MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Ανακαλύψτε το Κρίταμο: Η γεύση της ακροθαλασσιάς στο τραπέζι σας

Κυκλοφορεί από τις 15 Μαρτίου σε ηλεκτρονική έκδοση από το www.bookoo.gr

Monopoli Team

Ο σεφ Ιάσωνας Χαϊκάλης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αλοίμονος παρουσιάζουν το “Ανακαλύψτε το Κρίταμο”, ένα χρηστικό συνταγολόγιο που αξιοποιεί τις πολλαπλές επιλογές που προσφέρει το κρίταμο ως υλικό. Κυκλοφορεί στις 15 Μαρτίου, σε ηλεκτρονική έκδοση και μπορείτε να το προμηθευτείτε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.bookoo.gr

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα εγχειρίδιο μαγειρικής, αλλά για μία συλλογική προσπάθεια εραστών της ελληνικής πρώτης ύλης και ειδικότερα του κρίταμου, το οποίο εκτός από super food αποτελεί και μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Με γευστικούς τόνους θάλασσας, γης και γλυκιάς αλμύρας “παντρεύτηκε” με καλούδια της ελληνικής γαστρονομικής μνήμης για να δημιουργήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία γεύσεων.

Στο “Ανακαλύψτε το Κρίταμο”, θα βρείτε συνταγές για να φτιάξετε ζύμη, πίτσες και ομελέτες, μεζέδες και τηγανητά, σαλάτες, σάντουιτς, κυρίως πιάτα (όσπρια, ψάρια, κρεατικά) μέχρι και γλυκά! Θα ανακαλύψετε ότι το κρίταμο είναι ένα υλικό μπαλαντέρ. Χωράει παντού, ταιριάζει με πολλά διαφορετικά υλικά και μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση σε πολλές συνταγές. Φρέσκο, σε ελαφριά άλμη ή τουρσί, μαριναρισμένο, τηγανισμένο ή μαγειρεμένο, αποτελεί μια μοναδική προσθήκη στη γαστρονομική μας εμπειρία.

Ένας γαστρονομικός θησαυρός από τα βάθη της ιστορίας μας!

Το κρίταμο (crithmum maritimum ή στα αγγλικά rock samphire) είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου που ανακαλύψαν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες. Εξελίχθηκε ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, αναπτύσσοντας έτσι ένα µοναδικό και πολύτιµο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.

Το εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης και ο φημισμένος Έλληνας βοτανολόγος, Διοσκουρίδης, ενώ οι ναυτικοί στη Μεσόγειο το έτρωγαν για να προστατευτούν από το σκορβούτο, καθώς περιέχει αιθέρια έλαιαμεταλλικά άλαταιώδιο και βιταμίνες. Μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα και τα συνδυάζει όλα: μοναδική γεύση, πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤονοσαλάτα με Κρίταμο & Παντζάρι12.09.2018

Αξιοσημείωτο είναι δε το ενδιαφέρον της σύγχρονης ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη αυτού του πολύτιμου βοτάνου-χόρτου. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων  το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, λιπαρά ω-3 και ω-6 και φαινολικές ενώσεις. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτικήαντιβακτηριδιακήαντιμυκητιακή και εντομοαπωθητική δράση, είναι αγγειοδιασταλτικό και περιέχει κινικό οξύ που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του Tamiflu, ενός φαρμάκου που αντιμετωπίζει τη γρίπη.

Από την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα πιο gourmet εστιατόρια του κόσμου!

Το κρίταμο, όμως, δεν φημίζεται μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για την μοναδική γεύση του. Θα το βρείτε στα πιο απόμακρα μέρη, αλλά και στα πιο φημισμένα εστιατόρια του κόσμου!

Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων σεφ, όπως είναι οι Gordon RamseyHeston BlumenthalClare SmythJamie Oliver, Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Δρίσκας, Έκτορας Μποντρίνι και ο προσφάτως βραβευμένος με Michelin, Άσημακης Χασιώτης. 

Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην υψηλή γαστρονομία!

Συνταγές: Ιάσωνας Χαϊκάλης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Φιλιππάκης
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Αλοίμονος

Πάρτε μια μικρή γεύση από μια συνταγή για Τονοσαλάτα με Κρίταμο & Παντζάρι εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b