MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς γίνεται κούκλα Barbie

Για την Ημέρα της Ισότητας Γυναικών (26 Αυγούστου), η βιομηχανία παιχνιδιών Mattel τίμησε την ακτιβίστρια και πρωτοπόρο του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρόζα Παρκς.

Monopoli Team

Η εταιρία Mattel αποκάλυψε πως η Ρόζα Παρκς είναι τελευταία προσθήκη στην σειρά Inspiring Women της Barbie, με την καινούργια κούκλα να περιλαμβάνει επίσης επιμορφωτικό υλικό για την διάσημη ακτιβίστρια.

Η κούκλα Barbie της Ρόζα Παρκς φορά τα ρούχα και τα αξεσουάρ της εμβληματικής γυναίκας, αποτίνοντας φόρο τιμής στις γυναίκες που «άνοιξαν τον δρόμο» και έδωσαν μάχη για την εξάλειψη των φυλετικών διαφορών.

Η 42χρονη έγχρωμη μοδίστρα Ρόζα Παρκς την 1η Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑπου απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.

Η κίνησή της αυτή πυροδότησε ένα τεράστιο μποϊκοτάζ των λεωφορείων οργανωμένο από τον Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ jr, τον ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος, δίνοντας παράλληλα μεγάλη ώθηση στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.

Η Ρόζα Παρκς, που σήμερα θεωρείται η «μητέρα» του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων, έφυγε από την ζωή το 2005, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b