MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Warm up για το κόκκινο χαλί: 10 κλασικές ταινίες μας βάζουν στο κλίμα των Oscar

Λίγες εβδομάδες πριν την 90η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ για το 2018 και η COSMOTE TV με το νέο pop up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD – που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις κορυφαίες οσκαρικές ταινίες – είναι εδώ για να δημιουργήσει το καταλληλότερο προ – οσκαρικό κλίμα. Με ποιό τρόπο; Θυμίζοντάς μάς φυσικά, αγαπημένες all time classic ταινίες, που έχουν περάσει από τα Όσκαρ, καταφέρνοντας να αποσπάσουν σημαντικές υποψηφιότητες αλλά και βραβεύσεις. Μείνετε συντονισμένοι και απολαύστε υπέροχες σινεφίλ βραδιές!

author-image Ευδοκία Βαζούκη

20.000 Leagues under the Sea (20 χιλιάδες λεύγες υπό τη θάλασσα)

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 20.30

mv5bmtuznjgyotiznv5bml5banbnxkftztcwnzy3ntc1nw v1 sy1000 cr008121000 al

Παραγωγή: ΗΠΑ (1954)

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Φλέισερ

Πρωταγωνιστούν: Κερκ Ντάγκλας, Τζέιμς Μέισον, Πολ Λούκας, Πίτερ Λορ

Διάρκεια: 122′

Τέλη του 19ου αιώνα και στους ωκεανούς χάνονται πολλά πλοία. Ναυτικοί επιστρέφουν στα λιμάνια κι αφηγούνται για μια τεράστια φάλαινα με κέρατο που βουλιάζει τα πλοία. Ο καθηγητής Ανοραξ, ο βοηθός του, Κονσίλ, κι ένας επαγγελματίας φαλαινοθήρας, ο Νεντ Λαντ, πλέουν για να εξερευνήσουν το μυστήριο…

Ισως το πιο γνωστό έργο του Ιουλίου Βερν που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, καταφέρνοντας μάλιστα να αποσπάσει δύο βραβεία Όσκαρ -το 1955-, αυτό της καλύτερης σκηνογραφίας και των καλύτερων οπτικών εφέ. 

A Beautiful Mind (Ένας υπέροχος άνθρωπος)

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 18.30

j1802

Παραγωγή: ΗΠΑ (2001)

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ

Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Εντ Χάρις, Κρίστοφερ Πλάμερ, Τζέιμς Γουίτμορ

Διάρκεια: 130′

Η αληθινή ιστορία του Τζον Φορμπς Νας, ιδιοφυούς μαθηματικού που βραβεύτηκε με Νόμπελ, αλλά προηγουμένως πάλεψε πάνω από 30 χρόνια με τις σχιζοφρενικές τάσεις του, τις οποίες και κατάφερε να θεραπεύσει χάρη στη δύναμη του μυαλού του και τη φροντίδα της γυναίκας του…

Η ταινία προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας τελικά 4, αυτά των Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Γυναικείου Ρόλου. 

The English Patient (Ο Άγγλος ασθενής)

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 20.30

The English Patient Movie Poster the english patient 13662430 600 848

Παραγωγή: Aμερικανο-αγγλική (1996)

Σκηνοθεσία: Άντονι Μιγκέλα

Πρωταγωνιστούν: Γουίλεμ Νταφόε, Ρέιφ Φάινς, Κριστίν Σκοτ-Τόμας, Ζιλιέτ Μπινός

Διάρκεια: 156′ 

Στην Ιταλία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια Καναδέζα νοσοκόμα περιποιείται έναν τραυματία που πάσχει από αμνησία και που είχε στο παρελθόν μια τραγική ερωτική ιστορία.

Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1992. Απέσπασε συνολικά 9 βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β΄ Γυναικείου Ρόλου – Ζιλιέτ Μπινός, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνικών, Κοστουμιών, Ήχου και Μουσικής).

Chocolat 

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 18.30

MPW 87589

Παραγωγή: Aμερικανοβρετανική (2000)

Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ

Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Τζούντι Ντεντς, Άλφρεντ Μολίνα, Λίνα Όλιν, Τζόνι Ντεπ

Διάρκεια: 117′

Σ’ ένα παραδοσιακό χωριό στη Γαλλία η ζωή κυλά ήσυχα με τους ίδιους ρυθμούς εδώ και πολλά χρόνια. Ο άνεμος της αλλαγής κάποια στιγμή φέρνει σε αυτό το φαινομενικά ήσυχο μέρος την Βιάν και την κόρη της Ανούκ. Η Βιάν ανοίγει ένα μαγαζί με σοκολάτες, γεμάτο από υπέροχα γλυκά που ξυπνούν τις κρυφές ορέξεις όλων των κατοίκων της πόλης. Η Βιάν έχει ένα μαγικό χάρισμα. Καταλαβαίνει σαν από ένστικτο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών της και τους ικανοποιεί με το κατάλληλο γλύκισμα. Σύντομα γίνεται γνωστή στην μικρή κοινωνία και αποκτά έναν εχθρό, τον Κόμη του Ρενό, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι οι σοκολάτες θα υπονομεύσουν τους αυστηρούς κώδικες ηθικής. Η εχθρότητα θα μετατραπεί σε αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτούς που δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τίποτα στην ζωή τους και σε αυτούς που διατίθενται να γευτούν την προσωπική τους ελευθερία.

H ταινία απέσπασε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων για Καλύτερη Ταινία, Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου. 

Lost In Translation (Χαμένοι στη μετάφραση)

Tετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 23.15

Corey Interview 5 Blog gzs8jrE

Παραγωγή: Αμερικανική (2003)

Σκηνοθεσία: Σοφία Κόπολα

Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Μπιλ Μάρεϊ, Τζιοβάνι Ριμπίζι

Διάρκεια: 98′ 

Μια νεαρή, ακολουθώντας στο Τόκιο τον εργασιομανή σύζυγό της που λείπει συνεχώς για δουλειά, γνωρίζει στο μπαρ του ξενοδοχείου έναν έκπτωτο αμερικανό σταρ, ο οποίος γυρίζει ένα διαφημιστικό για ουίσκι. Μαζί θα περιπλανηθούν στην πόλη και θα γνωρίσουν τους κατοίκους του Τόκιο, έστω κι αν δεν ξέρουν λέξη από ιαπωνικά. 

H ταινία έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με έσοδα πάνω από 119 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου. 

Schindler’s List (Η Λίστα του Σίντλερ)

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 23.20

schindlers list 1993

Παραγωγή: Αμερικανική (1993)

Σκηνοθεσία: Στ.Σπίλμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Ραλφ Φίνες

Διάρκεια: 187′ 

Η αληθινή ιστορία του Οσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες…

Η ταινία έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 321,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε και 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Νίσον και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Φάινς, κερδίζοντας 7, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Διασκευασμένου Σεναρίου. 

La Vita e Bella (H ζωή είναι ωραία)

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στις 20.10

Lavitaebella

Παραγωγή: Ιταλική (1997)

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Μπενίνι

Πρωταγωνιστούν: Ρομπέρτο Μπενίνι, Νικολέτα Μπράσκι, Τζιόρτζιο Κανταρίνι

Διάρκεια: 112′ 

Ο Guido Orefice είναι ένας Εβραίος που ζει ένα υπέροχο ειδύλλιο με μια γυναίκα, την όμορφη Dora, έχοντας ως όπλο το χιούμορ του. Λίγα χρόνια αργότερα, παντρεμένος πλέον μαζί της, θα προσπαθήσει με τη βοήθεια και πάλι του χιούμορ του να προστατέψει τον μικρό τους γιο από τους Ναζί καθώς θα βρεθούν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης…

Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, και κέρδισε τρία, στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου – για την ερμηνεία του Ρομπέρτο Μπενίνι – και Καλύτερης Μουσικής.

Pulp Fiction

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 23.00

Custom Canvas Wall Decals Pulp Fiction Poster Pulp Fiction Wallpaper Uma Thurman Wall Stickers Mural Christmas

Παραγωγή: Αμερικανική (1994)

Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο

Πρωταγωνιστούν: Τζον Τραβόλτα, Μπρους Γουίλις, Ούμα Θέρμαν, Τιμ Ροθ

Διάρκεια: 149′

Οι παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες δύο πληρωμένων δολοφόνων, ενός μποξέρ που τον κυνηγά η μαφία, της ναρκομανούς συζύγου ενός μαύρου γκανγκστερ, ενός νεαρού ζευγαριού που ληστεύει εστιατόρια και μερικών ακόμα γραφικών χαρακτήρων…

Το σενάριό της ταινίας απορρίφθηκε από την Columbia TriStar επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικά τρελό». Ωστόσο, ο συν-προεδρεύων της Miramax, Χάρβι Ουάινσταϊν, σαγηνεύτηκε αμέσως από αυτό, με αποτέλεσμα η ταινία να είναι η πρώτη που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Miramax. Ήταν υποψήφια για 7 βραβεία Όσκαρ και τελικά απέσπασε αυτό του Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. 

There will be blood (Θα χυθεί αίμα)

Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 23.40

m there will be blood 07

Παραγωγή: Αμερικανική (2007)

Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον

Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Ράσελ Χάρβαρντ, Πολ Ντάνο

Διάρκεια: 159′ 

Η άνοδος, οι εσωτερικές και οι οικογενειακές συγκρούσεις και η αναπόφευκτη πτώση του Ντάνιελ Πλενβιού, ενός κτηματία που ψάχνει για πετρέλαιο στο Τέξας στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα…

Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου κ.ά.).

Τhe Best Years of Our Lives (Tα καλύτερα χρόνια της ζωής μας)

Κυριακή 4 Μαρτίου στις 21.00

1947 the best years of our lives 1

Παραγωγή: Αμερικανική (1946)

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γουάιλερ

Πρωταγωνιστούν: Φρέντρικ Μαρτς, Ντέινα Άντριους, Μίρνα Λόι

Διάρκεια: 170′ 

Η ταινία πραγματεύεται το πρόβλημα της επανένταξης τριών βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κοινωνία. Ο Αλ Στίβενσον (Φρέντρικ Μαρτς) επιστρέφει στην υψηλή του θέση στην τράπεζα αλλά του είναι δύσκολο να εγκαταλείψει την αφοσίωση στους πρώην συμπολεμιστές εξυπηρετώντας τραπεζικά συμφέροντα. Τα παιδιά του επίσης, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, τον αντιμετωπίζουν ως ξένο. Ο Φρεντ Πέρι (Ντέινα Άντριους) συναντά δυσκολίες στην ανεύρεση εργασίας και ο γάμος του με την Μαρί (Βιρτζίνια Μάγιο) κινδυνεύει να διαλυθεί, ενώ ο Χόμερ Πάρις (Χάρολντ Ράσελ) επιστρέφει στην πολιτική του ζωή με τα άνω άκρα ακρωτηριασμένα. Οι ζωές των τριών αυτών ανδρών διασταυρώνονται κι ο ένας προσπαθεί να δώσει κουράγιο στον άλλο για να ξεπεράσουν το παρελθόν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή…

Η ταινία απέσπασε συνολικά 7 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα σε αυτά, το βραβείο καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Φρέντρικ Μαρτς. 

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b