MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
06
ΜΑΪΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΠΑΙΔΙ

  Το Τέρας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους 12-17 ετών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

  Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος & το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνουν, από τις 23 Νοεμβρίου 2019, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους, «Το Τέρας», μια βιωματική διερεύνηση της διαφορετικότητας, βασισμένη στη νουβέλα της Mary Shelley «Φρανκενστάιν».

  Monopoli Team

  Από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στις 17:30 για 5 μόνο δράσεις, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος θα παρουσιάσει στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Τέρας» του συγγραφέα-σκηνοθέτη Chris Cooper, σε μετάφραση και διδασκαλία της Φλώρας Σπύρου, σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Τζαβάρα και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου.

  «Το Τέρας»: Ένα εκπαιδευτικό δράμα για εφήβους

   Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρεία Accident Time, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της συγγραφέα και σκηνοθέτη Chris Cooper, και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Jian Xue (ΜΚΟ) παρουσιάζει το Εκπαιδευτικό Δράμα (Dramaineducation) «Το Τέρας» για εφήβους 12-17 ετών. Με αφορμή τη νουβέλα της Mary Shelley «Φρανκενστάιν» το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το Τέρας» επιχειρεί να διερευνήσει με βιωματικό τρόπο την έννοια της διαφορετικότητας.

   «Τι μας κάνει να είμαστε άνθρωποι;»

  Με κεντρικό ήρωα αυτό το διαφορετικό πλάσμα, οι έφηβοι θα διερευνήσουν, βιωματικά, ερωτήματα όπως: Σε τι συνίσταται το διαφορετικό; Πώς είναι να είσαι διαφορετικός; Πώς καταλήγει κανείς ως μονάδα ή ως μέλος μιας κοινότητας να εστιάζει σε ό,τι τον διαφοροποιεί απ’ τον συνάνθρωπο (π.χ. χρώμα δέρματος, κουλτούρα, φύλο, καταγωγή, θρήσκευμα κ.ά) και όχι σ’ αυτό που τον ενώνει, δηλαδή στην ανθρώπινη φύση του;

  Γιατί όμως επιλέγουμε σήμερα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηριγμένο στις αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος;

  Το Εκπαιδευτικό Δράμα ορίζεται ως μια διαδικασία, η οποία συνδυάζοντας παιδαγωγικά εργαλεία και τεχνικές δράματος, αποβλέπει στη μάθηση με την έννοια της κατανόησης του εαυτού μας, αλλά και του κόσμου που μας περιβάλλει.

  Αποτελεί ένα παιδαγωγικό εργαλείο, ένα όχημα, που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν και να επεξεργαστούν ζητήματα, να εκφράσουν και να μοιραστούν σκέψεις και ιδέες και να προβληματιστούν πάνω σε συμπεριφορές, στάσεις και αξίες.

  Γιατί επιλέγουμε τη νουβέλα «Φρανκενστάιν»;

  200 χρόνια μετά τη συγγραφή της, μας φέρνει αντιμέτωπους με διαχρονικά και πάντα επίκαιρα ερωτήματα. «Ποιο είναι το Τέρας, πού μπορεί να το εντοπίσει κανείς; Σε ιδέες, σε στάσεις, σε ανθρώπους, σε πράξεις; Ποιοι είναι οι εκείνοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του Τέρατος; Ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας στη διαμόρφωση Τεράτων;»

  Πώς λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Δράμα;

  Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξελίσσεται μέσα από τη δραματοποίηση επιλεγμένων στιγμών της ιστορίας από τους παιδαγωγούς-ηθοποιούς αλλά κυρίως μέσα από τις δράσεις που παρεμβάλλονται και εμπλέκουν τους συμμετέχοντες ώστε να διερευνήσουν τα ερωτήματα που τίθενται κάθε φορά με διαφορετικούς βιωματικούς τρόπους (παιχνίδια ρόλων, τεχνική ανίχνευσης σκέψεων, δημιουργία παγωμένων εικόνων κ.ά) και από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

  Λίγα λόγια για την ιστορία:

  Ο γιατρός Βίκτωρ Φρανκενστάιν από παιδί αναζητά να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος και η φύση. Προσπαθεί να ανακαλύψει πώς δημιουργείται η ζωή. Ζώντας στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και του ηλεκτρισμού, αποφασίζει και τελικά καταφέρνει να φτιάξει έναν «άνθρωπο», ένα Πλάσμα. Μόλις όμως ολοκληρώνει το δημιούργημά του, το απορρίπτει και το εγκαταλείπει αποκαλώντας το Τέρας. Έτσι, το Πλάσμα απομένει μόνο του και ξεκινάει τη δική του περιπλάνηση στον κόσμο και στη ζωή προσπαθώντας να ενταχθεί στην ανθρώπινη κοινωνία.

   Οργάνωση σχολικών παραστάσεων: «Τέχνες και Παιδί»

  Η Εκπαιδευτική Δράση «Το Τέρας» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος) τον Νοέμβριο του 2019 για 5 παραστάσεις, κάθε Σάββατο από 23 Νοεμβρίου 2019 στις 5.30 μμ, και καθημερινές στον χώρο του σχολείου, κατόπιν συνεννόησης.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  «Το Τέρας»: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για εφήβους 12 – 17 ετών
  Θεατρική Ομάδα Μικρός Νότος & Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
  Σάββατο 23 & 30 Νοεμβρίου, 7, 14 & 21 Δεκεμβρίου 2019 | 17:30 (καθημερινές παραστάσεις για σχολεία).

  Τιμή Εισιτηρίου: 8 ευρώ | Μάξιμουμ αριθμός εφήβων ανά παράσταση: 40
  Σημεία προπώλησης εισιτηρίων: Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 – 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης. | Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00).  |Στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων). | Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας: στο τηλεφωνικό κέντρο του Ιδρύματος 2103418579 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11.00-14.00) | στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00 | Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις:  www.mcf.gr | www.ticketservices.gr | tickets.public.gr

  Διάρκεια: 90 λεπτά
  Χώρος: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ.: +30 210 341 8550. E-mail: [email protected]https://mcf.gr

  Συντελεστές:

  Επιστημονικός συνεργάτης εκπαιδευτικού προγράμματος-κείμενο:Chris Cooper
  Σχεδιασμός-διδασκαλία- μετάφραση: Φλώρα Σπύρου
  Σκηνοθεσία προγράμματος- πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Τζαβάρας
  Εμψυχωτές-ηθοποιοί: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Ιφιγένεια Μακρή, Δήμος Μαμαλούδης.
  Σχεδιασμός χώρου-κοστούμια: Ιkrek
  Βοηθός Σκηνοθέτης: Ιλιάνα Παζαρζή
  Φωτισμός: Αποστόλης Τσατσάκος
  Γραφιστικός σχεδιασμός: k2design
  Φωτογραφίες παράστασης: Τάσος Βρεττός

  Πληροφορίες: Θεατρική Ομάδα Μικρός Νότος: [email protected] https://mikrosnotos.gr/

   

  Περισσότερα από Δραστηριότητες
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast