MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Οι πιο “πράσινοι” σχεδιαστές μόδας βραβεύτηκαν στα Green Carpet Fashion Awards

Η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου έκλεισε εντυπωσιακά με μια γιορτή αφιερωμένη στην ηθική και βιώσιμη μόδα.

Οι προσκεκλημένοι των Green Carpet Fashion Awards
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Μετά από μία εβδομάδα γεμάτη στυλ, μίνιμαλ θηλυκότητα, φλοράλ σχέδια και αξεπέραστο ιταλικό street style, η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου (MFW) έλαβε τέλος. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η MFW «έκλεισε» στη Σκάλα του Μιλάνου με ένα λαμπερό event αφιερωμένο στη βιώσιμη μόδα, τα Green Carpet Fashion Awards.

Τι είναι τα Green Carpet Fashion Awards

Τα GCFA αποτελούν μια πρωτοβουλία της Livia Firth. Η Livia, ιδρύτρια του «EcoAge» και συζύγος του Colin Firth, είναι εκείνη που το 2010 ξεκίνησε το «Green Carpet Challenge». Με το GCC προσκάλεσε τους σχεδιαστές και celebrities που περπατούν στα κόκκινα χαλιά να προτιμούν την οικολογική και βιώσιμη μόδα. Παράλληλα, με μία σειρά εμφανίσεων απέδειξε ότι ένα look μπορεί να είναι βιώσιμο και λαμπερό ταυτόχρονα.

Η Livia Firth με τον σύζυγο της, ηθοποιό Colin Firth στα Green Carpet Fashion Awards.

Από το 2017, η «Eco-Age» και το Εθνικό Επιμελητήριο της ιταλικής μόδας (CNMI)  διοργανώνουν τα Green Carpet Fashion Awards. Με τα βραβεία αυτά τιμούν τόσο σχεδιαστές και το ανθρώπινο δυναμικό τους, όσο και ακτιβιστές που εργάζονται για την ανάπτυξη της ηθικής και της οικολογικής συνείδησης στον χώρο της μόδας.

Έτσι, μεγάλοι αλλά και μικρότεροι, ιταλικοί οίκοι (που συμμετείχαν και στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου) βραβεύτηκαν για τις ουσιαστικές αλλαγές που έκαναν στην αλυσίδα παραγωγής τους, δηλαδή για τη μείωση των απορριμάτων, για εναλλακτικές λύσεις αντί για πλαστικό, για την προστασία μικρών επιχειρήσεων, αλλά και για έρευνες και καινοτομίες όσον αφορά «πράσινες» τεχνολογίες.

Τα φετινά βραβεία

Στο «πράσινο χαλί» των φετινών βραβείων έδωσαν το παρόν τόσο νέα ονόματα της μόδας και μικρά brands, όσο και «γίγαντες» της βιομηχανίας. Ένας από αυτούς ήταν φυσικά και ο Valentino, τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς.

Ο Valentino Garavani στο πλευρό της Sophia Loren, που του απένειμε το βραβείο.

Μάλιστα, ο Valentino παρέλαβε το Βραβείο «GCFA Legacy Award» για τις «πράσινες» πρωτοβουλίες του οίκου του. Σύμφωνα με την Green Peace, ο οίκος Valentino είναι ο πιο «πράσινος» οίκος υψηλής ραπτικής, καθώς έχει εφαρμόσει πολιτικές κατά της αποψίλωσης των δασών και κατά των απορριμάτων από την παραγωγή υφασμάτων.

Η Stella McCartney με φόρεμα Stella McCartney από “υπεύθυνα” υλικά.

Άλλο ένα σημαντικό βραβείο, το «The Groundbreaker Award», δόθηκε στην Stella McCartney, που για πολλούς είναι η πιο συνειδητοποιημένη σχεδιάστρια. Η διάσημη κόρη του Paul McCartney έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς μια πιο “πράσινη” παραγωγή ρούχων. Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μειώνει κάθε χρόνο σταθερά τα απορρίματα και τις εκπομπές αερίων κατά την παραγωγή. Φυσικά, δεν χρησιμοποιεί ποτέ γούνα ή δέρμα ζώων στα σχέδια της, ενώ επιδιώκει την εύρεση βιώσιμων εναλλακτικών στα ζωϊκά προϊόντα. Παράλληλα, είναι μέλος της «Πρωτοβουλίας Ηθικού Εμπορίου», που εξασφαλίζει την διαφάνεια στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων.

Η Ένωση των Γονδολιέρων της Βενετίας με την ηθοποιό Shailene Woodley.

Άλλα βραβεία δόθηκαν στην Ένωση των Γονδολιέρων της Βενετίας για τα διάσημα -υπεύθυνης προελεύσεως- ριγέ πουλόβερ τους, στο μοντέλο Doutzen Kroes για τον ακτιβισμό της στα σόσιαλ μίντια, αλλά και στους ιταλικούς οίκους Max Mara και Zegna για τα βήματα τους προς την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Μόδα βιώσιμη, αλλά και λαμπερή

Οι σχεδιαστές και celebrities που περπάτησαν στο «Πράσινο Χαλί» ήταν πολλοί και απέδειξαν ότι τα βιώσιμα ρούχα μπορούν να είναι και λαμπερά.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε μερικά από τα πιο ενυπωσιακά look της βραδιάς.

Το μοντέλο και ηθοποιός Amber Valetta με τουαλέτα της Stella McCartney από βισκόζη που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Τα μοντέλα Alessandra Ambrosio, Elsa Hosk και Izabel Goulart με vintage τουαλέτες Etro, αποδεικνύουν ότι τα ρούχα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Ο ηθοποιός Ian Somerhalder με Tommy Hilfiger και η ηθοποιός Nikki Reed με φόρεμα Jonathan Simkhai. Φωτογραφία για την “Eco Age”.

Το διάσημο μοντέλο Candice Swanepoel φοράει τουαλέτα Philosophy από οργανικό μετάξι.

Η ηθοποιός Shailene Woodley με φόρεμα Stella McCartney.

Το μοντέλο και οικοδέσποινα της βραδιάς Adut Akech φοράει τουαλέτα Valentino. 

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b