MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 7 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

Monopoli Team

#Textme_Lab: “Block”, Eleanor Vonne Brown & Roland Brauchli
Πρακτικές προσεγγίσεις στη δημιουργία βιβλίων (open studio, έκθεση,ομιλία). Τι είναι ένα βιβλίο; Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε κριτικά την διαδικασία ανάγνωσης και εμπλοκής με ένα βιβλίο; Γιατί συνεχίζουμε να επανερχόμαστε στο ερώτημα της υλικότητας όσον αφορά το κείμενο; Υπάρχει αξία του τυπωμένου αντικειμένου στην μετα- ιντερνετική εποχή; Ποια είναι η πολυπλοκότητα στις σχέσεις μεταξύ συγγραφέα, σχεδιαστή και εκδότη; Πως κάποιος επιμελείται μια σειρά βιβλίων, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες, χώρους ανάγνωσης, βιβλιοπωλεία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα αντιμετωπιστούν κατά την διάρκεια της διαμονής και της σειράς εκδηλώσεων με τον τίτλο Block.

Παρασκευή 11/1: 18:00 – 21:00, Open Studio & 13/1: 20:00 – 22:00, Έκθεση & Ομιλία
Atopos CVC,  Σαλαμίνος 72

“Τα καταφύγια της Αθήνας, η πόλη κάτω από την πόλη”
Μια περιήγηση εμπνευσμένη από το βιβλίο «Τα καταφύγια της Αττικής: μια περιήγηση στη μυστική, υπόγεια Αττική» (αυτοέκδοση). Μεταξύ 1936-40 κατασκευάστηκαν στην Αθήνα αρκετές εκατοντάδες υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόμασταν ότι ενόψει του επερχόμενου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκε μια «πόλη κάτω από την πόλη». Σχεδόν 80 χρόνια μετά την κατασκευή τους, τα υπόγεια καταφύγια της Αθήνας παραμένουν αθέατα δίπλα μας, με το ιστορικό τους αποτύπωμα επιμελώς κρυμμένο. Συχνά περπατάμε από πάνω τους, χωρίς να γνωρίζουμε την ύπαρξή τους. Στη συγκεκριμένη «αθηναϊκή διαδρομή», θα βαδίσουμε πάνω από χώρους καταφυγίων, στα πιο απρόσμενα μέρη: στο δεύτερο υπόγειο ενός γνωστού υπουργείου, σε ένα εμβληματικό κτίριο, σε μια πολυτελή πολυκατοικία, και αλλού. Θα ξετυλίξουμε τη συναρπαστική ιστορία τους και θα αναφερθούμε στην κοινωνική τους επίδραση, στο κατασκευαστικό τους πλαίσιο, στο διοικητικό τους καθεστώς, αλλά και στους «αστικούς μύθους» που υφάνθηκαν γύρω τους.

Σάββατο 12/1: 10.15
Αφετηρία στην είσοδο του μετρό «Πανεπιστήμιο» (έμπροσθεν Κοραή 4)
Για την κράτηση θέσης στέλνετε email ([email protected]) με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, την ημερομηνία, τον τίτλο του προγράμματος ξενάγησης και τον αριθμό ατόμων.

Ποίηση on the road 
Στο πλαίσιο της δράσης ΠΟΙΗΣΗ on the road την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 19:00 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου συζητά με τους Δανάη Σιώζου, Κάλλια Παπαδάκη, Δημήτρη Πέτρου και Πελαγία Φυτοπούλου με θέμα Ποίηση και Πόλη, με ελεύθερη είσοδο. Συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Παρασκευή 11/1, 19.00
Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

 

Μάσκα: Τα εργαλεία της Μεταμόρφωσης
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο βουτώντας σε υλικό από το βάθος των χρόνων, από τις αφρικανικές μάσκες έως την μάσκα του κλόουν, από τις παραδοσιακές μάσκες των θεάτρων της ανατολής μέχρι τις αυτοσχέδιες αποκριάτικες μάσκες και την σύγχρονη τέχνη και μόδα, θα παίξουν με υλικά προβλέψιμα και απρόβλεπτα και με ελευθερία για να δώσουν ζωή στα πρόσωπα της φαντασίας τους. Ξεκινήστε να μαζεύετε όσα συνήθως πετάτε και ελάτε να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από την απροσδόκητη χρήση τους.

Σάββατο 12/1: 17:00 – 19:00
Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Άγγελος Μέντης. Έως 20 συμμετοχές και κλειστή συμμετοχή ανά κύκλο εργαστηρίων.

Bauhaus 19: Bauhaus im haus – Bauhaus open haus

Με αφορμή τα 100ά γενέθλια του κινήματος Bauhaus, το Goethe-Institut θα αναζητήσει τα ίχνη του Bauhaus και θα διερευνήσει την ιστορία της επίδρασης του κινήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – αναζητώντας την κληρονομιά του στην αρχιτεκτονική, το ντιζάιν, την εικαστική τέχνη, τον χορό, το φιλμ, την παιδαγωγική και τη μουσική. Στους θεματικά διαμορφωμένους χώρους του , με βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, εκδόσεις, φιλμ, εγκαταστάσεις φωτισμού, το Goethe-Institut μας προσκαλεί να ρίξουμε μια ματιά στο «Bauhaus».

Παρασκευή 10:00 – 18:30, Σάββατο 10:00 – 13:30 (Έως 25/1)
Goethe-Institut Athen

Jazz Chronicles: Tania Giannouli Trio
Η διεθνώς ανερχόμενη συνθέτρια και πιανίστρια Τάνια Γιαννούλη μαζί με δύο ακόμη σημαντικούς Έλληνες μουσικούς, τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Κυριάκο Ταπάκη (ούτι), δημιουργούν ένα ξεχωριστό τρίο, που αναδεικνύει την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία μιας μουσικής με ασυνήθιστη ενορχήστρωση, στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Έπειτα από την πρόσφατη sold out παράσταση στο φεστιβάλ τζαζ του Βερολίνου (Berliner Festspiele), το Tania Giannouli Trio θα παρουσιάσει στον Φάρο ακυκλοφόρητο υλικό από το επερχόμενο άλμπουμ του.

Κυριακή 13/1: 21.00
Φάρος του ΚΠΙΣΝ

“The End of Diversity in Writing about Art” από τον καθηγητή J. Elkins
Στη διάλεξη αυτή ο καθηγητής  James Elkins  θα παρουσιάσει την πρόσφατη έρευνα του για το βιβλίο The Impending Single History of Art: North Atlantic Art History and Its Alternatives. Ο Elkins θα υποστηρίξει ότι παρά το πρόσφατο ενδιαφέρον για την παγκόσμια καλλιτεχνική παραγωγή, τα κείμενα περί τέχνης χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των θεωρητικών συζητήσεων και των συναφών πρακτικών του δυτικού κόσμου.

Παρασκευή 11/1, 18.00
Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b