MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Η Μήδεια, του Μποστ σε μουσική Νίκου Κυπουργού στη Λυρική Σκηνή

Στα πλαίσια του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσιάζεται ένα νέο έργο οπερέτας, η “Μήδεια”, το λιμπρέτο της οποίας βασίζεται στη Μήδεια του Μποστ.

Monopoli Team

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με μια φιλόδοξη παραγωγή στις 27 και 28 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Μετά από ανάθεση της ΕΛΣ ο διακεκριμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει ένα νέο έργο οπερέτας, τη Μήδεια, το λιμπρέτο της οποίας βασίζεται στη Μήδεια του Μποστ.

Operetta restart

Στο πλαίσιο του κύκλου Operetta restart, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια σειρά από νέα έργα οπερέτας, μετά από παραγγελία σε διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες, με στόχο να δοθεί ώθηση για τη δημιουργική επανεκκίνηση του είδους. Η αρχή του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος γίνεται με τη σατιρική Μήδεια του Μποστ, την οποία μελοποιεί ως οπερέτα ο Νίκος Κυπουργός, με στόχο να της προσδώσει μια νέα διάσταση, αναδεικνύοντας τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα του έργου.

Ο κύκλος Operetta restart της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στοχεύει στο να φέρει ξανά το μουσικό είδος της οπερέτας στο προσκήνιο. Παρακολουθώντας κανείς την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού διαπιστώνει ότι η οπερέτα υπήρξε ιδιαίτερα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου η ναυαρχίδα του ελαφρού μουσικού θεάτρου και αναπτύχθηκε παράλληλα με την όπερα.

Το κείμενο της Μήδειας, σε δεκαπεντασύλλαβο, έχει ως αφετηρία την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, την οποία ο Μποστ ανατρέπει με την καυστική και καίρια ματιά του, και μιλά για μια γυναίκα η οποία θέλει να σκοτώσει τα παιδιά της όχι τόσο για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, που την απατά, όσο επειδή τα παιδιά είναι τεμπέλικα, ακόλαστα και «δεν παίρνουνε τα γράμματα».

O Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος. Η ανορθόδοξη χρήση της γλώσσας και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενά του είχαν στόχο να αποδομήσουν την καθαρεύουσα και να καθιερώσουν τη δημοτική γλώσσα. Η σάτιρα του Μποστ έβαζε στο στόχαστρό της τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή.

Το λιμπρέτο υπογράφουν ο Νίκος Κυπουργός και η Λένα Κιτσοπούλου ενώ τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant.

Την παραγωγή, στην οποία συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης.

Απαιτείται προεγγραφή, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 12.00 στο www.SNFestival.org

 Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 16 ετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Νίκος Κυπουργός
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant

Μουσική Διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης

Παίζουν: Λιμπρέτο: Νίκος Κυπουργός, Λένα Κιτσοπούλου Τροφός: Πέτρος Σαλάτας Καλόγρια: Μαρισία Παπαλεξίου Καλόγερος: Δημήτρης Πακσόγλου Μάνα: Λυδία Αγγελοπούλου Παπάς Α΄ – Έμπορος: Βασίλης Δημακόπουλος Ψαράς: Γιάννης Κάβουρας Μήδεια: Τζούλια Σουγλάκου Μεταφραστής της Μήδειας: Βασίλης Ασημακόπουλος Παπάς Β΄ – Ψάλτης: Γιώργος Ματθαιακάκης Ευριπίδης: Σταμάτης Πακάκης Μεταφραστής του Ευριπίδη: Διονύσης Μελογιαννίδης Ιάσονας: Χάρης Ανδριανός Καρναβαλιστής Α΄: Νικόλας Μαραζιώτης Καρναβαλιστής B΄: Αλέξανδρος Γάβαρης Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs: Δέσποινα Δρανδάκη, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Γεωργία Ζαχαριάδη, Δανάη Πολίτη, Δήμητρα Σπέλα, Ίρις Τούλα-Γουργιώτου, Δανάη Χαντά-Μάρτιν Άγνωστος στρατιώτης: Ντένης Μακρής Εύζωνες: Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Μιχάλης Ψαλίδας Συμμετέχει οκταμελές φωνητικό σύνολο: Γιάννης Κάβουρας, Σταμάτης Πακάκης, Νίκος Μαραζιώτης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Αλέξανδρος Γάβαρης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος

Τιμές Εισιτηρίων: Ελεύθερη είσοδος
Παραστάσεις: Πέμπτη και Παρασκευή στις 20.00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b