MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νύχτες Πρεμιέρας 2017: Ημερολόγιο Επιβίωσης

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σε λίγο έρχονται οι Νύχτες Πρεμιέρας. Επομένως πρέπει να κόψουμε για λίγο τις κραιπάλες με τα άσκοπα ξενύχτια και να αρχίσουμε γυμναστική, να πάρουμε τις βιταμίνες μας και να καταστρώσουμε σχέδια. Γιατί πάνω από όλα Νύχτες Πρεμιέρας σημαίνει αγώνας δρόμου. Πιο απλά; Πρέπει να δεις όσες περισσότερες ταινίες γίνεται «πετώντας» από το ένα σινεμά στο άλλο. Και καλά να είσαι στο Δαναό 1 και να πρέπει να δεις την επόμενη ταινία στο Δαναό 2. Ή έστω να πεταχτείς από το Ιντεάλ στην Όπερα. Από το Δαναό στο Ιντεάλ πώς γίνεται να βρεθεί κάποιος σε πέντε λεπτά;

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ημέρα 1η (Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου)

freaks

“Freaks” του Τοντ Μπράουνινγκ στη Στέγη του Ιδρυματος Ωνάση στις 19.30

Τα «Freaks» του Τοντ Μπράουνινγκ δεν είναι μόνο μια από τις αγαπημένες μου ταινίες αλλά ένα αυθεντικό αριστούργημα του κινηματογραφικού τρόμου που σόκαρε τον κόσμο όταν πρωτοπροβλήθηκε το 1932. Το φιλμ που είναι διάρκειας 64 λεπτών προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σινεμά και Αναπηρία» στη Στέγη στις 19.30 (η είσοδος είναι ελεύθερη), ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον Ανδρέα Κουζέλη, ανάπηρο συγγραφέα και κοινωνιολόγο.

Κάποια στιγμή θα αναχωρήσουμε πριν τελειώσει η κουβέντα για να δούμε τις «Γάτες της Κωνσταντινούπολης» στο Δαναό 2 (21.00- ευτυχώς διαρκεί 79’).

Στις στις 22.30 παίζεται στην Όπερα 1, το γαλλοβραζιλιάνικο «Καλοί τρόποι» που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Λοκάρνο. Η ιστορία μιας μοναχικής νοσοκόμας από τις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο που προσλαμβάνεται από μια μυστηριώδη πλούσια για να γίνει νταντά στο αγέννητο παιδί της. Ό,τι ακολουθεί  δύσκολα περιγράφεται: πρόκειται για μια άγρια επιμειξία κινηματογραφικών ειδών που ξεκινά από τον κοινωνικό ρεαλισμό για να καταλήξει στον λυκανθρωπισμό, με περάσματα από το λεσβιακό ρομάντζο, το σινεμά φρίκης, το γοτθικό παραμύθι και το μιούζικαλ.

Ημέρα 2η (Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου)

 

 Τσαβέλα Βάργκας / Chavela

Δύσκολη μέρα σήμερα καθώς δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποιες ταινίες θα δω από τις 6 που έχω σημειώσει καθώς κάποιες προβάλλονται την ίδια ώρα. Η ταινία για την Τσαβέλα Βάργκας, μούσα του Αλμοδοβάρ και ερωμένη της Φρίντα Κάλο είναι must (Δαναός 19.30).

Επίσης το «Κυνήγι του Λιονταριού με το τόξο» (Δαναός 2, 19.00) που είναι η κορυφαία ταινία του ανθρωπολόγου και σκηνοθέτη Ζαν Ρους και την προλογίζει ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

 

“Ο Ακύλλας Καραζήσης συναντα τον Χόρβατ με Πίστη, Aγάπη, Eλπίδα”

Θεατρικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Ο Ακύλλας Καραζήσης συναντα τον Χόρβατ με Πίστη, Aγάπη, Eλπίδα», που καταγράφει τη δημιουργική διαδικασία από τις πρώτες πρόβες μέχρι και την πρεμιέρα, σε μια παράσταση όπου το θέατρο και η ζωή ενώνονται (21.00 Δαναός 2 με την παρουσία των συντελεστών- να πω στην Μάρη και τη Στέλλα να πάνε).

Ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, θεωρεί από τα διαμάντια της φετινής εκδήλωσης το βραβευμένο στο Σάντανς «Beach Rats» (Ιντεάλ 20.30) που είναι κι από τα φαβορί για τη Χρυσή Αθηνά.

Θέλω να ξαναδώ οπωσδήποτε το αγαπημένο μου «Παρασκευή βράδυ» της τιμώμενης Κλερ Ντενί (Όπερα 1, 21.30) μια από τις ωραιότερες κινηματογραφικές ιστορίες έρωτα με φόντο τη μεγαλούπολη αλλά μάλλον θα υποχωρήσω στα σατανικά βλέμματα του κλόουν Πένιγουαϊζ στο «It» που σαρώνει όπου κι αν παίζεται (θα βγει και στις αίθουσες της χώρας μας στις 28/9), το οποίο ο Ξαβιέ Ντολάν αποθέωσε ως «η καλύτερη ταινία του αιώνα»!  Μεγάλε Ξαβιέ…

Ημέρα 3η (Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου)

Ο Ρομπέν Καμπιγιό και οι «120 χτύποι το λεπτό», μια από τις ταινίες της χρονιάς που θα συζητηθούν όσο λίγες, θα είναι στο Ιντεάλ (19.45) μαζί με τον πρωταγωνιστή του Αρνό Βαλουά και μετά την προβολή θα ακολουθήσει πάρτι στη Φιλοθέη.

Πριν όμως θα πάω στο Δαναό 1 για να δω το «Κάιρο εμπιστευτικό» του Ταρίκ Σαλέχ στις 23.00. Πρόκειται για ένα φιλμ νουάρ που απέσπασε στο φεστιβάλ του Σάντανς το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Η ιστορία του πάει κάπως έτσι: λίγες εβδομάδες πριν την αυγή της Αραβικής Άνοιξης, ο Νορεντίν, ένας διεφθαρμένος Αιγύπτιος αστυνομικός, καλείται να εξιχνιάσει την δολοφονία της διάσημης τραγουδίστριας Λαλένα στο πολυτελές ξενοδοχείο Nile Hilton. Τα πρώτα στοιχεία εμπλέκουν στο έγκλημα έναν πλούσιο επιχειρηματία ο οποίος, ως φίλος του Προέδρου και μέλος του Κοινοβουλίου, απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία οπότε οι έρευνες παγώνουν. Καθώς η επανάσταση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ ξεκινά και οι συγκρούσεις των πολιτών με τους αστυνομικούς μαίνονται, ο Νορεντίν αποφασίζει για πρώτη φορά στη ζωή του να πολεμήσει για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9WESU0P06_k 

Ημέρα 4η (Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου)

 

Στα Ίχνη του Τζον Κολτρέιν 

Λίγη ξεκούραση για σήμερα. Έλληνες μικρομηκάδες στο Ιντεάλ στις 17.15 και Τζον Κολτρέιν («Στα Ίχνη του Τζον Κολτρέιν / Chasing Trane: The John Coltrane Documentary») στο Δαναό 1 στις 20.00. Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο Τζον Κολτρέιν. Ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης ο οποίος κατόρθωσε να ξεπεράσει τα όρια της τζαζ και τα ηχητικά στεγανά της εποχής του για να αγγίξει κάτι πολιτιστικά και πνευματικά ανώτερο. Πίσω από το όνομα Κολτρέιν κρυβόταν, ωστόσο, όχι μόνο ένας οραματικός καλλιτέχνης αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες. Με έναν άκρως κατατοπιστικό και αφηγηματικά πυκνό τρόπο, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ενώσει τις δύο αυτές όψεις, κατορθώνοντας, παράλληλα, να προσφέρει μια σύνοψη της αμερικανικής κουλτούρας το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ημέρα 5η (Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου)

 

Συνεχίζουμε την μουσική μας περιπλάνηση και πάμε με… Έλβις. Στην Όπερα 2 στις 19.00 προβάλλεται σε επανάληψη το «Ο Έλβις στη Γη της Επαγγελίας» του Γιουτζίν Τζαρέκι. Όλοι γνωρίζουν τον Έλβις, πόσοι όμως έχουν ακουστά την εντυπωσιακή Ρολς Ρόις που αγόρασε το ‘63; Ο πολυβραβευμένος Τζαρέκι παίρνει το θρυλικό αμάξι του Βασιλιά της Ροκ εν Ρολ για το πιο υπερβατικό μουσικό road trip, διασχίζοντας πολιτείες και δεκαετίες σε μια απολαυστική παραβολή πάνω στο σήμερα και το χθες της Αμερικής, μέσα από την άνοδο και την πτώση του απόλυτου ειδώλου της. 

Μένουμε κέντρο και πάμε να δούμε τo “Florida Project” του Σον Μπέικερ στο Ιντεάλ στις 22.15. Το φιλμ ακολουθεί τον θρίαμβο της προηγούμενης ταινίας του σκηνοθέτη («Tangerine»), βάζοντας πιτσιρικάδες να κάνουν άνω κάτω τις ζωές των ενηλικών και οδηγώντας κατά τα φαινόμενα τον Γουίλεμ Νταφόε στο Όσκαρ που του αξίζει.

Ημέρα 6η (Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου)

Δύο ταινίες αλλά με μεγάλο εκτόπισμα. Στο αμερικάνικο «The rider»της Κλόι Ζάο ένα ανερχόμενο αστέρι στις αρένες του Ροντέο, ο νεαρός καβαλάρης Μπράντι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ματαίωση όταν ένας σοβαρότατος τραυματισμός τον υποχρεώνει να μείνει μακριά απ’ αυτό που αγαπά. Ελλείψει εναλλακτικών ή επιθυμίας να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι απ’ αυτό του καουμπόι, ο Μπράντι καλείται να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του. Όπως η ίδια η Κλόι Ζάο δηλώνει, εκείνο που την εμπνέει είναι η ίδια η ζωή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως και στη νέα της ταινία, μπολιάζει τη μυθοπλασία που εξυφαίνει στα πιο απρόσμενα σημεία της αχανούς αμερικανικής ενδοχώρας με ιστορίες καθημερινών ανθρώπων. Στην επιστροφή της στο Διαγωνιστικό των Νυχτών Πρεμιέρας, δύο χρόνια μετά τα βραβευμένα «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου», η Ζάο υπογράφει ένα αναπάντεχα ώριμο φιλμ για τον δομικό ρόλο της επιθυμίας στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=110&v=ZhCZy_2XNrw

Ευτυχώς η ταινία προβάλλεται στο Δαναό 2 στις 19.00, οπότε δεν χρειάζεται να τρέχουμε για το δεύτερο μεγάλο φιλμ της βραδιάς, το «Χωρίς αγάπη» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ που προβάλλεται στις 22.00 στο Δαναό 1.  Ο δημιουργός του «Λεβιάθαν» ετοιμάζεται να μαγέψει μετά από το κοινό των Κανών και αυτό της Αθήνας με μια ιστορία σύγκρουσης δύο συζύγων που χωρίζουν για την κηδεμονία του γιου τους παρότι κανείς δεν παραδέχεται ότι δεν τη θέλει.

Ημέρα 7η (Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου)

Το «Γκλόρια» του χιλιανού Σεμπάστιαν Λέλιο το χάρηκα με την ψυχή μου. Τώρα έρχεται η νέα του ταινία «Μια φανταστική γυναίκα» (Ιντεάλ 20.30) που γαργαλά τα ερωτικά ήθη βάζοντας την ηρωίδα του  να απομακρύνεται  από την οικογένεια του συντρόφου της, ο οποίος πέθανε αιφνιδιαστικά, επειδή είναι τρανσέξουαλ!

 

Στην Όπερα 1, στις 22.30, το νουάρ «Στον αστερισμό του διδύμου» είναι σκηνοθετημένο από τον Άαρον Κατζ κι έχει πρωταγωνίστριες τις Λόλα Κίρκε και Ζόι Κράβιτζ, κόρης του διάσημου τραγουδιστή Λένι Κράβιτζ. Θέμα του μια υπόθεση δολοφονίας στο Χόλιγουντ και οι προσπάθειες της βασικής υπόπτου να αποδείξει την αθωότητα της.

Ημέρα 8η (Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου)

Η Λιν Ράμσεϊ έρχεται εδώ. Συγχωρήστε με που δεν πετάω τη σκούφια μου για τους υπόλοιπους εκλεκτούς επισκέπτες, αλλά εδώ… προσκυνώ! Η Σκοτσέζα με είχε μαγέψει από την πρώτη της φορά στις Κάνες, το αριστουργηματικό «Ratcacher» που είχε προβληθεί στο «Un Certain Regard». To You Were Never Really Here” με τον Χοακίν Φίνιξ σε ρόλο… Ντε Νίρο από τον «Ταξιτζή» έφυγε με 2 βραβεία από την Κρουαζέτ, οπότε θα είμαι πολύ πριν από τις 20.00 που ξεκινά η ταινία στο Ιντεάλ.

Στο ίδιο σινεμά, στις 22.30 ακολουθεί η «Thelma» του βραβευμένου Νορβηγού Γιοακίμ Τρίερ («Όσλο, 31 Αυγούστου»), ένα ερωτικό θρίλερ αφύπνισης που φέρνει κοντά την «Κάρι» του Ντε Πάλμα με τις «Μέρες οργής» του Ντράγερ.

Ημέρα 9η (Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου)

Από το αφιέρωμα στην Κλερ Ντενί δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει η τελευταία ταινία της «Η λιακάδα μέσα μου». Στο Δαναό 1 στις 20.30, παρουσία της ηθοποιού Σαντρίν Ντιμά.

Ημέρα 10η (Σάββατο  30 Σεπτεμβρίου)

 

Ώρα βραβείων και τελετή λήξης στο Ιντεάλ όπου αναμένεται το αδιαχώρητο και για τους νικητές και για την προβολή της «Άλλης πλευράς της ελπίδας» του Άκι Κοουρισμάκι.

Ημέρα 11η (Κυριακή 1 Οκτώβριου)

Κανονικά σήμερα καλύπτουμε τα κενά των προηγούμενων ημερών αλλά δεν με βλέπω να σηκώνομαι από το κρεβάτι μου, παρά μόνο για τους “Δουβλινέζους” του Τζον Χιούστον (Δαναός 1- 19.15) μόνο και μόνο για την αφιερωμένη προβολή στον φίλο Μπάμπη Ακτσόγλου. 

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b