MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Είναι το «Roma» το καλύτερο φιλμ της χρονιάς;

Οι ταινές της εβδομάδας 13-19 Δεκεμβρίου

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Έφτασε η στιγμή που ο κινηματογράφος έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμη αλλαγή στο βιβλίο των ιστορικών αλλαγών του.

Το τηλεοπτικό κανάλι «Netflix» παρουσιάζει λοιπόν την καλύτερη για πολλούς κινηματογραφική ταινία της χρονιάς. Ο λόγος για τη βραβευμένη στη Βενετία «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν που πιθανότατα θα είχε κερδίσει άνετα και τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες αν δεν είχαν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας οι γάλλοι διοργανωτές από την περσινή χρονιά με την θυελλώδη συνεργασία τους με το Netflix, οπότε και αρνήθηκαν στον μεξικανό να φέρει φέτος το «Ρόμα» του στην Κρουαζέτ. Η ταινία είναι μια επιστροφή του Κουαρόν στην πατρίδα και την παιδική ηλικία του μέσα από ένα ασπρόμαυρο, λυρικό και απέραντα συγκινητικό δράμα όπου παρακολουθούμε την καθημερινότητα μιας μεσοαστικής οικογένειας στο Μεξικό του 1970 μέσα από τα μάτια της ιθαγενούς υπηρέτριας της.

Στο «Aquaman» το ντελιριακό σύμπαν που συνθέτει ο Τζέιμς Γουάν των («Σε βλέπω», «»Το κάλεσμα», «Παγιδευμένη ψυχή») δεν έχει ανάλογο του. Σούπερ θέαμα και υπέροχες κινηματογραφικές σεκάνς που βρίσκονται πολλά θαλάσσια μίλια μακριά από τη σοβαροφάνεια άλλων υπερηρώων της DC Comics και αναδεικνύουν τον Τζέισον Μόμοα στο νέο βασιλιά του χώρου.

Ευχάριστη έκπληξη και η ανανεωτική animation προσέγγιση πάνω στον μύθο ενός άλλου υπέρ ηρωα. Το «Spider-Man: Μέσα στο αραχνο-σύμπαν» μια πρωτότυπη, ευφυής και χορταστική ανάγνωση των ρετρό περιπετειών του ανθρώπου αράχνη, δοσμένη όμως μέσα από το φίλτρο μιας μεταμοντέρνας οπτικής.

Σπουδαίο γεγονός η επιστροφή του Σταύρου Τσιώλη στο σινεμά. Το «Γυναίκες που περάσατε από εδώ» εκτός από κλείσιμο των λογαριασμών του σκηνοθέτη με τις γυναίκες έχει και απολογητικό χαρακτήρα, με τους Τζούμα – Λίτση να υποδύονται δύο τσιλιαδόρους που μιλούν για τα πάντα με το χαρακτηριστικό λεπτό, ντελικάτο και ιδιαίτερο χιούμορ του Τσιώλη να δίνει το ρυθμό.

Στο «Δικό της πόλεμο» η Ρόζαμουντ Πάικ υποδύεται την πραγματική πολεμική ανταποκρίτρια Μαρί Κόλβιν σε μια ερμηνεία που προτάθηκε ήδη για τη Χρυσή Σφαίρα και βάζει πλώρη για τα ερχόμενα όσκαρ ενώ ο συγκινητικός «Ασπροδόντης» είναι η 10η ταινία που γυρίζεται με βάση το κλασικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον.

Περισσότερα από Οι ταινίες της εβδομάδας
VIMA_WEB3b