MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CHEF'S TIPS

Συνταγές για σπιτική λαγάνα από food bloggers

Δύο συνταγές για σπιτική λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Monopoli Team

Λαγάνες χωρίς ζύμωμα από τη food blogger Elpida’s Little Corner
Λαγάνες χωρίς ζύμωμα από τη food blogger Elpida's Little Corner

Λαγάνες χωρίς ζύμωμα από τη food blogger Elpida’s Little Corner

Το ζυμάρι μοιάζει με αυτό της πίτσας του ψωμιού μια εύκολη συνταγή. Κάτι σαν την μπαγκέτα χωρίς ζύμωμα έτσι και η λαγάνα.

Υλικά
  • 1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. ξερή μαγιά
  • 15 γρ. Αλάτι
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. ταχίνι
  • 40 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 650 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Για να ψεκάσουμε τις λαγάνες

  • 100 γρ. νερό
  • 10 γρ. ζάχαρη ή 20 γρ. μέλι
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, την ζάχαρη, το ταχίνι και το νερό χλιαρό. Προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και κάψουμε την μαγιά. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, αλεύρι, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.

Μόλις ενωθούν όλα καλά κλείνουμε το μπολ με ένα καπάκι και το αφήνουμε να φουσκώσει. Εγώ το άφησα στον φούρνο για 2 ώρες και τριπλασιάστηκε. Μπορείτε να το αφήσετε από 2 έως 5 ώρες ή στο ψυγείο όλη νύχτα.Αδειάζουμε σε λαδωμένη επιφάνεια το ζυμάρι και και λαδώνουμε και τα χέρια μας. Χωρίζουμε το ζυμάρι ανάλογα πόσο μεγάλες θέλουμε τις λαγάνες. Σκεπάζουμε τις λαγάνες και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε κάτω – κάτω ένα μπολ με νερό. Κάνουμε δαχτυλιές στις λαγάνες, ψεκάζουμε με ζαχαρόνερο και ρίχνουμε σουσάμι.
Ψήνουμε για 20-25  λεπτά περίπου και ελέγχουμε πάντα ανάλογα τον φούρνο. Ψεκάζουμε 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες. Βγάζουμε το μπολ με το νερό από τον φούρνο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά. Εμένα μου αρέσουν ξεροψημένες αλλά και πάλι είναι αφράτες και μαλακές.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές της food blogger εδώ

Γλυκιά λαγάνα με σοκολάτα υγείας και γλυκό πορτοκάλι από το food blog Eatme

Υλικά
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 10γρ. μαγιά νωπή
  • 3κ.σ. ταχίνι
  • 2κ.σ. καλαμποκέλαιο
  • 2κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κούπες νερό χλιαρό

Για στόλισμα:

  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας υγείας
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • 6-8 κομμάτια γλυκό πορτοκάλι κομμένο σε φέτες λεπτές

Εκτέλεση

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο νερό χλιαρό και αφήνουμε 5′ στην άκρη να ανέβει η μαγιά.

Σε ένα βαθύ μπολ αναμιγνύουμε το λευκό αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, βάζουμε και το ταχίνι, το καλαμποκέλαιο, το μαχλέπι, το αλάτι, ρίχνουμε και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Βάζουμε και το χλιαρό νερό λίγο λίγο ανακατεύοντας με τη κουτάλα, μόλις έχουμε μια ζύμη ζυμώνουμε ελαφρά και με το χέρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει χωρίζουμε σε 2 κομμάτια τη ζύμη και πάνω σε ταψί με χαρτί ψησίματος πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, πατάμε με τα δάχτυλα για να δημιουργήσουμε τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές της λαγάνας και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.

Μετά βρέχουμε με νερό την επιφάνεια της κάθε λαγάνας και κάνουμε ξανά έντονες δαχτυλιές, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, τις σταγόνες σοκολάτας σε διάφορα σημεία και τις φέτες από το γλυκό πορτοκάλι που λιγάκι τις πατάμε μέσα στη ζύμη.
Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC-αέρα για 20′. Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο τις βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Δείτε περισσότερες συνταγές του blog εδώ.

Περισσότερα από Chef's Tips
VIMA_WEB3b