MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το φαινόμενο Ed Sheeran (*και πώς ξαναγράφονται οι κανόνες της ποπ)

Σίγουρα θα υπάρχουν εξηγήσεις και θα μπορούσε ο καθένας που διαβάζει τώρα, να έχει μία, ίσως και περισσότερες, αλλά και πάλι, δεν είναι τόσο απλό. Θα υπάρχει ίσως και μια εξήγηση που να εξηγεί όλες τις άλλες και το φαινόμενο Ed Sheeran μια και καλή. Διαφορετικά θα πρέπει να ξαναγραφτούν οι κανόνες της ποπ από την αρχή. Διαφορετικά, ο Kanye West και ο Jay-Z θα πρέπει να ξανακαθίσουν στα θρανία.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Για αρχή, ο Ed Sheeran κάθε άλλο παρά την εικόνα του ποπ σταρ έχει. Τουλάχιστον την εικόνα του Ποπ Σταρ που ξέρουμε. Δεν έχει καμία σχέση με Justin Timberlake, με Bruno Mars, με Harry Styles … με όλα αυτά τα αγόρια που προσπαθούν εκεί έξω. Ο Ed δεν δείχνει καθόλου να προσπαθεί. Μπορεί να περάσεις δίπλα από τον 26χρονο Βρετανό στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ και να μην τον προσέξεις καθόλου.

Κατά δεύτερον και βασικό, δεν γράφει δα και σπουδαία τραγούδια. Τραγούδια που να σε κάνουν να ψάχνεις τι ήταν αυτό που άκουσες. Που να εξηγούν τη φήμη τους.

Αυτός ο τύπος όμως που μόλις προσπέρασες (και που εδώ που τα λεμε, ακόμη και αν προσπέρασες θα ξαναπέσεις επάνω του, γιατί βρίσκεται παντού), αυτός ο τύπος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ– και αφού τα έσπασε όλα, δημιούργησε άλλα και μετά τα έσπασε κι αυτά.

 

Με το που κυκλοφόρησε το τρίτο του άλμπουμ ÷ (divide) χτύπησε αμέσως ρεκόρ στο Spotify:

  • Τα περισσότερα “stream” (παιξίματα στο Spotify) μέσα σε μία μέρα για ένα άλμπουμ. Πάνω από 56 εκατομμύρια. Το πιάνεις; Μέσα σε μια μέρα 56 εκατομμύρια φορές ακούστηκε το άλμπουμ του. Ε; Nαι!
  • Με το που κυκλοφόρησε προσγειώθηκε στην κορυφή του Βρετανικού καταλόγου επιτυχιών, με πωλήσεις 672.000 άλμπουμ την πρώτη μόλις εβδομάδα και έγινε το «άλμπουμ άντρα καλλιτέχνη» με τις πιο γρήγορες πωλήσεις (τα άλλα ρεκόρ της κατηγορίας έχουν η Αdele και οι Oasis).
  • Και μετά έρχεται το Shape of You. Το τραγούδι που από τη στιγμή που βγήκε (πέρσι τον Ιανουάριο) εγκαταστάθηκε στο Hot 100 του Billboard (στην κορυφή του οποίου αυτή την εβδομάδα βρίσκεται πάλι ο φίλος μας ο Ed, ντουέτο με την Beyonce στο Perfect) και έγινε το τραγούδι με τα 2.9 δισεκατομμύρια views στο YouTube -και συνεχίζει απτόητο- και το κομμάτι που παίχτηκε περισσότερες φορές από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία του Spotify –περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ‘στριμαρίσματα’ μέχρι τις προάλλες και συνεχίζει.

Κατά τα άλλα, ήταν μια συνηθισμένη μέρα στο στούντιο- εξήγησε ο Σίραν μιλώντας για το πώς γράφτηκε το τραγούδι που, με την ελαφρώς ‘dancehall’ και μια ιδέα tropical γεύση του, ήταν σα να διαδόθηκε παντού με τον αέρα.

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στο στούντιο, που θα έγραφε ίσως, τραγούδια για άλλους –το συγκεκριμένο το Shape of You, ήθελε να το δώσει στην Ριάνα, ιδανικά να το πει η Ριάνα με τους Rudimental μαζί, αυτό είχε κατά νου.

Μαζί του στο στούντιο, στο Λονδίνο, ήταν ο Steve Mac -ο βρετανός παραγωγός με την υπογραφή του σε πολλές μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια μεταξύ των οποίων και της Susan Boyle, των Westlife και άλλων, και ο καλός φίλος του Ed Sheeran, o Johnny McDaid, μέλος των Snow Patrol, με τον οποίον μαζί έχουν γράψει πολλά τραγούδια.

Με «μπρέινστόρμινγκ», ανοιχτά μικρόφωνα και οθόνες επίσης, γράφτηκε το κομμάτι. Ανυπόμονος ο Sheeran ώσπου να μπουν κρουστά, χτυπούσε με το χέρι ρυθμικά την κιθάρα- «έτσι έγινε… τα καλύτερα τραγούδια που έχω γράψει, ούτε που θυμάμαι πώς τα έγραψα… είκοσι λεπτά πήρε όλο κι όλο και μετά πάμε παρακάτω»- είπε στους New York Times που τον ρώτησαν. Στα τριάντα πρώτα δευτερόλεπτα, λέει, είχε αρχίσει να βομβαρδίζει με μελωδίες. Ο ρυθμός έφερε τις συλλαβές, οι συλλαβές τις λέξεις… I’m in love with your body. Mέσα σε ενενήντα λεπτά είχαν ηχογραφήσει ολόκληρο το τραγούδι. Την ίδια μέρα, εκεί στο στούντιο, έγραψαν άλλα τέσσερα κομμάτια.

Μετά ο Έντ έπαιξε το κομμάτι στο αφεντικό της Atlantic Records UK τον Ben Cook και του ανέφερε την ιδέα του για την Rihanna. O Cook τότε, λέει,τον κοίταξε και του είπε απλά “μα, γιατί θέλεις να το δώσεις“; Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και the Shape of things.

ed sheeran

Πίσω στα charts στο μεταξύ, στους καταλόγους επιτυχών, άρχισαν οι άνθρωποι να σπάνε το κεφάλι τους για να βρουν τρόπους να μετράνε πιο σωστά, πιο στέρεα, τις επιτυχίες και τη δημοτικότητα του καλλιτέχνη. Νέοι τρόποι δοκιμάζονται πια σχεδόν κάθε μήνα. Αναζητήστε τον Ed Sheeran και εδώ: κάθε ένα από τα 16 τραγούδια του άλμπουμ του εμφανίστηκαν μέσα στο top 40, λόγω streaming βέβαια. Έτσι στην Βρετανία, αποφασίστηκε ότι μπορεί να βρίσκονται στο Top 100 το πολύ τρία πιο πετυχημένα τραγούδια από άλμπουμ ενός καλλιτέχνη. Εδώ είμαστε και θα δούμε.

Προς το παρόν ο Ed Sheeran ετοιμάζεται για περιοδεία… και ίσως κάποια στιγμή καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b