MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέατρο Πορεία: Κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας με επιτυχίες και νέες αναζητήσεις

Τρεις επιτυχίες σε επανάληψη, τρεις νέες παραγωγές και μια σχολή θεατρικής γραφής, που πυροδοτεί αναζητήσεις, ενεργοποιούν φέτος το θέατρο της Οδού Τρικόρφων.

author-image Στέλλα Χαραμή

Αρκεί να κάνεις θέατρο; Είκοσι χρόνια μετά τα εγκαίνια του Θεάτρου Πορεία, ο Δημήτρης Τάρλοου είναι έτοιμος να δώσει, περισσότερες από μια, απαντήσεις. Γιατί από τη φετινή χειμερινή περίοδο στην Τρικόρφων θα λειτουργεί εργαστήριο θεατρικής γραφής σε αναζήτηση νέων συγγραφέων, νέων έργων. Συνεπώς, όχι, δεν αρκεί να κάνεις θέατρο, πρέπει να συμβάλλεις και στη γέννηση του.

Εργαστήρι για το ελληνικό έργο

Κάπως έτσι, ο Δημήτρης Τάρλοου συμφώνησε στην ιδέα που του κατέθεσαν οι διακεκριμένοι συγγραφείς Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και Θανάσης Τριαρίδης, ώστε από τον Οκτώβριο να προστεθεί στις λειτουργίες του «Πορεία» κι ένα κρίσιμο (σαν αυτό) εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Χρειαζόμαστε ελληνικά έργα. Και προσωπικά, θα ήθελα στο μέλλον να σκηνοθετήσω τέτοια», σημείωνε νωρίτερα ο κ. Τάρλοου, κατά την καθιερωμένη φθινοπωρινή σύναξη παρουσίασης του ρεπερτορίου του «Πορεία».

Ο Δημήτρης Τάρλοου μαζί με τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο Θανάσης Τριαρίδης εμψυχώνουν διδακτικά νέους συγγραφείς αφού «έχουμε πίστη πως θα αναδειχθούν φωνές που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον», έλεγε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος διευκρίνιζε: «Για εμάς δεν είναι σχολή γραφής αλλά σχολή πυροδότησης, αφού κι εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε αν, αυτά που γράφουμε, αξίζουν. Ενδεχομένως, πάντως, να μπορούμε να τα υποστηρίξουμε απέναντι σε άλλους. Το σίγουρο είναι πως μας αφορά η καλλιέργεια της κουλτούρας που βάζει στο κέντρο του θεάτρου το νέο ελληνικό κείμενο. Θέλουμε να πείσουμε όλους τους θεατρικούς δημιουργούς πως είναι τιμή τους να συστήνουν πρώτοι ένα καινούργιο έργο, έναν καινούργιο συγγραφέα».

Το εργαστήριο θα λειτουργήσει σε δύο ταυτόχρονους κύκλους, έναν για αρχάριους κι έναν για πιο προχωρημένους – θα οργανώνεται κάθε απόγευμα Δευτέρας καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα και όλα τα έργα θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου το επόμενο φθινόπωρο.

Ο Γιάννης Στάνκογλου για δεύτερη χρονιά στο ρόλο του Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση.

Οι επιτυχίες φέρνουν την επανάληψη

Πλάι στο εκπαιδευτικό, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεάτρου παραμένει στιβαρό και (σύμπτωση;) σχεδόν εξ ολοκλήρου, ελληνικό. Ο χειμώνας στο Θέατρο «Πορεία» θα ξεκινήσει με τρεις μεγάλες επιτυχίες που χαρακτήρισαν πέρυσι και πρόπερσι το ρεπερτόριο του. Ασφαλώς, τον «Γιούγκερμαν» (πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου) των 35.000 θεατών που ανανεώνει τη διανομή του – προστίθενται οι Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Σοφολόγης και Αλέξανδρος Βαμβούκος  – ενθαρρύνοντας τον σκηνοθέτη του Δημήτρη Τάρλοου πως θα προκύψει ένας νέος «Γιούγκερμαν». Ακολούθως, το «Ευχαριστημένο» (πρεμιέρα 20/9) της Μαρίνας Καραγάτση, ύστερα δε από την πανηγυρική παρουσίαση του στον τόπο όπου γεννήθηκε, την Άνδρο και το «Ύψωμα 731» (πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου) του Άρη Μπινιάρη, την hard rock ερμηνεία της ιστορικής μάχης των Ελλήνων εναντίον των Ιταλών στο Τεπελένι – η οποία το καλοκαίρι φιλοξενήθηκε και στην Ιταλία σε μια μυσταγωγική παρουσίαση.

Πλάνο από τη “Δόξα κοινή” του Στρατή Πασχάλη, βασισμένη στο ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου “Οδό των Φιλελλήνων”

Στα χνάρια του Εμπειρίκου

Στο δεύτερο μισό της σεζόν, ο προγραμματισμός θα εμπλουτιστεί με τρεις νέες παραγωγές. Πρόκειται για την «Δόξα κοινή», μιαν απόπειρα ποιητικού θεάτρου με αφετηρία την «Οδό των Φιλελλήνων» του Ανδρέα Εμπειρίκου, πάνω στην οποία έχει εργαστεί ο Στρατής Πασχάλης. Ο ποιητής και σταθερός συνεργάτης του Δημήτρη Τάρλοου έχει αναλάβει να δημιουργήσει «μια παράσταση στο κενό, βασισμένη σ’ ένα τόσο σημαντικό έργο, αφιερωμένο στην ελληνική ερωτική ποίηση. Αντλώντας από τους μείζονες Έλληνες ποιητές προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σενάριο με ένθετες ερωτικές ιστορίες, καθεμιά από τις οποίες θα αφηγείται ένα ξεχωριστό συμβάν. Χρησιμοποίησα θραύσματα ποιημάτων για να δημιουργηθεί ένα δραματικό γεγονός. Κι έτσι, μέσα στην παράσταση το φως και το σκοτάδι θα γίνονται ένα, ο έρωτας και ο θάνατος θα γίνονται ένα και η ζωή θα θριαμβεύει», εξηγεί ο Στρατής Πασχάλης. Φορείς του ποιητικού λόγου στη «Δόξα κοινή» – που θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη Ιανουαρίου – θα είναι οι Γιάννης Νταλιάνης, Άρης Μπαλής, Λήδα Μανιατάκου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Θάλεια Σταματέλου, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Διονύσης Πιφέας και Αρετή Τίλη.

Σύρμω Κεκέ, Ανθή Ευστρατιάδου, Βίκυ Κατσίκα και Μαρία Κεχαγιόγλου στη “Νύχτα της Ιγκουάνα”.

Και “άγνωστος” Τένεσι Ουίλιαμς

Την Άνοιξη, η Μαρία Μαγκανάρη – η σκηνοθέτις της μεγάλης επιτυχίας του «Θείου Βάνια» (που επαναλαμβάνεται) – θα εγκατασταθεί στο «Πορεία» με τη «Νύχτα της Ιγκουάνα», ένα από τα σπάνια παιζόμενα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς που έγινε ευρύτερα γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά της δια χειρός του Τζον Χιούστον. Στην παράσταση, η Μαγκανάρη επιστρατεύει τις σταθερές συνεργάτιδες της Μαρία Κεχαγιόγλου, Σύρμω Κεκέ, Ανθή Ευστρατιάδου και μαζί τους Κώστα Βασαρδάνη, Θανάση Δόβρη, Γιώργο Μπινιάρη και Βίκυ Κατσίκα.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο – και για ένα μικρό κύκλο παραστάσεων – η Κορίνα Κόκκαλη, σκηνοθετεί και χορογραφεί την διαδρομή της γυναίκας μετανάστριας στο «Heliotopia», μια παραγωγή σε συνεργασία με το δίκτυο υποστήριξης «Μέλισσα» και με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Φαναριώτη.

Πλήρης προσβασιμότητα

Στο σύνολο τους, οι παραγωγές του θεάτρου «Πορεία» θα απασχολήσουν περισσότερα από 40 άτομα, επιτρέποντας στον Δημήτρη Τάρλοου να οικειοποιηθεί τον χαρακτηρισμό του «μικρού Εθνικού».

Από φέτος, το θέατρο της οδού Τρικόρφων θα είναι πλήρως προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία (χάρη στην οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχος) ενώ όλες οι παραστάσεις θα παίζονται με υπέρτιτλους στα ελληνικά (για τους μη ακούοντες) και στα αγγλικά (για τους ξένους θεατές του θεάτρου).

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b