MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

H Γαλλίδα ηθοποιός Jeanne Moreau έφυγε από την ζωή

Το απόλυτο ίνδαλμα του γαλλικού κινηματογράφου, η ηθοποιός Jeanne Moreau, άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι σε ηλικία 89 ετών, σήμερα, 31 Ιουλίου 2017.

Monopoli Team

Πρώτο θέμα αποτελεί σήμερα στα γαλλικά ΜΜΕ και όχι άδικα, ο θάνατος της σπουδαίας γαλλίδας ηθοποιού, Jeanne Moreau. Η ηθοποιός είχε γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στην ταινία «Jules et Jim» του François Truffaut (Φρανσουά Τρυφ). Με την ασύγκριτη γοητεία της και την ιδιαίτερη γαλλική της φινέτσα είχει καταφέρει να γοητεύσει τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες μέσα στα 65 χρόνια της συνεχόμενης καριέρας της. Κατείχε εξέχουσα θέση με μια σειρά ρόλων σε ταινίες που θεωρούνται μέρος του Γαλλικού Νέου Κύματος στον κινηματογράφο, συμπεριλαμβανομένου και του “Lift to the Scaffold”, εκτός του “Jules et Jim”. Επιπλέον εμφανίστηκε και σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το “The Last Tycoon” και την “Δικη” (Τhe Trial) του Καύκα. 

Μάλιστα δεν θα μπορούσε να μην έχει κερδίσει και αναρίθμητα βραβεία, όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας της, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960 για την ταινία «Seven Days…Seven Nights», αλλά και του «γαλλικού Όσκαρ», δηλαδή του βραβείου Σεζάρ για την ταινία «The Old Lady Who Walked in the Sea» το 1992. Να θυμίσουμε επίσης ότι η Moreau είχε πρωταγωνιστήσει και στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», το 1991, υποδυόμενη την Γαλλίδα σύζυγο ενός εξαφανισμένου Έλληνα πολιτικού, ενώ έχει σκηνοθετήσει και η ίδια δύο φίλμ,  το “Lumière” (1976) και το “L’Adolescente” (1979). Αξίζει μάλιστα, να σημειωθεί, πως κέρδισε και βραβείο BAFTA για την ταινία «Viva Maria!» to 1967.

jeanne moro died today 2017 3

Στο παρελθόν η ηθοποιός όταν ρωτήθηκε αν νιώθει νοσταλγία για το Γαλλικό Νέο Κύμα στον κινηματογράφο απάντησε χαρακτηριστικά: “Νοσταλγία για τι πράγμα; Νοσταλγία νιώθεις όταν θέλεις τα πράγματα να παραμένουν στάσιμα και ίδια. Ξέρω τόσους πολλούς ανθρώπους να μένουν στον ίδιο τόπο. Και Θεέ μου, κοιτάξτε τους! Είναι ήδη νεκροί πριν καν πεθάνουν. Αυτό είναι ένα φοβερό ρίσκο. Η ζωή είναι ένα ρίσκο!”.

Γεννημένη στις 23 Ιανουαρίου του 1928 στο Παρίσι, η Jeanne Moreau ήταν ένα ελεύθερο πνέυμα που πάντα “επαναστατούσε” ενάντια στην καθιερωμένη τάξη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του περιβάλλοντος της. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή στο διαμέρισμα της στο Παρίσι και την εντόπισε ήδη νεκρή η οικιακή της βοηθός, στις 7.30 το πρωί όταν κατέφτασε στο σπίτι. 

jeanne moro died today 2017 2

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b