MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
21
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο Τόπος Αλλού

Το έργο του Ερρίκου Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ» έρχεται, από τις 23 Νοεμβρίου 2019, στο θέατρο Τόπος Αλλού, σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, με την Μάνια Παπαδημητρίου στον ομώνυμο ρόλο.

Monopoli Team

Ο Νίκος Καμτσής ανεβάζει το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «Έντα Γκάμπλερ», από τις 23 Νοεμβρίου 2019, στη σκηνή του Τόπος Αλλού. Στον ομώνυμο ρόλο θα βρίσκεται η Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ στον ρόλο του Έιλερτ Λέβμποργκο Όμηρος Πουλάκης.

«Έντα Γκάμπλερ»: Το έργο

Ποια είναι η έκρηξη που θα ανατινάξει τη βίλλα Φάλκ;
Πόσο βραδυφλεγής μπορεί να είναι η βόμβα στα θεμέλια του σπιτικού του σεμνού Γιόργκεν Τέσμαν, αφού πυροδοτείται και σκάει μέσα σε μία μόνο μέρα;

Ένα σπίτι περίκλειστο από 3 τοίχους και το βλέμμα του θεατή. Φυλακή και αλάνα για όλα τα πρόσωπα που είναι αντικείμενα μια σκηνικής εγκατάστασης. Αυτή η εγκατάσταση έχει σαν κέντρο της μια Έντα Γκάμπλερ, που απεγνωσμένα κυνηγάει μια ομορφιά, που δεν έχει σχήμα. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που της προσφέρεται. Που είναι περισσότερο κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ παρά σύζυγος του Τέσμαν ή ερωμένη του Λέβμποργκ. Ναι, τα τρίγωνα είναι ιλιγγιώδη. Σχηματίζονται και διαλύονται, πριν προλάβει ο θεατής να τα διακρίνει, για να αποδείξουν τελικά ότι οι δαίμονες που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα και έξω από την Έντα, συνεχίζουν να κυκλοφορούν και στις μέρες μας.

Σε ένα πιο εμφανές επίπεδο, παρακολουθούμε την εμβληματική, καταστροφική και αυτοκαταστροφική ηρωίδα του Ίψεν να μην μπορεί να βολέψει την εγωπάθεια της και να μην μπορεί να βολευτεί στο προτεσταντικό καλούπι που οι συνθήκες την σπρώχνουν. Το ταξίδι, ή καλύτερα…  η απόδραση του μέλιτος με τον Τέσμαν τελείωσε και ο αστικός κόσμος στον οποίο επιστρέφει, είναι θάλαμος αερίων που  δημιουργεί παραισθήσεις πριν σκορπίσει τον θάνατο.

Η έλευση της Έντα στην πόλη μετά από καιρό, σηματοδοτεί την έναρξη ραγδαίων εξελίξεων. Το δανεικό σπίτι που κατέλυσαν η Έντα και ο σύζυγος Τέσμαν γίνεται το επίκεντρο και ο βωμός, όπου όλοι όσοι παρελαύνουν από το σαλόνι καταθέτουν τους πόθους και τα όνειρα τους, που είναι σίγουρο ότι θα διαψευστούν. Τα αλυσιδωτά γεγονότα κρύβουν καταστροφή η μάλλον αυτοκαταστροφή.

Πράγματι. Όσα από τα πλάσματα δεν καταφέρνουν να μεταλλαχθούν, να προσαρμοστούν και να ζήσουν στις νέες τοξικές συνθήκες τρελαίνονται και τελικά πεθαίνουν.

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό δεν συμβαίνει στην εποχή μας;
Τελικά ναι, οι κατσαρίδες αντέχουν. Θα επιζήσουν και μετά την πυρηνική καταστροφή που δεν θα αργήσει.
Στη Βίλλα Φαλκ ήδη εξεράγει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής

Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρίστος Ξενάκης
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας & Νίκος Καμτσής

Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου (Hedda Gabler), Όμηρος Πουλάκης (Eilert Lovbrog), Λαμπρινή Θάνου (Thea Elvstet), Νίκος Καραστέργιος (Jorgen Tesman), Παναγιώτα Χαϊδεμένου (Juliane Tesman), Άντα Κούγια (Berte) & Νίκος Καμτσής (Δικαστικός Επίτροπος Μπρακ).

Διάρκεια: 1 ώρα και 55 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 12€ & 8€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 23 Νοεμβρίου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 20:00 | Σάββατο στις 20:30
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-topos-allou/enta-gkampler/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Tόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Αθήνα. Τηλ: 210 8656004, 210 8679535, 210 8624392. Email: [email protected] | http://topos-allou.gr/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ