ξαφνικά και απότομα.

Και μετά η σκηνή. Χωρίς φώτα, χωρίς ηθοποιούς, χωρίς λόγια, χωρίς ιδρώτα, χωρίς μόχθο να ζωντανέψουμε την ιστορία. Ένα εγκαταλελειμμένο τοπίο. Και φυσικά η αίθουσα. Άδεια, κρύα και σκοτεινή.

Αυτός ο περίεργος, επιθετικός ιός χτύπησε και το θέατρο. Σκέφτομαι και άλλα καμαρίνια και άλλες σκηνές και άλλες αίθουσες. Όλα βυθισμένα στη σιωπή. Ούτε ιστορίες, ούτε χειροκροτήματα. Και όχι μόνο στην Αθήνα, και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επίθεση του ιού. Η αγωνία της ανθρωπότητας. Η σιγή του Θεάτρου.

Στις πολύ δύσκολες εποχές που περνούσε η ανθρωπότητα, το Θέατρο πάντα έβρισκε τον τρόπο να συμπαραστέκεται. Ίσως να είναι από τις ελάχιστες φορές στην παγκόσμια ιστορία που δεν μπορεί να το κάνει. Η καθολική οδηγία – και σωστά – είναι να μείνουμε στο σπίτι μας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μια πρωτόγνωρη, συγκλονιστική τραγωδία και εμπειρία για ολόκληρο τον πλανήτη.

Μένοντας στο σπίτι κάτω από αυτές τις, τόσο πρωτόγνωρες, συνθήκες αναρωτιέμαι πώς θα είναι ο κόσμος μετά. Πώς θα είναι η καθημερινή μας ζωή, η πολιτική, η οικονομία, οι προτεραιότητες μας. Και φυσικά πόσο θα επηρεαστεί το θέατρο από αυτή την σαρωτική αλλαγή; Άραγε θα επιστρέψουμε στις ίδιες αίθουσες, στις ίδιες σκηνές, στα ίδια κοστούμια μας σαν να ξυπνήσαμε από ένα κακό όνειρο; Η όλα θα είναι τελείως διαφορετικά; Μήπως μας περιμένει μια καινούργια άνθηση αντίστοιχη με αυτήν που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο; Μακάρι.

Το σίγουρο είναι πως το θέατρο θα ξαναβρεί την φωνή του. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι,εν δυματολόγοι, φωτιστές θα ξαναπούν ιστορίες. Όπως η ζωή έτσι και το θέατρο θα συνεχιστεί. Οι δημιουργοί το έχουν ανάγκη. Οι θεατές το έχουν ανάγκη. Η ζωή το έχει ανάγκη.

Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Ανταπόκριση από τη Σάρτζα: Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη 44η διεθνή έκθεση βιβλίου
Art & Culture
Οι προσωπικές μυθολογίες της Κιμίκο Γιοσίντα στην Kourd Gallery
Art & Culture
Ήξερες ότι καταναλώνεις ποσότητα μικροπλαστικού ίση με μία κάρτα;
Art & Culture
“Λήθη” του Δημήτρη Δημητριάδη στο Bios (video)
Art & Culture
Interview: Η πρώτη παράσταση του ελεύθερου θεάτρου για κωφά άτομα
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Οι αδερφοί Νάσσερ πιστεύουν ότι η κατοχή της Γάζας θα τελειώσει πολύ σύντομα
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Ο “Άμνετ” είναι ο καλύτερος “Αμλετ” που έχεις δει
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Τρία 24ωρα μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα
Art & Culture
66o ΦΚΘ: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ αναζητεί το άγνωστο. Και το βρίσκει
Art & Culture
“Όλα πρέπει να αλλάξουν”: Στην 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης η τέχνη καλεί σε ριζική αλλαγή
Cine News
ArtCinema Hydra – second edition: Για τρεις ημέρες η Ύδρα γέμισε τέχνη
Art & Culture
Στην πρόβα: «Κουζίνα» στο θέατρο Κιβωτός – Γεύση εργασιακού μεσαίωνα