MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Η Νύχτα με τις Μάσκες” επανέρχεται, με τη Τζέιμι Λι Κέρτις στο ρόλο που την έκανε διάσημη

Στις 25 Οκτωβρίου βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες “Η Νύχτα με τις Μάσκες”, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, το σίκουελ της θρυλικής slasher ταινίας “Halloween” του Τζον Κάρπεντερ, με τη Τζέιμι Λι Κέρτις στο ρόλο της Laurie Strode που της χάρισε τον τίτλο της “scream queen”.

Monopoli Team

Λίγες είναι οι ταινίες slasher που έχουν “στοιχειώσει” τις νύχτες μας με τέτοια ένταση, ώστε να ξεπεράσουν τη σφαίρα της καλτ ταινίας τρόμου και να γίνουν κλασικές. Μια τέτοια περίπτωση είναι το θρυλικό πλέον “Halloween” (“Η Νύχτα με τις Μάσκες”) του Τζον Κάρπεντερ, που κυκλοφόρησε το 1978 και υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, κάνοντας διάσημη τη νεαρή τότε Τζέιμι Λι Κέρτις, που σύντομα ανακηρύχθηκε σε “scream queen”. Ο Κάρπεντερ έφτιαξε την ταινία φανερά επηρεασμένος από το “Ψυχώ” του Χίτσκοκ, ενώ συνεργαζόμενος με τη Ντέμπρα Χιλ στο σενάριο, δημιούργησαν έναν χαρακτήρα, τον Μάικλ Μάγιερς, που βγαίνει από τους πιο αιματηρούς εφιάλτες μας. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένους τους δέκα “καλύτερους” φόνους του Μάγιερς από την πρώτη ταινία “Halloween” μέχρι τα πρόσφατα sequels, για να καταλάβετε τι εννοούμε. 

Πρόκειται για τον αρχετυπικό slasher movie ήρωα που σκοτώνει αναίτια, ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα και χωρίς πρόσωπο, ο οποίος τώρα επιστρέφει, για να συνεχίσει το έργο σφαγής και στην καινούργια εκδοχή της ταινίας. Σαράντα χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν δίνει συνέχεια στον μακάβριο εφιάλτη του Κάρπεντερ, με την Τζέιμι Λι Κέρτις ξανά στον ρόλο της Laurie Strode, που την έκανε superstar. 

kurtis

Η Κέρτις, που μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε μόλις τρία από τα σίκουελ του Halloween, με το που διάβασε το σενάριο αποφάσισε να βουτήξει ξανά στον εφιαλτικό κόσμο του Μάγιερς, αφού είδε, όπως λέει η ίδια, πως «η ταινία έδινε τον τέλειο φόρο τιμής. Πρόκειται για μια αυθύπαρκτη ταινία με μια δική της, πλήρη ιστορία, που απλώς συνδέεται με το παρελθόν. Οι δύο ταινίες, δίπλα-δίπλα, αποτελούν το τέλειο συμπλήρωμα και λένε την ίδια ιστορία για διαφορετικές γενιές με τον ίδιο απλό, σαφή, εμβληματικό τρόπο, που έκανε ιστορική ταινία τρόμου το “Halloween”. Είναι μια ταινία για το τραύμα, που περνάει από γενιά σε γενιά. Πιστεύω πως αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος να πεις την ιστορία της ηρωίδας, μέσα από τα μάτια της κόρης και της εγγονής της».

Οι σεναριογράφοι (Τζεφ Φράντλει, Ντάνι Μακ Μπράιντ, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν) «έπαιξαν» δημιουργικά με πολλές ιδέες ώστε να συνδέσουν το πρωτότυπο φιλμ με το σημερινό. Η δυναμική ανάμεσα στην πρωταγωνίστρια και τον ψυχοπαθή δολοφόνο έπρεπε να αντιστραφεί. Η ιστορία έπρεπε να ξαναγραφτεί με τρόπο ευρηματικό.

Ειδικός βάρος στην ταινία προσθέτει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κάρπεντερ, στα 70 του σήμερα, έδωσε τη συγκατάθεσή του για το σενάριο εμπλουτίζοντάς το με τις ιδέες του, συμμετέχει ως executive producer της νέας ταινίας, ενώ ανέλαβε – ξανά – και τη μουσική επένδυση της ταινίας, αναβιώνοντας μαζί με τον γιο του το κλασικό, ανατριχιαστικό score που είχε υπογράψει στην πρώτη ταινία, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο διαχρονικά μουσικά θέματα στην ιστορία του κινηματογράφου. 

meyers

Για να υποδυθεί τον ψυχοπαθή δολοφόνο Μάικλ Μάγιερς, ο ηθοποιός Τζέιμς Τζουντ Κόρτνει φόρεσε τη μάσκα που έχει σκορπίσει τόσο τρόμο, και δούλεψε με τον Νικ Καστλ, που είχε τον αρχικό ρόλο στη “Νύχτα με τις Μάσκες” του 1978 και στα credits αναγράφεται ως «πνευματικός σύμβουλος» της παραγωγής.

Πώς επιλέχτηκε όμως ο σκηνοθέτης που θα αναλάμβανε το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς μιας μυθικής πλέον ταινίας, στο σήμερα; Οι παραγωγοί πίστευαν σθεναρά ότι δεν χρειάζεται ένας μεγάλος σκηνοθέτης τρόμου να κάνει μεγάλες ταινίες τρόμου. Χρειάζεται απλά ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης καλών ταινιών. O Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν θυμάται όταν του έγινε η πρώτη κρούση για να αναλάβει τη σκηνοθεσία: «Ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μου. Σηκώθηκα ένα πρωί και είδα ένα e-mail που μου ζητούσε να σκηνοθετήσω το σίκουελ της ταινίας “Η Νύχτα με τις Μάσκες” (“Halloween”). Αισθάνθηκα αμέσως πολύ περίεργα, όπως όταν στέκεσαι στην άκρη ενός γκρεμού. Αυτή η ταινία είχε πυροδοτήσει τον ενθουσιασμό μου όταν ήμουν παιδί. Ήταν η πιο απολαυστική ταινία από όσες δεν επιτρέπονταν ακόμα να δω».

halloween

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε με μια special μεταμεσονύκτια προβολή στο φεστιβάλ του Τορόντο και η διεθνής κριτική συμφώνησε πως η κλασική σειρά ταινιών τρόμου, το 2018 φτάνει στο αποκορύφωμά της με την πιο εντυπωσιακή προσθήκη στη μυθολογία της. Όλοι συμφωνούν ότι ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν έφτασε την κινηματογραφική ποιότητα που είχε πετύχει ο Τζον Κάρπεντερ στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.

Info:
Η Νύχτα με τις Μάσκες (Halloween), από 25 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους
Παραγωγή: Μάλεκ Ακάντ, Μπιλ Μπλοκ, Τζέισον Μπλουμ
Μοντάζ: Τόμοθι Άλβερσον
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
Σενάριο: Τζεφ Φράντλει, Ντάνι Μακ Μπράιντ, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
Βασισμένο σε χαρακτήρες του Τζον Κάρπεντερ και της Ντέμπρα Χιλ 
Μουσική: Τζον Κάρπεντερ, Κόντι Κάρπεντερ
Πρωταγωνιστούν: Τζείμι Λι Κέρτις, Τζούντι Γκριρ, Γουίλ Πάτον, Βιρτζίνια Γκάρντνερ
Διάρκεια: 109 λεπτά

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b