MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή ο Iταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

O πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης κλασικών, πλέον, κινηματογραφικών αριστουργημάτων, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Monopoli Team

Ο Μπερτολούτσι, γιος του ποιητή Τζοζέπε Μπερτολούτσι, γεννήθηκε στην Πάρμα στις 16 Μαρτίου του 1940 και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Ιταλούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’70.

Θεωρείται μεγάλος «δάσκαλος» του κινηματογράφου, ενώ μάλιστα είχε βραβευτεί με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2011, καθώς και με δύο βραβεία Όσκαρ το 1988, για την καλύτερη σκηνοθεσία στην ταινία «Τελευταίος Αυτοκράτορας» καθώς και για καλύτερα διασκευασμένο σενάριο.

Πριν στραφεί στον κινηματογράφο, είχε διακριθεί και με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας.

bernardobertolucci 640x428

Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Πιερ Πάολο Παζολίνι πριν αρχίσει να σκηνοθετεί. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και ο ίδιος, δημιουργώντας κάποια αριστουργήματα, όπως ο πολυδιάστατος «Κομφορμίστας» και το αμφιλεγόμενο «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι».

Πρόσφατα, ο επίσης σπουδαίος σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ τον κατηγόρησε ότι παραδόθηκε στη Χολυγουντιανή βιομηχανία και έχασε εντελώς το προσωπικό του, ιδιαίτερο σκηνοθετικό στυλ με το οποίο είχε ξεχωρίσει στο παρελθόν.

Ο Μπερτολούτσι υπήρξε Άθεος και Μαρξιστής, ενώ, για ένα διάστημα, είχε ενταχθεί και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b