MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Για το Λονδίνο πετάει «Η μνήμη ενός μικρού παιδιού»

Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη θα παρουσιαστεί στο πανεπιστήμιο του Roehampton, υπό το «βλέμμα» του καθηγητή Joe Kelleher.

author-image Στέλλα Χαραμή

Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους στο Άσυλο Ανιάτων, η «Μνήμη ενός μικρού παιδιού» η τελευταία σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, ετοιμάζεται να πετάξει στο Λονδίνο.

Στις 14 Οκτωβρίου, η site specific παράσταση – που παρακολουθεί τον μυστηριώδη βίο της οικογένειας Ροδοκανάκη – θ’ ανέβει στο black box του University of Roehampton και μάλιστα με τις ευλογίες του διακεκριμένου καθηγητή Joe Kelleher.

Η Ρούλα Πατεράκη.

Στα ίχνη των Ροδοκανάκηδων

Στόχος των δημιουργών της, της σκηνοθέτιδας Ιόλης Ανδρεάδη όσο και του Άρη Ασπρούλη – που επένδυσε δέκα χρόνια έρευνας ανιχνεύοντας το παρελθόν των Ροδοκανάκηδων και ειδικά του ποιητή Πλάτωνα Ροδοκανάκη – είναι η παράσταση να συνδεθεί σκηνικά με όλα τα μέρη που ταυτίστηκαν με την πορεία των προσώπων.

Γι’ αυτό, εξάλλου, τοποθέτησαν την πρεμιέρα της παράστασης στο Άσυλο Ανιάτων, την τελευταία αθηναϊκή κατοικία της οικογένειας και συνεχίζουν με το Λονδίνο. Στην βρετανική πρωτεύουσα έζησε, κατά τον 17ο αιώνα, ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης, ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά Καρόλου του Β’, ο οποίος διατηρούσε το εργαστήριό του στο Aldwych. Στον Ροδοκανάκη οφείλεται η δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας στην καρδιά του Λονδίνου αφού η ονομασία της περίφημης «Greek Street» φαίνεται πως αναφέρεται σ’ αυτήν. Η συμβολή του, ωστόσο, στην καταπολέμηση της πανούκλας με το μυστικό σκεύασμα που παρήγαγε, – το όνομα «Alexicacus Spiritus Mundi» – είναι αυτή που διατηρεί τη μνήμη του χρόνο.

Γενικό πλάνο από το ανέβασμα της παράστασης στο ‘Ασυλο Ανιάτων.

Με ακαδημαϊκές περγαμηνές

Ο καθηγητής Joe Kelleher, που θα μιλήσει και θα συντονίσει τη συζήτηση μετά την παράσταση, έχει την έδρα του Θεάτρου και Περφόρμανς στο University of Roehampton από το 2007 ενώ ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του από το 1993. Την ίδια ώρα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εξέχοντες ακαδημαϊκούς της Βρετανίας αναφορικά με τις παραστατικές τέχνες.

Η «μνήμη ενός μικρού παιδιού» θα παρασταθεί με αγγλικούς υπέρτιτλους. Στο ταξίδι της στο Λονδίνο θα την ακολουθήσει η ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κατιτί το πολύ ξανθό…» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Άσυλο Ανιάτων.

Πρωταγωνιστούν οι Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου, Κώστας Νικούλι.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b