MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι αλληγορίες πίσω από τα νέα έργα της Κάρα Γουόκερ

Μία από τις πιο διάσημες και αναγνωρισμένες εικαστικούς στον κόσμο, η Κάρα Γουόκερ, παρουσιάζει την ατομική της έκθεση στην γκαλερί Sikkema Jenkins & Co στο Τσέλσι της Ν. Υόρκης, η οποία περιλαμβάνει τα νέα της σχέδια, με πρωταγωνιστή τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζεται ως Οθέλλος, κρατώντας ένα κεφάλι που μοιάζει με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Monopoli Team

Σε ένα από τα νέα σχέδια της εικαστικού, παρουσιάζεται ο Μπαράκ Ομπάμα ως Οθέλλος, ή Μαύρος της Βενετίας, από την τραγωδία του 16ου αιώνα του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος κρατάει στα χέρια του το κεφάλι του εχθρού του, Ιάγου, που μοιάζει πολύ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα σχέδια της καλλιτέχνιδος, η οποία επιλέγει να μιλήσει αλληγορικά χρησιμοποιώντας μία προκατάληψη της εποχής του Σαίξπηρ, για τους έγχρωμους, που ισχύει, ωστόσο, μέχρι και σήμερα. Ο Οθέλλος κατά τον Σαίξπηρ είναι ένας ευγενής και ακέραιος χαρακτήρας, αλλά το μαύρο χρώμα του δέρματός του, δυσκολεύει τη ζωή του. Με αυτόν τον τρόπο η Κάρα Γουόκερ συνδέει ένα μυθολογικό παρελθόν με την ρατσιστική πραγματικότητα του παρόντος.

Σε ένα άλλο έργο ο Ομπάμα εμφανίζεται ως Άγιος Αντώνιος, ένας από τους πιο αγαπητούς Αγίους της καθολικής εκκλησίας και Άγιος των χαμένων πραγμάτων, ο οποίος αναγκάστηκε να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού πριν από τους αιρετικούς. Στο αλληγορικό έργο της Κάρα Γουόκερ, ο Ομπάμα, ως άλλος Άγιος Αντώνιος, απεικονίζεται να αμύνεται εναντίον αιρετικών και δαιμόνων που του επιτίθενται! Μια αλληγορία για την άμυνα ενάντια κάθε είδους συνομωσίας!

Σε ένα τρίτο έργο, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται ως ένας άντρας μιας φυλής, μέσα από τα μάτια ενός αποικιοκράτορα.

Τέλος, σε ένα τρίτο αλληγορικό έργο, η καλλιτέχνις επιλέγει να σχολιάσει τα χρόνια της διακυβέρνησης του τέως Προέδρου Ομπάμα. Στο σχέδιο αυτό ο ίδιος απεικονίζεται θεϊκός, μία λάμψη μέσα σε σκοτεινά σύννεφα που τον περιτριγυρίζουν. Μια φιγούρα στο κάτω μέρος της εικόνας φωνάζει σαν μάρτυρας των ελπίδων που εξαφανίζονται.

Η Κάρα Γουόκερ είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές κατά του ρατσισμού και των στερεοτύπων που επικρατούν σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο σήμερα, ενώ δεν διστάζει να σχολιάσει ζητήματα που αφορούν στη δουλεία και την εκμετάλλευση. Τα μηνύματα που επιδιώκει να περνάει μέσα από τα έργα της θεωρούνται από τα πιο ηχηρά στον κόσμο της τέχνης!

Τα υπόλοιπα έργα της Κάρα Γουόκερ στην έκθεση, αποτελούν μία συλλογή βίαιων, ακόμη και φαντασμαγορικών σκηνών που αναμειγνύουν σύμβολα αμαρτίας, πολέμου, δολοφονίας και διαμαρτυρίας.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
“Όλα πρέπει να αλλάξουν”: Στην 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης η τέχνη καλεί σε ριζική αλλαγή
Εικαστικά
Ο Προθάλαμος Δ’ 2 του Εθνικού συνεχίζεται: Διεπιστημονικοί και διακαλλιτεχνικοί διάλογοι με άξονα το περιβάλλον
Εικαστικά
Βανδαλισμός του «Χορού του Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου από τον Δήμο Πρεβέζης
Εικαστικά
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο – 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Art & Culture
O Juergen Teller σε προσκαλεί να κοιτάξεις, να νιώσεις, να ονειρευτείς
Εικαστικά
Λούβρο: Ληστές άρπαξαν βασιλικά κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας
Εικαστικά
Athens Wine & Art Festival στο Κτήριο Ολυμπιάς
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών δράσεων για ενήλικες
Art & Culture
All Aboard: Η μετάβαση ως τέχνη στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Εικαστικά
ΗΠΑ: Σε δημοπρασία 30 πίνακες του Bob Ross για τη στήριξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεναγήσεις και παιδικό θέατρο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Εικαστικά
Art Explora Festival: Όλα όσα έγιναν στα εγκαίνια του πρώτου πλωτού μουσείου στον Πειραιά