MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γραμμές και χρώματα στα νησιά του Αιγαίου

Στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου, στην πηγή έμπνευσης εκατοντάδων ζωγράφων, μεταφέρεται το καλοκαίρι η εικαστική κίνηση, που κορυφώνεται πλάι στο κύμα τον Αύγουστο. Δημιουργείται έτσι ένα νοητό αρχιπέλαγος χώρων τέχνης που επιφυλάσσει σημαντικές εικαστικές απολαύσεις στους παραθεριστές. Συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές, προτείνοντας ένα νοητό διάπλου του αρχιπελάγους.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

ΑΝΔΡΟΣ

Εγγονόπουλος σε «Εύκρατη Ζώνη»

Πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Άνδρου αποτελούν, όπως κάθε χρόνο, οι δύο μεγάλες εκθέσεις που φιλοξενούνται στη Χώρα. Την αρχή έκανε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, αφιερώνοντας το φετινό καλοκαίρι στον Νίκο Εγγονόπουλο (1907-1985). Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννησή του, έως την 1η Οκτωβρίου 2017 φιλοξενεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος: Με τα χρώματα του λόγου και το λόγο των χρωμάτων», παρουσιάζοντας 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματά του.

Πλάι σε αυτήν, η δεύτερη μεγάλη θερινή εικαστική έκθεση φιλοξενείται στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, στο πλαίσιο του προγράμματος ομαδικών εκθέσεων υπό τον γενικό τίτλο «Πλόες». Η φετινή «Εύκρατη ζώνη» αναζητά τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που συνιστούν την «ευκρασία» στη φύση και στη ζωή μας, αλλά και τις ενδεχόμενες ανατροπές που εγκυμονούν. Στην έκθεση συμμετέχουν εννέα καλλιτέχνες (Ν. Αγγελίδης, Χρύσα Βουδούρογλου, Π. Βρέλλης, Γ. Γυπαράκης, Έλλη Κουτσουκέλλη, Κ. Μάσσιος, Βαρβάρα Σπυρούλη, Α. Στάβερης, Η. Τσακμάκης), που ξεχωρίζουν για τον διαπραγματευτικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα υλικά τους, για την πολυδύναμη γραφή αλλά και την πολυεπίπεδη εκφραστική τους γλώσσα. Ακόμη, περιλαμβάνεται μια τιμητική αναφορά στη συμβολή του πρόωρα χαμένου γλύπτη Γιώργου Λάππα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | τηλέφωνο 22820 22444

Διάρκεια: Έως 1η Οκτωβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 & 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00 (Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά)

Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως | τηλέφωνο 22820 24598

Διάρκεια: Έως 1η Οκτωβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-13.30 και 18.30-21.30, εκτός Τρίτης

thema art culture 2017 kakouriwtis ekthesis nhsia

 Μανώλης Χάρος

ΛΗΜΝΟΣ

Ο δυσδιάκριτος εξωτισμός του Μανώλη Χάρου

Από τα Κήθυρα όπου ζει, ο εικαστικός Μανώλης Χάρος μεταφέρει τα τοπία του στη Λήμνο, παρουσιάζοντας την έκθεση «Ο δυσδιάκριτος εξωτισμός του προορισμού» στον Χώρο Τέχνης «Ώχρα Μπλε». Ο ορίζοντας, οι αναφορές στο κοντινό και το απομακρυσμένο, ο υπαινιγμός, η περιγραφή, ή η ανάμνηση, χαρακτηρίζουν την τοπιογραφία του καλλιτέχνη, που θέλει να μεταφέρει στον θεατή της την πρόσκληση του ταξιδιού, περιγράφοντας την αναχώρηση ή τη θέαση από μακρινή απόσταση του προσδοκώμενου τόπου. Τα έργα που παρουσιάζονται, ανήκουν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, που εξελίσσεται τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος Τέχνης «Ώχρα Μπλε», Π. Κυδά 8, Μύρινα | τηλέφωνο 22540-26264

Διάρκεια: Έως 20 Αυγούστου 2017

Ώρες λειτουργίας: 9.00-14.00 και 19.00-22.30, Κυριακή 19.00-22.30

ΠΟΡΟΣ

Η «Ανάδυση» του Γιάννη Αδαμάκου

Είκοσι πέντε ζωγραφικά έργα, λάδια σε μεγάλο μέγεθος και μικρές ακουαρέλες, συνθέτουν την έκθεση «Re-emergence» (Ανάδυση) του Γιάννη Αδαμάκου, που φιλοξενείται στην Γκαλερί Citronne, στην παραλία του Πόρου, σε επιμέλεια της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη. Πρόκειται για έργα στα οποία ο καλλιτέχνης εισάγει την γεωμέτρηση στην οργάνωση του ζωγραφικού χώρου, επιχειρώντας να συνθέσει, να γεφυρώσει, αλλά και να εξαντλήσει τα όρια ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και την υποκειμενική πρόσληψη της πραγματικότητας. Με βασική αναφορά την ομιχλώδη θάλασσα, ως στοιχείο που παραπέμπει σε αρχέγονες μνήμες, ο Γιάννης Αδαμάκος περιγράφει την περιβάλλουσα φύση, διαλύοντας μέσα στο χρώμα τα όρια ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στον θόρυβο και την σιωπή, το όνειρο και το βίωμα, την φύση και την φαντασία και ανασυνθέτοντάς τα μέσα στη μνημη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γκαλερί Citronne, Παραλία Πόρου | τηλέφωνο 6979989684

Διάρκεια: Έως 4 Σεπτεμβρίου 2017

thema art culture 2017 kakouriwtis ekthesis nhsia 7

Μιχάλης Καψάλης

ΣΑΜΟΣ

«Καλοκαίρι της Αγάπης», 50 χρόνια μετά

Αντλώντας τον τίτλο του από το κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο που πριν από 50 χρόνια προεικόνιζε την «πολιτιστική επανάσταση» του ’68, το «Καλοκαίρι της Αγάπης», μια από τις πολλές εκφράσεις της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960, το Ίδρυμα Schwarz παρουσιάζει, στο Πυθαγόρειο της Σάμου την έκθεση «Summer of Love», σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση προτείνει μια σύγχρονη θεώρηση αυτής της σημαδιακής χρονιάς, φωτίζοντας μια εποχή που η έννοια της πολιτικής αλλά και της αγάπης είχαν μια πραγματική αίσθηση του επείγοντος.

Η έκθεση περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τετραλογίας βίντεο που δημιούργησε ο Έλληνας καλλιτέχνης Νικόλας Κοζάκης σε συνεργασία με τον φιλόσοφο Ραούλ Βανεγκέμ, καθώς και το βίντεο «Κάθε μέρα λέξεις εξαφανίζονται» (2016), του βραβευμένου σκηνοθέτη Johan Grimonprez. Επιπλέον, καλλιτέχνες όπως οι Μιχαήλ Καρίκης, Marko Mäetamm, Marge Monko και Uriel Orlow θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνεόμενοι από την επέτειο των πενήντα χρόνων από το 1967 και από τις αντιλήψεις σχετικά με την αγάπη και την πολιτική σε μια περιοχή που βιώνει την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κατάρρευση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Art Space Pythagorion, Πυθαγόρειο

Διάρκεια: Έως 15 Οκτωβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-13.00 και 19.00-00.00

Είσοδος: 2€

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ελληνοαμερικανικοί διάλογοι στα Φηρά

Ένας ελληνοαμερικανικός εικαστικός διάλογος αναμένει τους επισκέπτες του Μπελλώνιου Πολιτιστικού Ιδρύματος στα Φηρά της Σαντορίνης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα εκρηκτικά χρώματα και τα ζωηρά λουλούδια και πουλιά που πλαισιώνουν τα τοπία της διάσημης Αμερικανίδας ζωγράφου L.C. Armstrong, στην έκθεση «Island Paintings», που θα εγκαινιαστεί στις 7 Αυγούστου. Θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 14 έργα μοναδικής ζωτικότητας και εικαστικής τεχνικής, δείγμα της δεκαετούς μελέτης της για τα νησιώτικα μοτίβα, τη φύση και το μαγικό ρεαλισμό.

Λίγο αργότερα, στις 17 Αυγούστου θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση «American History» του Μιχάλη Καψάλη, που έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2017. Στους καμβάδες του Καψάλη, περικλείεται το πολύπλευρο ταλέντο του, η πολυσχιδής και αεικίνητη προσωπικότητα του και απεικονίζεται η αγάπη του για τη θάλασσα με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια. Το αιώνιο μπλε της θάλασσας που τόσο αγάπησε, κυριαρχεί στα λουσμένα με φως νησιώτικα τοπία του Μανχάταν, όπου μεταφέρει το ελληνικό φως, ιχνηλατώντας τα όριά του στα αμερικάνικα τοπία του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μπελλώνιο Πολιτιστικό Ίδρυμα, Φηρά

L.C. Armstrong, «Island Paintings» 7-16 Αυγούστου 2017

Μιχάλης Καψάλης, «American History», 17-23 Αυγούστου 2017

thema art culture 2017 kakouriwtis ekthesis nhsia 3

 Γιάννης Αδαμάκος

ΤΗΝΟΣ

Εικαστικές αφηγήσεις

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση «In Narrative Tense» αφηγούνται μια ιστορία, χωροθετημένη σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού. Μια ιστορία προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, μια ιστορία που θέτει κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες, όπως η φύση και το αίσθημα δικαιοσύνης. Συνολικά, τα έργα φιλοδοξούν να μεταδώσουν την ενεργό κριτική στάση του κάθε καλλιτέχνη, να διαμορφώσουν μια ενιαία πρόταση, μια εικαστική παρέμβαση, υπερβαίνοντας τις δεσμεύσεις και τα στερεότυπα του θεωρητικού λόγου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αυγέρος, Αντιγόνη Καββαθά, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αλέκος Κυραρίνης, Κώστας Λάβδας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Αργύρης Μαραβέλιας, Τάσος Μισσούρας, Μανώλης Μπιτσάκης, Νατάσσα Πουλαντζά, Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογκας, Βάνα Φερτάκη, Μάριος Φούρναρης, Μανώλης Χάρος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρα (Γραφεία Φεστιβάλ Τήνου)

Εξώμβουργο (Μονή Ιησουιτών)

Πύργος (Αίθουσα Γιάννη Γαΐτη)

Διάρκεια: Έως 26 Αυγούστου 2017 (στη Χώρα έως 10 Σεπτεμβρίου)

ΥΔΡΑ

Τέτσης από τον Μιχάλη Μαδένη

Ο μαθητής και στενός φίλος του Παναγιώτη Τέτση, ο ζωγράφος Μιχάλης Μαδένης, επιστρέφει στο σπίτι όπου έζησε και εργάστηκε ο δάσκαλός του, αλλά και ο ίδιος για μεγάλα διαστήματα, προκειμένου να ξεναγήσει το κοινό στην οικία και το ατελιέ του μεγάλου κολορίστα της ελληνικής ζωγραφικής. Ο Μαδένης, τελευταίος ένοικος του σπιτιού πριν αυτό παραδοθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, θα αναβιώσει τη ζωντανή και δημιουργική ατμόσφαιρά του και θα μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες στον κόσμο του σημαντικού καλλιτέχνη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οικία – Ατελιέ Τέτση, Ύδρα, 22980-52421, 22980-52321

Για περισσότερα εδώ

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, 19.30

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b