MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Katerine Duska: Παλιά έγραφα χωρίς αίσθηση ευθύνης, γνωρίζοντας πως δεν θα κριθώ. Είναι άλλη διαδικασία πλέον

Η Katerine Duska μας μιλά για την αγάπη της για τη μουσική, τα πράγματα που την εμπνέουν και τα μελλοντικά της σχέδια

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Γεννημένη και μεγαλωμένη στον Καναδά μέχρι την εφηβεία της η Katerine Duska ήρθε στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές της επιρροές από πολλά μουσικά είδη. Χάρη στην αισθαντική soul φωνή της -που σε πολλούς θυμίζει τη Amy Winehouse- και την ιδιαίτερα εκφραστική σκηνική παρουσία της, η ταλαντούχα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια ξεχώρισε από τα πρώτα της βήματα.

Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Ebodiment”, όλο σε στίχους και μουσική δική της και δυο χρόνια μετά ένα 10ιντσο limited edition βινύλιο (Embodiment Revisits) στο οποίο είχε τη διασκευή του “Από μέσα πεθαμένος” του Αττίκ, που αποτέλεσε το πρώτο δισκογραφημένο κομμάτι που τραγούδησε στα ελληνικά.

Πότε μπήκε η μουσική στη ζωή σας;

Η μουσική αποτελούσε πάντα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και με ωθούσε συνεχώς σε μια υπέρβαση εαυτού. Ένιωθα πιο ολοκληρωμένη όταν τραγουδούσα, πιο ασφαλής. Σαν ντροπαλό παιδί, αναζητούσα αυτή την αίσθηση ελευθερίας που ερχόταν μέσα από την προσωπική έκφραση και έκθεση.

Και τελικά πότε συνειδητοποιήσατε ότι αυτή είναι η πορεία που θέλετε ν’ ακολουθήσετε; 

Κατά βάθος, το ήξερα από πολύ μικρή ότι αυτή ήθελα να είναι η καθημερινότητα μου και τα τελευταία 5 χρόνια το κάνω πράξη και σε επαγγελματική βάση.

Έχετε σπουδάσει κλασικό τραγούδι, ωστόσο σας έχουμε ακούσει να πειραματίζεστε σε διάφορα μουσικά είδη.

Κλασικό τραγούδι μελετούσα για την τεχνική γνώση. Είναι ένας κόσμος πολύ ενδιαφέρων αλλά δεν με έβρισκα ποτέ μέσα σε αυτόν. Και σε rock μπάντες είχα μπει μικρή για να αποκτήσω την εμπειρία της σκηνής αλλά πάντα ήξερα σαν τραγουδοποιός που βρίσκομαι. Οι πειραματισμοί ακόμη γίνονται, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αφορούν, πλέον, τον τρόπο γραφής, την παραγωγή, τον ήχο, την ερμηνεία.

Θεωρείτε ότι πλέον έχετε βρει το «χώρο σας»;

Δεν ξέρω αν μπορώ να δημιουργήσω μουσική που δεν έχει το ποπ στοιχείο. Νομίζω πως η indie pop, η electro pop, η soulful pop, η neo – soul είναι είδη αρκετά αντιπροσωπευτικά του τι κάνω.

Γεννηθήκατε στον Καναδά και ήρθατε στην Ελλάδα στην εφηβεία σας. Πόσο εύκολα διαχειριστήκατε αυτή την αλλαγή; 

Πολύ δύσκολα τις πρώτες μέρες, με πολύ μελόδραμα (γέλια). ‘Ηταν ένας ακραία διαφορετικός κόσμος η Ελλάδα, ο οποίος όμως έγινε και πολύ γρήγορα ελκυστικός για μια έφηβη.

Υπάρχει κάτι που ακόμα σας δυσκολεύει στην ελληνική πραγματικότητα;

Υπάρχουν σαφώς χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που με θλίβουν και η ρίζα είναι η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας.

Katerine Duska l

Σε μια εποχή όπου πολλοί καλλιτέχνες επιλέγουν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, εσείς μείνατε εδώ. Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί; 

Η αγάπη για τη μουσική είναι άνευ χρόνου και τόπου. Η κινητοποίηση πάντα υπάρχει. Η βάση μου είναι η Ελλάδα και έχω επιλέξει να μην το βλέπω περιοριοριστικά. Η Ελλάδα μου έχει δώσει πολλά. Από εκεί και πέρα, η μουσική στις μέρες μας ταξιδεύει πολύ πιο εύκολα καθώς το κοινό είναι πρωτίστως διαδικτυακό. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει να διεκδικήσω περισσότερο έχοντας, ιδανικά, σαν βάση την Αθήνα.

Γράφετε η ίδια τα κομμάτια που ερμηνεύετε. Από πού αντλείτε έμπνευση;

Το θέμα έμπνευσης είναι τεράστιο κεφάλαιο. Υπάρχουν στιγμές που έρχεται αβίαστα και άλλες που εκλείπει τελείως. Νομίζω πως όταν αρχίζεις να έχεις προσδοκίες είναι εύκολο να «μπλοκάρεται» η ροή. Το περνούν όλοι οι επαγγελματίες τραγουδοποιοί. Παλιά έγραφα χωρίς αίσθηση ευθύνης, γνωρίζοντας πως δεν θα κριθώ. Είναι άλλη διαδικασία πλέον. Όταν έρχεται πάντως, έρχεται από οπουδήποτε. Οτιδήποτε σε αγγίζει και επιθυμείς να αποτυπώσεις.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας, όταν προετοιμάζετε ένα καινούργιο άλμπουμ;

Σαν να έχω δύο δουλειές πλήρους απασχόλησης, όσον αφορά το ωράριό μου. Εξουθενωτικό έως και ψυχοφθόρο. Γεννιέται ένα έργο το οποίο φέρνεις στον κόσμο και μένει για πάντα. Δεν γίνεται να είναι εύκολη διαδικασία. Βιώνεις όμως και στιγμές μεγαλειώδεις μέσα σε όλο αυτό και για αυτές τις στιγμές τα υπομένεις όλα.

Εκτός από τη μουσική τι άλλο γεμίζει τη ζωή σας;

Ο κινηματογράφος, τα ταξίδια, ο ποιοτικός χρόνος με τους δικούς μου ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο μου επιτρέπει να είμαι δημιουργική.

Σε λίγες μέρες εμφανίζεστε με τον Albin Lee Meldau στον Κήπο του Μεγάρου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι να περιμένουμε ν’ ακούσουμε στο Live;

Τον Albin τον θαυμάζω πάρα πολύ σαν καλλιτέχνη. Υποκλίνομαι στη φωνή του και έχει κάνει τρομερά αξιοζήλευτο ξεκίνημα ως ανερχόμενος τραγουδοποίος, περιοδεύοντας φέτος πλάι στις Jessie Ware και LP. Χάρηκα τρομερά όταν δέχτηκε την προτασή μας, εναι τιμή να μοιράζομαι την σκηνή μαζί του. Δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά αλλά θα ακούσετε σίγουρα προσωπικό υλικό και από τους δυό μας, διασκευές αγαπημένων τραγουδιών και εγώ θα παίξω, για πρώτη φορά, νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια.

Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζετε μια καινούργια δουλειά για το 2019. Θα μπορούσατε να μας κάνετε κάποιο “spoiler”;

Θα είναι ένα θεματικό EP, η ωδή μου στη νύχτα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; 

Πλήρης αφοσίωση στον δίσκο, με προγραμματισμένες ηχογραφήσεις στο εξωτερικό.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b