MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα πριν 500 χρόνια πεθαίνει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

Σαν σήμερα, 2 Μαΐου το 1519 πεθαίνει ο μεγάλος δημιουργός, εφευρέτης, καλλιτέχνης, και επιστήμονας Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Monopoli Team

Μια από τις σημαντικότερες μορφές κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, απεβίωσε σαν σήμερα, 500 χρόνια πριν, στις 2 Μαΐου το 1519.

Ο Λεονάρντο γεννήθηκε το 1452 στο Βίντσι της Ιταλίας, όπως δηλώνει και το όνομά του. Ο πατέρας του Πιέρο ήταν συμβολαιογράφος, ενώ η μητέρα του Κατερίνα ήταν μάλλον υπηρέτρια.

Περίπου στα δεκατέσσερα, ο Λεονάρντο  εισήλθε ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερρόκκιο. Το 1482 μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως μηχανικός, ζωγράφος και γλύπτης στον ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα. Κατά την περίοδο αυτή, εργάστηκε ως αρχιτέκτονας-σύμβουλος στο καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Το διάστημα 1495-1498 δημιουργεί έναν από τους διασημότερους πίνακες παγκοσμίως, το «Μυστικό Δείπνο».

Ο Μυστικός Δείπνος

Το 1502 μετακομίζει στην Ιταλία, πρώτα στη Μάντουα, μετά στη Βενετία, και τέλος στο Μιλάνο. Τον επόμενο χρόνο αρχίζει να εργάζεται επάνω στην περίφημη «Μόνα Λίζα».

H Μόνα Λίζα

Κατά το διάστημα 1508-1512 διαμένει στο Μιλάνο, όπου είναι πλέον γνωστός και καταξιωμένος. Δέχεται αρκετές παραγγελίες, οι οποίες αποτελούν και την πηγή εισοδήματός του.

Το 1516 εγκαθίσταται στην Αμπουάζ την Γαλλίας. Στην διάρκεια της εκεί παραμονής του περιορίστηκε στην ταξινόμηση των χειρογράφων και σημειώσεών του, καθώς δεν ζωγράφιζε. Παράλληλα, κατάρτισε σχέδια για το νέο παλάτι που επιθυμούσε να χτίσει ο Φραγκίσκος Α’.

Στις 23 Απριλίου του 1519 σύνταξε τη διαθήκη του. Έφυγε μερικές μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, από φυσικά αίτια.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b