MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΑ

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία για τις φετινές γιορτές

Οι εκδοτικοί οίκοι μάς προτείνουν 18 παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα, που αξίζει να προσέξουμε!

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Το Βαλς των Χριστουγέννων

Μπορίς Βιάν, εικ. Ναταλί Σου
Μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, Δημ. Παπακώστας
Εκδ. Ποταμός
Ένα τραγούδι του Μπορίς Βιαν που έγινε βιβλίο! Ένα βαλς με στίχους που αν και γράφτηκαν το 1955 είναι τρομερά επίκαιροι και σήμερα. Για τα Χριστούγεννα των παιδιών, των νοικοκυρών και των ερωτευμένων, των αστέγων και των στρατιωτών που πολεμούν, της ειρήνης και όλων μας. Ένα βιβλίο κόσμημα απ’ όλες τις απόψεις, ζωγραφισμένο από τη Ναταλί Σου με μεγάλες καθαρές εικόνες που αποπνέουν την τρυφερότητα των ημερών αλλά και δεν κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα που τυραννούν τον κόσμο μας.
Δείτε το βιβλίο 

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- Κβέτα Πατσοφσκά
Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Μια πασίγνωστη ιστορία σε μια μοναδική έκδοση! Το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο πολυμεταφρασμένα έργα του μεγάλου παραμυθά, τώρα σε μια σπάνια «εικαστική ανάγνωση».
Επηρεασμένη από σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Πολ Κλε και ο Χουάν Μιρό, η βραβευμένη το 1992 με το Βραβείο Άντερσεν, Κβέτα Πατσοφσκά, αναμφίβολα έκανε μια τομή στην εικονογράφηση! Στα λόγια της ο αναγνώστης θα βρει τις ιδέες που δημιούργησαν αυτό το πανέμορφο βιβλίο. «Θεωρώ πως το λευκό και το μαύρο είναι χρώματα που δημιουργούν τη μεγαλύτερη αντίθεση. Και η μεγαλύτερη αντίθεση είναι εκείνη που δημιουργεί την ομορφιά. Αυτό επιζητώ. Όλα εξαρτώνται από τις σχέσεις, τις αναλογίες, τον ρυθμό, την έκταση, την ποσότητα και πώς συνδυάζονται τα χρώματα μεταξύ τους. Είναι όπως στη μουσική…»
Δείτε το βιβλίο 

Η Μάγια στο δάσος των Χριστουγέννων

Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia), εικ. Σοφία Τουλιάτου
Εκδ. Καστανιώτης
Το βαρετό χειμώνα που σκοτεινιάζει νωρίς η Μάγια ξεκινάει να βρει τα μάγια του δάσους. Ζωηρή και τολμηρή τρέχει δώθε κείθε, μπλέκεται στα κλαδιά, σκαρφαλώνει σε στέγες, κρυφοκοιτάζει, ζώα της μιλούν, σχολιάζει. Συνάντησε όλα τα απίστευτα των Χριστουγέννων; Μα και βέβαια! Και το σπιτάκι με το νεογέννητο, και αγγελάκια να τραγουδούν, και φαναράκια που φώτιζαν το δρόμο της, τον Άϊ Βασίλη… Χριστουγεννιάτικος παιδικός σουρεαλισμός, για παιδιά που μπορούν να κάνουν τα πάντα.
Δείτε το βιβλίο

Ένα παιδί από το πουθενά

Άλκη Ζέη
Εκδ. Μεταίχμιο
Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται στα απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;
Ο ήρωάς της, ο δεκάχρονος Ίκαρος, έτσι μας συστήνεται ο ίδιος: Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς και αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών.
Δείτε το βιβλίο 

Τα 13 ρολόγια

Τζέημς Θέρμπερ
Μτφρ: Δήμητρα Σίμου
Εκδ. Καλειδοσκόπιο
“Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, Τα δεκατρία ρολόγια του Τζέιμς Θέρμπερ, είναι πιθανόν το καλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Κι αν δεν είναι το καλύτερο, πάντως είναι κάτι διαφορετικό απ’ όσα είχαν γραφτεί πριν απ’ αυτό- κι απ’ όσο ξέρω, κι απ’ όσα γράφτηκαν μετά”. Έτσι ξεκινά η εισαγωγή του Νιλ Γκέιμαν, ενός από τους κορυφαίους  συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.
Τα 13 ρολόγια γράφτηκαν το 1950. Δεν είναι παραμύθι. Δεν είναι ποίημα, ούτε παραβολή, μύθος, νουβέλα ή αστείο. Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι Τα δεκατρία ρολόγια είμαι μαγικό βιβλίο.
Δείτε το βιβλίο

Μια κάμπια πολύ πεινασμένη

Eric Carle
Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Η ώρα της απόλυτης ελευθερίας. Της ανατροπής οτιδήποτε έχεις μέχρι τώρα μάθεις και του πειραματισμού! Το αριστούργημα του Έρικ Καρλ “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” που καθημερινά σαρώνει φρούτα, είναι πάνω απ’ όλα “μια ιστορία ελπίδας” που συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής.
Κάθε λεπτό που περνάει στον κόσμο πωλείται μια κάμπια. Το αστείο όμως είναι ότι τότε κανένας εκτυπωτικός οίκος δεν φαινόταν πρόθυμος να τυπώσει αυτό το βιβλίο του Καρλ που μάγεψε μεγάλους και παιδιά με τα ονειρικά κολάζ του, του ζωγράφου που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο!
Δείτε το βιβλίο 

Η μνηστή  του βασιλιά

Ε.Τ.Α. Χόφμαν
Μτφρ: Εύη Μαυρομμάτη
Εκδ. Κίχλη
Η Δεσποινίς Αννούλα είναι αρραβωνιασμένη με τον όμορφο νεαρό Αμάνδο φον Νέμπελστερν. Ένα δαχτυλίδι όμως, που καταλήγει στο δάχτυλό της με τρόπο μυστηριώδη, έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Και τότε η περιπέτεια ξεκινά. Ό,τι ακολουθεί μοιάζει με όνειρο· οι νεαροί ήρωες βυθίζονται σε έναν γκροτέσκο κόσμο από τον οποίο όμως εν τέλει βγαίνουν σοφότεροι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη ζωή στις πραγματικές της διαστάσεις. Για παιδιά, έφηβους και μεγάλους…

Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Διασκευή: Σ. Τριβιζάς
Εκδ. Σοκόλη
Το θέατρο είναι το βαρόμετρο του μεγαλείου ή της παρακμής μιας χώρας γιατί μπορεί να μεταβάλλει την ευαισθησία ενός λαού μέσα σε λίγα χρόνια, έγραφε ο Λόρκα. Οι εκδόσεις Σοκόλη προτείνουν μια σειρά παιδικού θεάτρου, ενίοτε και μουσικού (διασκευάζοντας είτε γράφοντας εξαρχής θέατρο) που ανεβάζεται σε σχολικές αλλά και θεατρικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα. Θέατρο με φτερά που εξηγεί τους αιώνιους δρόμους της καρδιάς και του νου του ανθρώπου.

Το κορίτσι που επιμένει

Βιβλίο με CD
Τηλέμαχος Τσαρδάκας, μουσική Διονύσης Μπάστας
Εκδ. Σοκόλη

Η ζωή είναι ωραία μόνο αν την πιστεύεις
κι αν για ό,τι αγαπάς τολμάς να παλεύεις
Στη δική σου ιστορία μην τα παρατάς
είσαι ο ήρωας μην το ξεχνάς

Ένα κορίτσι κι ένα αγόρι μεγαλώνουν μαζί και, πάνω στην κορύφωση της ευτυχίας τους, τη μέρα του γάμου τους, ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Πλούτωνας, κλέβει το αγόρι. Η λύπη του κοριτσιού είναι τόσο μεγάλη που οι υπόλοιποι θεοί συγκινούνται και αποφασίζουν να το βοηθήσουν να φέρει πίσω τον αγαπημένο της. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, βασισμένο στη δύναμη της Ελληνικής μυθολογίας. Το κορίτσι μας, θα πείσει τον απρόθυμο Βαρκάρη, παίρνει με το μέρος της τον τρικέφαλο Κέρβερο και κερδίζει τη συμπάθεια της ευαίσθητης Περσεφόνης, πριν βγει τελικά νικήτρια στη μεγάλη αναμέτρησή της με τον ίδιο τον Πλούτωνα.
Δείτε το βιβλίο

Όνειρα γλυκά

Μαρία Γουλή, μουσική Νίκος Βίττης
Βιβλίο με CD
Εκδ. Σοκόλη
Άλλος ποθεί να είναι δυνατός σαν τον Ηρακλή. Άλλος θέλει να κοιμάται κάθε βράδυ σε άλλη αγκαλιά κι άλλος θέλει απεγνωσμένα ν’ ακούσει το τραγούδι των Σειρήνων. Οι Όνειροι, οι γιοι του Ύπνου, ξαπλωμένοι στο μαλακό τους σύννεφο, αποφασίζουν λοιπόν, παίζοντας ένα παιχνίδι ρόλων, να τους χαρίσουν για μια νύχτα αυτό που επιθυμούν. Οι άνθρωποι γίνονται οι πρωταγωνιστές των ονείρων τους. Και το παιχνίδι αυτό είναι ενδιαφέρον, αστείο, διασκεδαστικό, μερικές φορές ακόμα και ριψοκίνδυνο!
Ένα θεατρικό έργο γι’ αυτά που έχουμε, που ονειρευόμαστε και τη χαρά της αληθινής ζωής.
Δείτε το βιβλίο 

Το κουτί με τα φιλιά

Πασκάλ Μρυκνέρ 2
Εκδ. Πατάκη
Η ιστορία του Φίλιππου, ενός άντρα που γίνεται μπαμπάς με τη γέννηση της Ζιλιέτ. Ήταν απροετοίμαστος να γίνει μπαμπάς. Η άφιξη της Ζιλιέτ φανερώνει όλη του την αδεξιότητα. Δεν ξέρει πώς να φερθεί στο νεογέννητο, δεν ξέρει τι να κάνει, πώς να βοηθήσει, τι να της πει, πως να την πλησιάσει, ακόμα και πώς να την κρατήσει… Ο φημισμένος Πασκάλ Μπρυκνέρ μας παραδίδει κάτι που θα κάνει μεγάλο θόρυβο μέσα σας, κάτι που ίσως δεν θίχτηκε ποτέ σε εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά: το Κουτί με τα φιλιά.
Δείτε το βιβλίο 

Αχ! Φαντάσματα

Σοφιάνια Θεοφάνους
Εκδ. Μικρή Σελήνη
Υπάρχουν φαντάσματα; Λένε ιστορίες; Και αν ναι, ποιος μπορεί να τις ακούσει; “Ο Τίμος έκλεισε τα εφτά… Έχει κόκκινα μαλλιά. Είναι μικροκαμωμένος. Φοράει τεράστια γυαλιά.”
Ο μικρός ήρωας δεν μιλάει πολύ. Έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Μπορεί να ακούει και να βλέπει όσα δεν μπορούν οι άλλοι. Έτσι, αποκτά συναναστροφές με όλους όσους κατοικούν μέσα στο σπίτι που ζει. Μια όμορφη μαγείρισσα, η Μπέλλα η φαγού, ένα νυσταγμένο λιοντάρι, ο Λέων ο Νυσταλέος, ένα αγόρι που φοβάται, ο Σάντι ο Φοβητσιάρης, μια κοκέτα που περπατάει στα ταβάνια, η Λουλού η Λουσού, μια ξεχασμένη νύφη, η Ρουθ η Αγγλίδα Λαίδη, ένας σπουδαίος πειρατής, ο Γουίλαρντ ο Φοβέρας, ένα κορίτσι με ένα κουνέλι που της διώχνει το θυμό, η Μαργκώ η κακομαθημένη, ένας ακροβάτης σε τσίρκο, ο Λίνος ο Γελαδερός, μια κυρία σ’ ένα κάδρο, η Σάρα, η βαρετή βαρόνη, ένας ξεχασμένος στρατηγός, ο Ιβάν ο Παγωμάρας, όλοι τους φαντάσματα, κάτοικοι του αρχοντικού, έχουν να πουν μια ξεχωριστή ιστορία μέσα από την οποία ο Τίμος μας τους συστήνει έναν, έναν.

Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό

Τέρι και Έρικ Φαν
Εκδ. Μεταίχμιο
Κάθε φορά που κοιτάζει απ’ το παράθυρό τη θάλασσα ο Φιν, θυμάται τις ιστορίες που του έλεγε ο παππούς του για ένα μέρος μακρινό και ονειρεμένο, όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό! Στα 90 χρόνια του παππού, ο Φιν φτιάχνει μια μικρή βάρκα και το μαγικό ταξίδι ξεκινά…Όταν φτάνουν στο σημείο όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό ο Φιν βρίσκεται σε έναν κόσμο ονειρικό, έναν κόσμο πέρα από κάθε φαντασία!
Δείτε το βιβλίο 

Τα παπούτσια των άλλων

Άλκηστη Χαλικιά, εικ. Φωτεινή Τίκκου
Εκδ. Ίκαρος
Η Ματού, μένει στην Πιγιόμ, λίγο έξω από το Παρίσι, με την οικογένειά της. Μια μέρα καθημερινά γυρνώντας καθώς επιστρέφει προς το σπίτι βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα: μια θάλασσα από παπούτσια! Με αυτή την αφορμή, η Ματού, φτιάχνει ένα δικό της, καινούργιο παιχνίδι κρυφό απ’ όλους, δοκιμάζοντας κάθε μέρα κι ένα άλλο ζευγάρι. Τη μέρα που η μαμά θα τη στεναχωρήσει, το παιχνίδι της θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμο για να καταλάβει τον δύσκολο κόσμο των μεγάλων.
Δείτε το βιβλίο 

Φλορέτ

Ann Walker
Εκδ. Μικρή Σελήνη
Η οικογένεια της Μάε μετακομίζει. Ένα παιδί εγκαταλείπει την εξοχή και πάει στην συνήθως μουντή πόλη. Της λείπει πολύ ο κήπος της, η επαφή με τη φύση και τα χαρισματικά κομμάτια της, αλλά το μόνο που έχει γύρω της είναι κούτες γεμάτες πράγματα που τις ζωγραφίζει μα πρέπει να τακτοποιηθούν. Ζωγραφίζει πεταλούδες και λουλούδια στο πλακόστρωτο. Ωραία ήταν για όσο άντεξαν μέχρι την βροχή.
Πώς θα έρθει ξανά ο,τι αγαπάς κοντά σου;
Οι μικρές, ελπιδοφόρες λύσεις της πόλης, αχτίδα φωτός και τα παιδιά που θέλουν να φέρουν ξανά τον κόσμο στα μέτρα τους “πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του“.
Το βιβλίο περιλήφθηκε στις λίστες με τα καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία του 2018 από τους New York Times και New York Library, και είναι υποψήφιο για τα εν Ελλάδι καλύτερα βιβλία του 2019.
Για παιδιά 4-7 ετών.

Ο σιδερένιος γίγαντας

Ted Hudhes, εικ. Chris Mould
Μτφρ: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Εκδ. Παπαδόπουλος
Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας από το 1968 που άνθιζε διεθνώς το είδος. Με δυο λόγια, ο Σιδερένιος γίγαντας, ως άλλος μυθικός Τάλως, τρώει κάθε βιομηχανικό μέταλλο ή μεταλλικό απόβλητο, απειλεί τη γη, οι άνθρωποι καταφέρνουν να τον διαλύσουν σε κομμάτια, ξαναγεννιέται και χάρη σ’ ένα έξυπνο αγόρι γίνεται προστάτης του πλανήτη. Η εικονογράφηση εντυπωσιακά γκόθικ για παιδικό βιβλίο αναδεικνύει τα διαφορετικά νοηματικά επίπεδα της ιστορίας. Μια εξαιρετική έκδοση και μια εξαιρετική επίσης μετάφραση στα ελληνικά από την ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για το πολύ ιδιαίτερο βιβλίο του Βρετανού Poet Laureat Ted Hughes (1930-1998).
Δείτε το βιβλίο

Σε μία δέσμη φωτός

Jennifer Berne, Vladimir Radunsky
Εκδ. Καλειδοσκόπιο
«Μην σταματήσεις ποτέ ν’ αναρωτιέσαι. Η περιέργεια είναι το πρώτο βήμα για την έρευνα». Άλμπερτ Αϊνστάιν
Ένα αγόρι κατηφορίζει ένα σκονισμένο δρόμο πάνω στο ποδήλατό του. Στο μυαλό του όμως, ταξιδεύει σε απίστευτες ταχύτητες, πάνω σε μια δέσμη από φως. Αυτό το αγόρι, που δεν μπορούσε να μείνει στιγμή αδιάφορο μπροστά στη θαυμαστή πολυπλοκότητα του κόσμου, έγινε με τα χρόνια ένας ενήλικας που φώτισε με τρόπο αποκαλυπτικό την εικόνα που είχαμε για το σύμπαν μας.
Δείτε το βιβλίο

Ώρα να κοιμηθείς γλυκά

Ροξάν Μαρί Γκαλιέ
Εκδ. Νεφέλη
Καθηλωτικό, μαγικό, πανέμορφο, κείμενο και εικονογράφηση… Η μέρα τελείωνε, το βράδυ πλησίαζε. Η Μιγιούκι είναι ακόμα έξω και παίζει. Ο παππούς της προσπαθεί να την πείσει να αποσυρθεί, είναι ώρα για ύπνο. Μα η Μιγιούκι διαρκώς του ξεφεύγει: πρέπει να ετοιμάσει τον κήπο για τις λιβελούλες, πρέπει να μαζέψει όλη την οικογένεια των σαλιγκαριών κοντά στο μεγάλο βράχο και να σκεπάσει τη γάτα της…

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b