MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ίδρυμα Β. & Μ Θεοχαράκη: Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου 2019

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη διοργανώνει, και για αυτόν τον Νοέμβρη, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, με εργαστήρια, σεμινάρια, δημιουργικό παιχνίδι, ξεναγήσεις & θεατρικές παραστάσεις.

Monopoli Team

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Εξερευνώντας τις Αισθήσεις

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 | 12:30-13:30 

Για βρέφη 12-24 μηνών

Διεγείροντας τις αισθήσεις, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και την γεύση, οι λιλιπούτειοι φίλοι μας θα βοηθηθούν, ώστε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ένα εργαστήρι, με την ηθοποιό Μαρίζα Τσάρη, που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και την χαρά της ανακάλυψης, ερεθίζει τις αισθήσεις και, με την βοήθεια θεατρικών τεχνικών, προσφέρει χαρά και διασκέδαση.Μέσω της εξερεύνησης, τα βρεφάκια -μεταξύ άλλων- θα ωθηθούν να αναπτύξουν την συγκέντρωσή τους και την λεπτή/αδρή τους κινητικότητα. Μέσα από την ομάδα θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν και θα εξελίσσονται, καθώς επίσης θα ενισχύεται και ο δεσμός μεταξύ του γονιού/συνοδού και του βρέφους. Νερά, φυσικά υλικά, μυρωδιές, διαφορετικές υφές υλικών, υφάσματα, κορδέλες, τσιμπίδες, κουτάλια και χρώματα είναι μερικά υλικά με τα οποία οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

*Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Πρέπει να ενημερώσετε για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε υλικά. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα και μια πετσέτα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Ανακαλύπτοντας τις Τέχνες

Κύκλος ΙΙ: Σάββατο 9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου 2019 | 10:30-11:30

Για παιδιά 2-4 ετών

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικός παιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€ 

*Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Arkki Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά

Κύκλος Ι: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 | 12:00 – 13:30

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (6-12 ετών)

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το Arkki (School of Architecture for Children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με τη Designembassador.com, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

*Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ 

Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 | 18:00-19:30 | «Ο βυθός»
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 | 18:00-19:30 | «Ηφαίστεια και παγετώνες»

Για παιδιά 4-6 ετών

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά μία ξέφρενη ξενάγηση – περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό παιδαγωγό τέχνης Γεωργία Χατζηβασιλειάδη, MA,MFA.

 Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών, από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο, με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

MoMu – Art Lab

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 | 16:00-17:30 

Για παιδιά 6-8 ετών

Ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής διδασκαλίας της μουσικής. Τα παιδιά εξερευνούν τη μουσική και πειραματίζονται με βασικές μουσικές έννοιες, παρατηρούν, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν με ήχους, λέξεις και χρώματα μέσα από φωνητικές, ενόργανες, ρυθμικές και μελωδικές ασκήσεις – παιχνίδια, αντλώντας έμπνευση από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας. Με τη μουσικό-εικαστικό Αγγέλα Μανδηλάρη.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Underground Αrt: Στάσεις στην Τέχνη

Κυριακή 3, 10, 24 Νοεμβρίου 2019, 1 Δεκεμβρίου 2019 |  16:00-17:30

Για παιδιά 6-12 ετών

Κυκλοφορώντας καθημερινά μέσα στο μέσο μεταφοράς του ελληνικού μετρό κάνουμε ένα ταξίδι στην τέχνη. Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.

3 Νοεμβρίου 2019: Νίκος Κεσσανλής
10 Νοεμβρίου 2019: Παύλος
24 Νοεμβρίου 2019: Στίβεν Αντωνάκος
1 Δεκεμβρίου 2019: Γιάννης Γαΐτης

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€ | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Η φύση των πραγμάτων

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 | 16:00-17:30

Για παιδιά 8-12 ετών

«Σπίνοι του Δαρβίνου. Τρέξτε μαζί τους στον αγώνα για την επιβίωση!»

Οι σπίνοι αυτοί ζουν στα νησιά Γκαλάπαγκος και συναντήθηκαν με τον Δαρβίνο το 1835. Δεν είναι πολύ φανταχτεροί, αλλά οι επιστήμονες ενθουσιάζονται μαζί τους. Με αφορμή τη μεγάλη τους ποικιλία και τις ξεχωριστές διατροφικές τους συνήθειες, από φρούτα μέχρι αίμα, σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε τη Φυσική Επιλογή, την κινητήρια δύναμη της Εξέλιξης των Ειδών της Γης. Η επιβίωση όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε ομάδες οπλιζόμαστε με τα ράμφη μας και τρέχουμε στον συλλογικό αγώνα του είδους μας για την επιβίωση. Υπάρχει ένας νικητής ή μήπως υπάρχουν θέσεις για όλους; Με την ομάδα Άνασσα.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Σχεδιάζω και δημιουργώ comics

Για παιδιά 8-12 ετών

Ένας κύκλος μαθημάτων που μυεί τα παιδιά, μέσα από τη επαφή με διάσημα δείγματα της τέχνης των comics, στις βασικές τεχνικές και στάδια δημιουργίας τους. Σχεδιασμός-Υλοποίηση εργαστηρίων: Comicdom – Βασιλεία Βαξεβάνη, αφηγήτρια.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 | 16:00-17:30 

«Τα πρώτα μυστικά των comics.»

Καρέ, μπαλονάκια και εφέ και η σωστή χρήση τους μέσα σε ένα comic με τη βοήθεια των πιο γνωστών εκπροσώπων του είδους, του Mickey Mouse και του Donald Duck.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 | 16:00-17:30 

«Ταξίδι στη χώρα των manga.»

Θα κάνουμε ένα ταξίδι στη μακρινή Ιαπωνία και θα γνωρίσουμε τα αγαπημένα manga. Και σε αυτό το ταξίδι θα μάθουμε πώς φτιάχνουμε μια ιστορία και πώς τη μεταφέρουμε στο χαρτί.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 | 16:00-17:30 

«Γινόμαστε σκηνοθέτες

Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και βουτάμε στον κόσμο του φανταστικού, των ονειρικών πλασμάτων, των δράκων, των ξωτικών και των νάνων. Πλάθουμε τη δική μας ιστορία στον κόσμο αυτό και μαθαίνουμε πώς να κάνουμε τα καλύτερα σκηνοθετικά πλάνα.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 | 16:00-17:30 

«Φτιάχνουμε το δικό μας υπερήρωα.»

Spiderman, Superman, Batman, Hulk, Ironman. Όλοι αυτοί οι ήρωες ξεκίνησαν από μία ιδέα που εξελίχθηκε στις διασημότερες ιστορίες comics. Εμπνεόμαστε και εμείς και φτιάχνουμε το δικό μας υπερήρωα και την πρώτη του ιστορία.

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€ | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Alpha Labs Realities Lab με Virtual Reality

Κυριακή 3, 24 Νοεμβρίου 2019 | 11:00-12:30 

Για παιδιά 8-12 ετών

Η Εικονική Πραγματικότητα είναι πλέον στη ζωή μας και συμβαδίζει με την «πραγματική» μας πραγματικότητα. Στο καινοτόμο Realities Lab των Alpha Labs τα παιδιά μπορούν να μάθουν εκ των έσω να την αξιοποιούν αλλά και να τη δημιουργούν, όχι μόνο να την καταναλώνουν παθητικά. Στόχος είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εκθετική τεχνολογία σαν εργαλείο, δηλαδή να αξιοποιούν δημιουργικά μια από τις τεχνολογίες που δημιουργεί εκθετικά αλλαγές και επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα μάθουν, θα εμπνευστούν και θα φτιάξουν τον δικό τους εικονικό κόσμο ενώ έπειτα, θα τον απολαύσουν και θα περιηγηθούν σε αυτόν σαν να είναι μέρος του. Με την ομάδα Alpha Labs.

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€ 

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 | 11:00-12:30

Για παιδιά 8-12 ετών

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων Δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων και τη χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

«Η μάσκα μου, η περσόνα που παρουσιάζομαι.»

Το παιδί θα δημιουργήσει στη μάσκα του μια εικόνα ενός χαρακτήρα που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Αντικρίζοντας την και παίζοντας με αυτήν έρχεται πιο κοντά στην συνειδητοποίηση του χαρακτήρα του απέναντι στους άλλους. Έχει τη δυνατότητα να δουλέψει με χαρακτηριστικά και συμπεριφορές του.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate)

Κύκλος Ι: Σάββατο 16, 23, 30 Νοεμβρίου | 17:30-19:30

Για παιδιά 12-17 ετών

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, το διάλογο και τη ρητορική.Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Πώς να γίνετε καλός ομιλητής;

Ένας καλός ομιλητής αναγνωρίζει τη γλώσσα ως αξία, ως τόπο συνάντησης με τους άλλους και ως μέσο αποκάλυψης των προσωπικών του διανοημάτων και συναισθημάτων. Μέσα από τη διαδικασία του debate, οι μαθητές καλλιεργούν τις δυνατότητές τους σε ένα δυναμικό περιβάλλον. Μαθαίνουν να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, να δομούν τον προφορικό και το γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα και να εξασκούν τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών.

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 90€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Αφηγήσεις με την Σάσα ανάμεσα σε έργα τέχνης

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 | 19:00-20:00

Για παιδιά 6-12 ετών και γονείς

Πρώτα θα δούμε την Έκθεση, μετά θα πούμε ιστορίες. Ένα ολόκληρο μουσείο μόνο για μας. Ανακαλύπτουμε τη μυστική ζωή του, μαθαίνουμε για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, παίζουμε, μαντεύουμε και βέβαια… ακούμε τις απίθανες ιστορίες της Σάσας. Concept, σχεδιασμός προγράμματος, επιλογή κειμένων καιαφήγηση: Σάσα Βούλγαρη.

«Οι Σοφές Ιστορίες του Ζωγράφου.»: Στο πλαίσιο της έκθεσης «Qi Baishi. Με άρωμα από Κίνα… | Έκθεση καλλιγραφίας & ζωγραφικής».

Κόστος συμμετοχής: 10€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Πάμε στην έκθεση;

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 | 12:30-13:30

«QiBaishi. Με άρωμα από Κίνα… | Έκθεση καλλιγραφίας & ζωγραφικής».

Το Σάββατο παίρνουμε τους γονείς και ερχόμαστε στην έκθεση. Έχουμε μια ώρα στη διάθεσή μας για να εξερευνήσουμε όλους τους ορόφους της έκθεσης, να ψάξουμε για κρυμμένα στοιχεία επάνω στα έργα, να ανακαλύψουμε μυστικά από τη ζωή των καλλιτεχνών και να συμμετάσχουμε σε πολλές ακόμα δραστηριότητες έχοντας τους γονείς ως βοηθούς ή ως αντιπάλους μας. Μια διαδραστική εμπειρία που στόχο έχει  την ανάπτυξη των δεσμών της οικογένειας καθώς παίζουν, εξερευνούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες. Σχεδ/μός & υλοποίηση προγράμματος: Άννα Πλέσσα.

Κόστος ξενάγησης: 15€ (ένας ενήλικας & ένα παιδί) και 5€ για κάθε επιπλέον άτομο

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Θεατρικές Παραστάσεις

Το ταξίδι του Ήλιου

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 | 17:00-18:00 

Για παιδιά 1-3 ετών

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μεγάλο βουνό ζούσε ένα παιδί φωτεινό και ζωηρό. Το έλεγαν Ήλιο και ήταν στα αλήθεια πολύ όμορφος και πολύ περίεργος. Του άρεσε να ανεβαίνει ψηλά, να φεύγει και να εξερευνά τα πάντα. Κάθε βράδυ όμως, όταν γύριζε στο σπίτι, κοιμόταν αγκαλιά με το πιο όμορφο μαξιλάρι, ένα μαξιλάρι από ολόλευκα σύννεφα. Με ήχους, μουσική, χρώματα και σκηνικά αντικείμενα τα μικρά παιδιά, θα ακολουθήσουν το ταξίδι του Ήλιου και θα παίξουν μαζί του.  Με την Ομάδα Παραμύθι Από Μακριά.

Κόστος συμμετοχής: 10€  (1 παιδί + 1 συνοδός)

*Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Σούπα με Σούμαν

Κυριακή 3, 10 Νοεμβρίου 2019 | 12:00-13:00

Για παιδιά από 3 ετών και άνω

Η μικρή Κατερίνα θα χρειαστεί να μένει για λίγες μέρες στο σπίτι της, γιατί έχει πυρετό. Για συντροφιά της θα έχει τον αρκούδο της, τον Τέντυ, και τη μουσική του Σούμαν που της χάρισε ο πατέρας της.

Αυτές τις λιγοστές ημέρες ανάπαυσης, το δωμάτιό της γίνεται τόπος συνάντησης των σημαντικότερων προσώπων του περιβάλλοντός της· η μητέρα της, ο γιατρός, ο παππούς και η γιαγιά. Ο πατέρας, αν και παρών σε κάθε συζήτηση, δυστυχώς απουσιάζει. Όλες αυτές οι παρουσίες και απουσίες διαμορφώνουν με τον τρόπο τους τόσο το παιδί, όσο και τους μεγάλους.

Μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε ένα θεατρικό έργο με χορό, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου. Σε αυτή την ιστορία κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να συναντήσει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του.

Κείμενο: Παναγιώτης Τσιρίδης
Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη

Κόστος συμμετοχής: 10€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής – Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες

25, 26 Νοεμβρίου 2019, 2, 3, 9, 10, 18 Δεκεμβρίου 2019 | 21:00-22:30

Για παιδιά από 12 ετών και ενήλικες

Μετά τα «Μαθήματα Πολέμου» και το έργο του Θουκυδίδη, το Dramaticus και ο Δημήτρης Λιγνάδης συστήνουν θεατρικά τον «πατέρα της Ιστορίας» Ηρόδοτο.

Το νέο θεατρικό έργο του φιλόλογου Γιάννη Λιγνάδη με τίτλο «Θερμοπύλες» αποτελεί μια δραματοποιημένη εκδοχή της τραγικής σύγκρουσης Ελλήνων και Περσών στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., όπως αυτή περιγράφεται στο 7ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου. Μέσω της θεατρικής προσέγγισης και της διάνθισης του κειμένου με αρχαιολογικές πηγές και τεκμήρια, καθώς και άλλα λογοτεχνικά κείμενα, επιχειρείται ο φωτισμός του ιστορικού περιεχομένου και η αμεσότερη πρόσληψη των διδακτικών και ψυχαγωγικών του αρετών.

Οι «Θερμοπύλες» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Paul Cartledge (Cambridge University) και εντάσσονται στον θεατρικό κύκλο του Ιδρύματος «Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής».

Πριν την παράσταση θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγική ομιλία από την ιστορικό Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Συντελεστές: 

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ∆ημήτρης Λιγνάδης
Μετάφραση – Κείμενο: ∆ρ. Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος
Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου
Επιμέλεια Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Ηθοποιοί: Ελένη Ζαχοπούλου, Μάνος Βαβαδάκης

Κόστος συμμετοχής: 13€ & 10€ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), Κρατήσεις: www.viva.gr

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Ενήλικες

Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας

Οι Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας εστιάζουν στην παρουσίαση και την ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων των γειτονιών και περιοχών της Αθήνας με έμφαση την αρχιτεκτονική τους αλλά και το πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξής τους.

Οι Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας βασίζονται σε ιστορικούς και θεωρητικούς άξονες «ανάγνωσης» της πόλης. Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο συσχετισμός της με τα διεθνή κινήματα, τα παράλληλα ιστορικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάγνωση αυτή. Με την αρχιτέκτονα/πολεοδόμο Χαρίκλεια Χάρη.

Ενότητα 2: Παρασκευή 1 & 8 Νοεμβρίου 2019 | 18:00-20:00

«Η Αρχιτεκτονική του Δημόσιου Χώρου.»

Οι πλατείες της Αθήνας μέσα από την εξέλιξή και ανάπλαση τους με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τα αρχαιολογικά πάρκα της Αθήνας. Οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και η σχέση τους με τις γειτονιές και τους κατοίκους (Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος).

Με αφορμή τα μαθήματα μπορούν να οργανωθούν και επιτόπιες επισκέψεις.

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 40€

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας

Σχεδιασμός και υλοποίηση από τον Βασίλη Γεροντάκο.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 | 18:00–20:00 : «Selfies, socialmedia και καλλιτεχνική φωτογραφία. Συμπαίκτες ή αντίπαλοι;»

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 | 18:00–20:00 : «Παράδοση και σύγχρονες προσεγγίσεις στην καλλιτεχνική φωτογραφία.»

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 | 18:00–20:00: «Πορτρέτο: Ένα τοπίο που παραμένει ανεξερεύνητο.»

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 | 18:00–20:00: «Φωτογραφική κριτική-portfolios.»

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 | 18:00–20:00: «New Topographics: Φωτογραφία ντοκουμέντο ή ομορφιά του κοινότοπου;»

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 | 18:00–20:00: «Η διαμόρφωση ενός project: Σύλληψη, διαδικασία, αποτέλεσμα.»

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 | 18:00–20:00: «Φωτογραφία και μόδα.»

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 | 18:00–20:00: «Φωτογραφική κριτική-portfolios.»

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Φωνή και Επιτυχία

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 & Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 | 15:00-21:00

Η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα (www.ninakaloutsa.com) είναι σοπράνο, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας (μάστερ Όπερας) και τα τελευταία επτά χρόνια έχει βοηθήσει εκατοντάδες ιδιώτες και στελέχη εταιρειών να βελτιώσουν την επικοινωνία τους μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής & ομιλίας. Στον 9ο χρόνο συνεργασίας της με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, η Ν. Κ. παρουσιάζει αυτό το 12ωρο βιωματικό σεμινάριο, το οποίο αποτελείται από τη γνωστή μέθοδό της «Φωνή & Επιτυχία» με την προσθήκη των βασικών αρχών της Δημόσιας Ομιλίας. Ενδεικτικές ενότητες:

  • Σημασία της φωνής στην επικοινωνία.
  • Γλώσσα σώματος.
  • Φωνή & αυτοπεποίθηση.
  • Η σημασία των περιεχομένων του λόγου μας στην επικοινωνία.
  • Άρθρωση/ βασικές αρχές ορθοφωνίας ελληνικής γλώσσας.
  • Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν.
  • Μέθοδος διαφραγματικών αναπνοών.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης λαιμού – πλάτης.
  • Βασικές αρχές καλού ομιλητή.
  • Τεχνικές για έναν ομιλητή που μαγνητίζει το κοινό του.

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 130 ευρώ 

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη

Κάθε Σάββατο έως 27 Ιουνίου 2020 | 10:00-12:00 (εκτός αργιών και σχολικών διακοπών:14, 28/12, 4/01, 18, 25/04).

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων,  η ανάγνωση – «αποκωδικοποίηση» της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρό του Ιδρύματος Θεοχαράκη, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα πριν από επτά χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Κατερίνα Βασιλικού διδασκαλία – διεύθυνση, Μιχάλης Χανός πιάνο.

Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα

*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη

Νοέμβριος 2019

Ειδική έκπτωση 10% στους κύκλους και 20% στα μεμονωμένα εργαστήρια. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων (εκτός παιδικών παραστάσεων, ARKKI, AlphaLabs& καλοκαιρινών προγραμμάτων).

Ειδική έκπτωση για τους Φίλους του Ιδρύματος 10% στους κύκλους και στα μεμονωμένα εργαστήρια. Ισχύει για 1 μέλος ή 1 παιδί / μέλος με την επίδειξη της κάρτας μέλους στο ταμείο (εκτός παιδικών παραστάσεων, ARKKI, AlphaLabs& καλοκαιρινών προγραμμάτων).

Πληροφορίες – Αγορά εισιτηρίων: http://thf.gr/el/

Χώρος διεξαγωγής: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα | Τηλέφωνο: 210 3611206 | Email:  [email protected]

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b