MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
25
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι αλληγορίες πίσω από τα νέα έργα της Κάρα Γουόκερ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μία από τις πιο διάσημες και αναγνωρισμένες εικαστικούς στον κόσμο, η Κάρα Γουόκερ, παρουσιάζει την ατομική της έκθεση στην γκαλερί Sikkema Jenkins & Co στο Τσέλσι της Ν. Υόρκης, η οποία περιλαμβάνει τα νέα της σχέδια, με πρωταγωνιστή τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζεται ως Οθέλλος, κρατώντας ένα κεφάλι που μοιάζει με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Σε ένα από τα νέα σχέδια της εικαστικού, παρουσιάζεται ο Μπαράκ Ομπάμα ως Οθέλλος, ή Μαύρος της Βενετίας, από την τραγωδία του 16ου αιώνα του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος κρατάει στα χέρια του το κεφάλι του εχθρού του, Ιάγου, που μοιάζει πολύ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα σχέδια της καλλιτέχνιδος, η οποία επιλέγει να μιλήσει αλληγορικά χρησιμοποιώντας μία προκατάληψη της εποχής του Σαίξπηρ, για τους έγχρωμους, που ισχύει, ωστόσο, μέχρι και σήμερα. Ο Οθέλλος κατά τον Σαίξπηρ είναι ένας ευγενής και ακέραιος χαρακτήρας, αλλά το μαύρο χρώμα του δέρματός του, δυσκολεύει τη ζωή του. Με αυτόν τον τρόπο η Κάρα Γουόκερ συνδέει ένα μυθολογικό παρελθόν με την ρατσιστική πραγματικότητα του παρόντος.

Σε ένα άλλο έργο ο Ομπάμα εμφανίζεται ως Άγιος Αντώνιος, ένας από τους πιο αγαπητούς Αγίους της καθολικής εκκλησίας και Άγιος των χαμένων πραγμάτων, ο οποίος αναγκάστηκε να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού πριν από τους αιρετικούς. Στο αλληγορικό έργο της Κάρα Γουόκερ, ο Ομπάμα, ως άλλος Άγιος Αντώνιος, απεικονίζεται να αμύνεται εναντίον αιρετικών και δαιμόνων που του επιτίθενται! Μια αλληγορία για την άμυνα ενάντια κάθε είδους συνομωσίας!

Σε ένα τρίτο έργο, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται ως ένας άντρας μιας φυλής, μέσα από τα μάτια ενός αποικιοκράτορα.

Τέλος, σε ένα τρίτο αλληγορικό έργο, η καλλιτέχνις επιλέγει να σχολιάσει τα χρόνια της διακυβέρνησης του τέως Προέδρου Ομπάμα. Στο σχέδιο αυτό ο ίδιος απεικονίζεται θεϊκός, μία λάμψη μέσα σε σκοτεινά σύννεφα που τον περιτριγυρίζουν. Μια φιγούρα στο κάτω μέρος της εικόνας φωνάζει σαν μάρτυρας των ελπίδων που εξαφανίζονται.

Η Κάρα Γουόκερ είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές κατά του ρατσισμού και των στερεοτύπων που επικρατούν σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο σήμερα, ενώ δεν διστάζει να σχολιάσει ζητήματα που αφορούν στη δουλεία και την εκμετάλλευση. Τα μηνύματα που επιδιώκει να περνάει μέσα από τα έργα της θεωρούνται από τα πιο ηχηρά στον κόσμο της τέχνης!

Τα υπόλοιπα έργα της Κάρα Γουόκερ στην έκθεση, αποτελούν μία συλλογή βίαιων, ακόμη και φαντασμαγορικών σκηνών που αναμειγνύουν σύμβολα αμαρτίας, πολέμου, δολοφονίας και διαμαρτυρίας.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Το πρώτο ONX Showcase στην Αθήνα ψάχνει τον άνθρωπο μέσα στην ψηφιακή τέχνη
Εικαστικά
Το ΕΜΣΤ αποχαιρετά την Ιδρυτική του Διευθύντρια Άννα Καφέτση
Εικαστικά
2ο Φεστιβάλ «Μαζί στη Γιορτή»: Η μεγάλη συνάντηση της ισότιμης συμπερίληψης συνεχίζεται στη Φωκίδα
Cine News
Ο The Boy κάνει ένα τριήμερο takeover στο κτίριο της Στέγης
Εικαστικά
ANTRES MEN στο Domatio Art Space
Εικαστικά
«Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη»: Το μήνυμα της Tilda Swinton πριν ανοίξει η έκθεσή της στο Onassis Ready (vid)
Εικαστικά
Το ΕΜΣΤ υποδέχεται το καλοκαίρι με τρεις νέες εκθέσεις
Εικαστικά
Το Onassis Culture στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia
Εικαστικά
Μετά 20 έτη: Στο Καπνεργοστάσιο η 8η Μπιενάλε της Αθήνας
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Με συναυλία, ξεναγήσεις και εργαστήρια πλαισιώνεται η έκθεση «Αναδρομικά»
Εικαστικά
Comicdom Con Athens 2026: Για 20η χρόνια στην Τεχνόπολη με ένα γεμάτο πρόγραμμα
Art & Culture
Η Ελλάδα ως γρίφος στη Μπιενάλε Βενετίας