MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΩΡΕΑΝ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 12 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

Το Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων παρουσιάζει τις δράσεις του στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα δήμου Αθηναίων
Monopoli Team

Οι Science Reactors στο Μουσείο των Ηρακλειδών
Οι επιστήμονες της ομάδας Science Reactors, προερχόμενοι από ποικίλους επιστημονικούς τομείς στοχεύουν για άλλη μια φορά να αναδείξουν, με τον ξεχωριστό, αντισυμβατικό αλλά και προσωπικό τους τρόπο, θέματα που μας ενδιαφέρουν, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της Επιστήμης. Τι κοινό μπορεί να έχει το Stand up με την Επιστήμη; Πώς επιστημονικά θέματα μπορούν να γίνουν κατανοητά με διασκεδαστικό τρόπο και χιούμορ; Παρουσιάζει ο Στέφανος Γιαγτζόγλου.
Παρασκευή 18/1, 20:30
Μουσείο των Ηρακλειδών

Έκθεση αφίσας: “Ο 20ός αιώνας μέσα από τις διαφημίσεις σε τεχνικά περιοδικά”
Έως και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Βιβλιοθήκη του, διοργανώνουν την έκθεση αφίσας «Ο 20ός αιώνας μέσα από τις διαφημίσεις σε τεχνικά περιοδικά». Σε αυτήν αποτυπώνεται η πορεία της οικονομίας της χώρας και ειδικότερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τεχνικών επαγγελμάτων στον 20ό αιώνα, ενώ δίνεται, επίσης, η ευκαιρία παρατήρησης και άλλων παραμέτρων της κοινωνικής και πολιτιστικής μας ζωής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις επισκεπτών και σχολικών ομάδων, κατόπιν συνεννόησης.
Στο πλαίσιο των δράσεων “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”.
Παρασκευή 18/1, 08:00 – 15:00. Βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Έκθεση: “Φιλοτελισμός και Συναίσθημα έγιναν Τέχνη”
Το πολιτιστικό Σωματείο “Culture4All – Πολιτισμός για Όλους” εγκαινιάζει τις δράσεις για την προβολή της εικαστικής δημιουργίας προβάλλοντας έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη µε πάθος για τον φιλοτελισμό, τον Νικόλαο Αργύρη. Οι δημιουργίες του είναι εμπνευσμένες από τα συλλεκτικά και σφραγισµένα την πρώτη μέρα κυκλοφορίας ελληνικά γραμματόσημα, τα οποία αποτελούν μέρος του ζωγραφικού πίνακα. Η έκθεση µε τίτλο “Φιλοτελισμός και Συναίσθημα έγιναν Τέχνη”, που αγκαλιάστηκε με προθυμία από τα ΕΛ.ΤΑ., παρουσιάζεται από τις 18/1/2019 έως 6/2/2019 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Εγκαίνια 18 Ιανουαρίου 2019, στις 19.00. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Προβολή ταινίας: “Είμαι η Κούβα”
Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα προβάλουν το σοβιετο-κουβανικό αριστούργημα του Μιχαήλ Καλατόζωφ “Είμαι η Κούβα” (Ya – Kuba), που προβλήθηκε το 1964 (στην Ελλάδα έφερε τον τίτλο Ματωμένη Πατρίδα). Ο βαθύς ποιητικός ρεαλισμός του σκηνοθέτη του «Όταν Περνούν Οι Γερανοί» και η ευφυέστατη ένωση του ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, κέρδισαν καθυστερημένα την καλλιτεχνική αναγνώριση, τοποθετώντας το «Είμαι Η Κούβα» δίπλα στο «Η Γη Τρέμει» του Βισκόντι, στο «Είναι Όλα Αλήθεια» και στην «Αλήθεια Και Το Ψέμμα» του Όρσον Γουέλς, στο «Ρόμα» του Φεντερίκο Φελλίνι. Η ταινία γυρίστηκε την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Το «Είμαι Η Κούβα» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Καλατόζωφ και σενάριο του νομπελίστα ποιητή Γεβγκένι Γεφτουσένκο διαρκεί 2 ώρες και 15 λεπτά. Η προβολή θα ξεκινήσει στις 22:15. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.
Παρασκευή 18/1, 22:15. ARTENS.
Κρατήσεις θέσεων: στο τηλέφωνο της ARTENS: 210 33 17 312 ή στο email: [email protected]

Έκθεση τεκμηρίων: «Λογοτεχνικές Αρχειολογίες» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο και σπάνιο αρχειακό υλικό που αφορά τόσο στη φοιτητική ζωή και δράση σπουδαίων λογοτεχνών που φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και καθηγητών που συνδέθηκαν με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής τους. Παρουσιάζονται σπάνια χειρόγραφα, φοιτητικοί φάκελοι, φωτογραφικό υλικό κ.ά. και διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις και σχετικές ομιλίες.
Στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης: Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων.
Παρασκευή 18/1, 10:00 – 14:00. Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδήλωση: Το Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων παρουσιάζει τις δράσεις του
Οι συμμετέχοντες των Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής και Φωτογραφίας, καθώς και οι ομάδες Χορωδίας και Θεάτρου του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων παρουσιάζουν στο κοινό το αποτέλεσμα της δουλειάς που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της προηγούμενης χρονιάς στις εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” από 19 έως 30 Ιανουαρίου 2019, αποκαλύπτοντας τις γνώσεις και το ταλέντο τους. Η έκθεση της ομάδας Δημιουργικής Γραφής έχει ως θέμα “Κείμενο/Εικόνα” και τα έργα που παρουσιάζονται πειραματίζονται με τη συνύπαρξη κειμένου και εικόνας. Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Γιώργος Ναλπαντίδης. Η έκθεση φωτογραφίας της ομάδας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας έχει ως θέμα “Ο Χρόνος”. Τις εκθέσεις θα πλαισιώσουν παράλληλες δράσεις.
Εγκαίνια των εκθέσεων:  Σάββατο 19/1, 19:00
Κυριακή 20/1, 10:00 – 22:00. Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” δήμου Αθηναίων

Συναυλία: 30 Λαϊκές Μελωδίες της Ελλάδας και της Ανατολής του Bourgault-Ducoudray
Ο Γάλλος συνθέτης και εθνομουσικολόγος Louis – Albert Bourgault-Ducoudray ταξίδεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα για να καταγράψει ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες. Τις μελωδίες αυτές εξέδωσε εναρμονισμένες σε ένα βιβλίο που αποτέλεσε την βίβλο της έρευνας για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και πηγή έμπνευσης για σημαντικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες, από τον Glazunov και τον Σαμάρα μέχρι τον Καλομοίρη και τον Σκαλκώτα. Στη συναυλία θα ακουστούν οι 30 αυτές μελωδίες από την Άντα Αθανασοπούλου (φωνή) και τη Μαρία Ευστρατιάδη (πιάνο).
Με την υποστήριξη της “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του δήμου Αθηναίων.
Σάββατο 19/1, 20:30. Ωδείο Αθηνών 

Θέατρο: «Πτώση του οίκου των Άσερ» του Έντγκαρ Άλαν Πόε
Τον Ιανουάριο οι Παραβάσεις, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Κατερίνας Ευαγγελάτου και με την ερμηνεία του Νίκου Χατζόπουλου ζωντανεύουν για το κοινό του ΚΠΙΣΝ την Πτώση του Οίκου των Άσερ, το αριστούργημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, ένα αφήγημα- σταθμό για την Λογοτεχνία Τρόμου.  Ένας επισκέπτης καταφθάνει στον σκοτεινό Οίκο των Άσερ, προκειμένου να επισκεφθεί τον παιδικό φίλο του, Ρόντερικ Άσερ. Ο οικοδεσπότης καθιστά σταδιακά σαφές ότι η δίδυμη αδερφή του, Μέιντλιν, έχει τοποθετηθεί στην οικογενειακή ταφική κρύπτη, στα βάθη της έπαυλης, αλλά δεν είναι νεκρή. Όταν εκείνη επανεμφανίζεται ο επισκέπτης φεύγει σαν τρελός, καθώς ολόκληρη η έπαυλη σχίζεται στα δύο και τα συντρίμμια της βυθίζονται για πάντα σε μια λίμνη. Μία συνταρακτική αφήγηση για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.
Κυριακή 20/1, 17:00. Φάρος του ΚΠΙΣΝ

Έκθεση φωτογραφίας: «Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν την πόλη τους»
Ο διαγωνισμός Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν την πόλη τους διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και το διαδικτυακό περιοδικό www.ifocus.gr. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι φωτογραφίες πενήντα διαγωνιζόμενων, οι οποίοι είναι αποκλειστικά δημότες και κάτοικοι των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων της Αθήνας και φωτογράφισαν μόνο την περιοχή της Κοινότητας στην οποία ανήκουν. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι- συνεργάτες  του περιοδικού Πλάτων Ριβέλλης και Άγγελος Μίχας.
Καθημερινά, 12:00 – 20:00. Τεχνόπολη

22ος Αναγεννησιακός Εσπερινός
Θα τραγουδήσει η πολυφωνική χορωδία Collegium & Cappella Sancti Pauli υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά. Θα ακουστεί μουσική των Thomas Tallis, William Byrd, Nickolas Strogers, κ.ά. Οι εσπερινοί (choral evensong), διαρκούν περίπου 45′ και αποτελούνται σε πολύ μεγάλο μέρος από τραγούδι, με κάποιες (αυτοσχεδιαζόμενες) εισαγωγές και γέφυρες στο εκκλησιαστικό όργανο, κάποια κείμενα από το τυπικό της λειτουργίας που διαβάζει ο ιερέας, και κάποια χωρία από τις γραφές που διαβάζουν μέλη της χορωδίας. Οι εσπερινοί γίνονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά με ελληνικές μεταφράσεις των κειμένων. Οι μηνιαίοι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί διοργανώνονται από το 2017 από τη Schola Cantorum Sancti Pauli, σε συνεργασία με την εκκλησία του Αγίου Παύλου και υπό την αιγίδα του Ωδείου Αθηνών (Κέντρο Παλαιάς Μουσικής).
Κυριακή 20/1, 18:30 – 19:30. Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου

Παζάρι βιβλίου: 9.000 τίτλοι από 1 ευρώ
Από την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 και για είκοσι τέσσερις ημέρες, έως και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιείται στην Πλατεία Κοτζιά το μεγαλύτερο και πλέον οργανωμένο Παζάρι Βιβλίου στην πόλη των Αθηνών, με κεντρικό σύνθημα «Το Βιβλίο είναι η δύναμή σου». Το Παζάρι Βιβλίου είναι η θεσμοθετημένη εκδήλωση που διοργανώνεται εδώ και είκοσι τρία έτη, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, που αρχίζουν από μόλις 1 ευρώ!
Καθημερινά, 09.00 – 21.00. Πλατεία Κοτζιά

Τα φυτά που μας φροντίζουν: Ο κόσμος των φυτών
Μια σειρά συναντήσεων και εργαστηρίων με επίκεντρο τα σημαντικότερα φυτά που αναπτύχθηκαν μαζί με τον ανθρώπινο πολιτισμό και τα φυτά της Μεσογειακής διατροφής, πολλά από τα οποία φιλοξενεί και το Πάρκο Σταυρός Νιάρχος. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν την ιστορία τους, πώς να τα καλλιεργούν, καθώς και για τις χρήσεις τους. Εργαστήρια σποράς, μεταφύτευσης, θρέψης, φροντίδας και προστασίας των φυτών. Στο τέλος θα δημιουργήσουν ένα όμορφο παραγωγικό παρτέρι με σημαντικά ενδημικά φυτά και παραδοσιακές ποικιλίες. Η πρώτη συνάντηση αποκαλύπτει πώς αντιλαμβάνονται τα φυτά τον κόσμο, τον χρόνο και πώς αλληλεπιδρούν & επικοινωνούν, ενώ στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να παρατηρήσουν τα φυτά από κοντά με τη χρήση μεγεθυντικού φακού.
Κυριακή 20/01, 11.00 – 13.00. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Για ενήλικες. Έως 30 συμμετοχές

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b