MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΟΥΑΓΙΕ

7 + 1 ερωτήσεις στον Θανάση Ζερίτη που σκηνοθετεί τον «Μύρτο»

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Ζερίτης, της θεατρικής ομάδας 4Frontal, ανεβάζει το μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Τι σας ενέπνευσε στο έργο «Μύρτος» του Παύλου Μάτεσι και πώς αποφασίσατε τη σκηνική μεταφορά του;

Η ιδέα ανήκει στην Νεφέλη Μαϊστράλη, μέλος της ομάδας 4Frontal, με την οποία συνυπογράφουμε τη δραματουργική επεξεργασία. Όταν μου πρότεινε τον Μύρτο, από την πρώτη κιόλας ανάγνωση διέκρινα κάτι από εμένα στους περισσότερους χαρακτήρες του κειμένου. Αυτό που με ενέπνευσε, είναι οι άνθρωποι του Μάτεσι, έρμαια της κοινωνίας, των ενοχών τους, της θρησκείας και μιας ηθικής που κανείς δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά τα όρια της.

Περιγράψτε μας συνοπτικά τους ήρωες του έργου.

Οι χαρακτήρες στο μυθιστόρημα του Μάτεσι είναι πολλοί, ξεκινώντας από τον Μύρτο, ένα οχτάχρονο παιδί που γεννήθηκε κοιμώμενο και τους δίδυμους παππούδες που τον προσέχουν. Εμείς σταθήκαμε κυρίως στους ένοικους της οικίας Γαβριήλ. Γείτονες του Μύρτου και η πλέον αριστοκρατική οικογένεια του νησιού. Η Ντόρα Γαβριήλ και ο σύζυγος της Θεόδωρος, οι αρχηγοί μιας οικογένειας «στην οποία πρυτανεύει τυραννικά το κάλος.» Δίπλα τους οι βασικοί τους εντολοδόχοι, ο Βελισάριος, ο πλέον θρησκευόμενος χαρακτήρας του κειμένου, η Κυρά-Διονυσία και ο Κυρ-Σταύρος, που ανήκουν σχεδόν σε όλη τους τη ζωή στο υπηρετικό προσωπικό.  Στον αντίποδα οι νεότεροι χαρακτήρες, ο όμορφος γιος  Δημήτρης , η «ανάπηρη» κόρη Περσεφόνη, η εγκυμονούσα υπηρέτρια Καλομοίρα και η Μαρίνα που έρχεται  να ταράξει την καθεστηκυία τάξη.

Γιατί κάποιος να έρθει να δει την παράσταση;

Κάθε παράσταση μπορεί να είναι μια βόλτα στην ψυχή. Αν φυσικά έχεις όρεξη για βόλτες.

Τι είδους συναισθήματα προκαλεί το έργο;

Εμένα μου προκαλεί θλίψη, γέλιο, οργή, ακόμη και αποστροφή. Ωστόσο, νομίζω είναι πολύ προσωπικό το τι μπορεί να αισθανθεί κανείς σε μια παράσταση.

Μεταφέρετέ μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο ή με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του.

Ανακάλυψα αρκετά πράγματα και για εμένα και για τον κόσμο και για την φύση μας, αλλά ακόμα τα επεξεργάζομαι. Νομίζω ότι όταν πάρω κάποια απόσταση θα μπορώ να σας απαντήσω. Κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ ωστόσο και έχει να κάνει με την διαδικασία, είναι ότι ανακάλυψα, έστω και καθυστερημένα, πως η ουσία βρίσκεται στην απλότητα.

Πώς θα περιγράφατε με 3 λέξεις το έργο;

Μπορώ και με μία. Είναι βαθιά ανθρώπινο.

Επιλέξτε ένα αγαπημένο σας απόσπασμα από το κείμενο.

 «…ή γυναίκα του είχε κλείσει κιόλας την πόρτα καί πήγε προς τό παρεκκλήσιό της. Ξεκλείδωσε, μπήκε, δέν έκανε σταυρό. Άναψε όλα τά καντήλια, γιά νά μέ βλέπετε καλά είπε στά εικονίσματα. Κοίταξε τήν Παναγία. Ζήτησα μία χάρη. Παρακάλεσα. Μετά ταπεινώθηκα, ζήτησα κι άλλη μία. Δέν μου τήν έκανες. Δέν δέχτηκες. Μάλιστα. Δέν θά ξαναταπεινωθώ.»

Πώς μοιάζουν οι σημειώσεις σας στο κείμενο, από τις πρόβες;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η παράσταση «Μύρτος», της θεατρικής ομάδας 4Frontal, παρουσιάζεται στο θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15 και Κυριακή 19:00.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b