MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η wish list του θεατρικού Δεκεμβρίου

Οι θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν μέχρι τώρα στη σεζόν και οι αναμενόμενες πρεμιέρες του μήνα.

author-image Στέλλα Χαραμή
Αν ο Δεκέμβριος είναι ο πανηγυρικός μήνας εξόρμησης στις θεατρικές αίθουσες συντάσσουμε μια «βοηθητική» λίστα με τις έξι, μέχρι τώρα, καλύτερες παραστάσεις της σεζόν και τις τέσσερις σημαντικότερες πρεμιέρες του μήνα. Δέκα ακόμα λόγοι δηλαδή για να βρεθούμε στο θέατρο πριν και μέσα στις γιορτές.

Τις είδαμε – Μη τις χάσετε

Η δίκη του Κ., στο θέατρο Πόρτα
Diki

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε μια από τις καλύτερες στιγμές της σκηνοθετικής πορείας του. Θαρραλέος και με καθαρό βλέμμα καταπιάνεται με το εμβληματικό μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα, τη «Δίκη» και το επεξεργάζεται δεξιοτεχνικά. Όλο το ιλατροτραγικό, καφκικό χάος αναδύεται μέσα από μια ευφυή εικαστική αποτύπωση κι ένα εξαιρετικά γυμνασμένο σύνολο ηθοποιών-επικεφαλής των οποίων στέφεται ο Μιχάλης Συριόπουλος στο ρόλο του Γιόζεφ Κ.
Δείτε περισσότερα


Η επανένωση της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα, στο Θέατρο Τέχνης
Korea

Σπαράγματα συναισθημάτων στο σύγχρονο κόσμο, το ένα μετά το άλλο. Μια αλυσίδα από ιστορίες αγάπης. Το σπονδυλωτό έργο του αμετανόητου ουμανιστή Ζοέλ Πομερά μας συστήνεται μέσα από τη νευρώδη, φινετσάτη, ευρηματική αφήγηση του Νίκου Μαστοράκη που καθοδηγεί ένα θίασο άξιων ερμηνευτών (Χάρης Φραγκούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κλέωνας Γρηγοριάδης, Ιωάννα Μαυρέα, Κατερίνα Λυπιρίδου, Δημήτρης Πασσάς) ώστε ν’ αναδείξουν με φυσικότητα πρόσωπα κι εκδοχές όσων «λέμε αγάπη».
Δείτε περισσότερα 

Ριχάρδος Β΄, στις Ροές
Richard B

Με τη στέρεα βάση του κλασικού κειμένου, το δίδυμο των Αρη Σερβετάλη και Εφης Μπίρμπα καταθέτουν έναν αντισυμβατικό Σαίξπηρ όπου ο λόγος εκτός από ερμηνεία και εκφορά γίνεται κίνηση, εικαστικό και ηχητικό τοπίο. Ρεσιτάλ Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο του βασιλιά που αγκιστρώνεται στην εξουσία και χάνει τον εαυτό του μαζί με το θρόνο του.
Δείτε περισσότερα


Relax Mynotis, στο Θέατρο Τέχνης
Relax Mynotis
Μια σύγχρονη και σαρκαστική εκδοχή των «Πλατωνικών διαλόγων» εγγυάται η συνάντηση του Βασίλη Παπαβασιλείου και του Γιάννου Περλέγκα. Η συνύπαρξη ενός κορυφαίου, πλην υπέργηρου, Ελληνα θεατρικού ηθοποιού (σκιαγραφείται το πορτρέτο του Αλέξη Μινωτή) με το βοηθό συμβολαιογράφου που έχει αναλάβει να συντάξει τη διαθήκη του εξελίσσεται σε μια έμπλεη συγκίνησης, γλυκιάς μελαγχολίας και πνευματώδους χιούμορ παράσταση· που, σημειωτέον, υποστηρίζεται από τις έξοχες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών.
Δείτερ περισσότερα

Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς – Το ενθύμιο, στο Θησείον
Florens Jeckins
Τι συμβαίνει όταν η απελπιστικά φάτσα σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζέκινς συναντά τον γκέι πιανίστα Κόσμε ΜακΜουν; Η πραγματική ιστορία της Αμερικανίδας εστέτ με ψευδαισθήσεις ταλέντου που έζησε στα χρόνια του Μεσοπολέμου λάμπει κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννου Περλέγκα που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο γέλιο και στη συγκίνηση. Στο μεταξύ, δύο εξαιρετικές ερμηνείες επιφυλάσσουν η Ναταλία Τσαλίκη και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος.
Δείτε περισσότερα

1984, στο θέατρο Βασιλάκου
1984

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα, το μανιφέστο του Τζορτζ Οργουελ που για δεκαετίες αξιολογούνταν ως προφητικό, συναντά μια από τις σπάνιες σκηνικές μεταφορές του, εδώ με την κοφτερή σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ενα σκηνικό πνιγηρής δυστοπίας καταγγελία στα απανταχού ολοκληρωτικά καθεστώτα αποτυπώνεται με σκληρούς, ρεαλιστικούς όρους και αποσπά δυναμικές ερμηνείες από τους Αργύρη Πανταζάρα, Νίκο Κουρή, Λένα Δροσάκη.
Δείτε περισσότερα

Πρεμιέρες και νέες αφίξεις

Άνεμος, στο Εθνικό θέατρο
Anemos6

Αναβιώνοντας ημέρες «Τιτανικού» και «Bossa Nova» στο Εθνικό, ο Κωνσταντίνος Ρήγος σχηματίζει έναν, ετερόκλητο, αλλά παρόλα αυτά all star θίασο (Ορφέας Αυγουστίδης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ρόζα Προδρόμου) σε μια σκηνική σύνθεση που εφορμά από τη γοητεία που ασκεί ο άνεμος στις ζωές των ανθρώπων. Στοχασμός, χιούμορ, χορός, ρυθμός, τραγούδι, ζωντανή μουσική σε μια ποπ φαντασμαγορία για τα μεγάλα θέματα του ανθρώπινου βίου: τον Έρωτα, την Τέχνη, το Θάνατο.
Δείτε περισσότερα

Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν, στη Σφενδόνη
Baby Jane
Από τις πλέον αντισυμβατικές all time classics ταινίες του Χόλυγουντ που ταυτίστηκε με τη μυθολογία της επικής κόντρας ανάμεσα στις σταρ Τζέιν Κρόφορντ και Μπέτι Ντέιβις θεατροποιείται από το σκηνοθέτη Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με χαρακτηριστικά ιλαροτραγωδίας για τη συμβίωση δύο ηλικιωμένων αδελφών που στο απώτατο παρελθόν υπήρξαν πρωταγωνίστριες μα τώρα βουλιάζουν στη μιζέρια, την τρέλα και το αλληλοτροφοδοτούμενο μίσος. Δυο κυρίες του ελληνικού θεάτρου, η Ρούλα Πατεράκη και η Ρένη Πιττακή αναβιώνουν σε θεατρικές διαστάσεις το εμβληματικό φιλμ του Ολντριτς.

Αύγουστος, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν»
August

Βραβευμένο με Pulitzer και Tony θεατρικό του Τρέισι Λετς, που απογειώθηκε στην κινηματογραφική εκδοχή του, το διεισδυτικό δράμα του Τρέισι Λετς περνάει στα σκηνοθετικά χέρια του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στο Θέατρο Δημήτρης Χορν. Μια τρυφερή, αστεία όσο και βαθιά συγκινητική καταγραφή της εκρηκτικής οικογενειακής κατάστασης με έναν πολλά υποσχόμενο θίασο: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, Θύμιος Κούκιος, Κώστας Ανταλόπουλος κ.α.
* Από τις 16 Δεκεμβρίου
Δείτε περισσότερα 

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – Ένας δολοφόνος στο Τόκιο
High low 07 p
Θρίλερ ή κωμωδία; Θέατρο ή σινεμά; Μέσα ή έξω από τη Στέγη; Ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη, δίδυμο κινηματογραφικών επιτυχιών και θεατρικών πειραμάτων, εμπνέονται από το trash αστυνομικό μυθιστόρημα του Εντ ΜακΜπέιν «Λύτρα για το βασιλιά» που στη συνέχεια υιοθέτησε ο μέγας Ακίρα Κουροσάβα στο «High and Low» για να συνθέσουν μια περιπατητική, κινηματογραφικού ρυθμού, βίαιη, μαύρη κωμωδία, με αγωνία, σασπένς, σχόλια περί ταξικότητας και μια ομάδα νέων και ταλαντούχων: Χάρης Αττώνης, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Θανάσης Δόβρης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ρωμανός Καλοκύρης, Γιούλα Μπούνταλη, Μάκης Παπαδημητρίου, Θάνος Τοκάκης.
* Από τις 25 Δεκεμβρίου

Περισσότερα από XMAS
VIMA_WEB3b