MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Art Athina «γυρίζει σελίδα»

Ένα καινούργιο πρόσωπο, πιο ανάερο και φιλικό, επιχειρεί να προσφέρει στον επισκέπτη της η 22η Art Athina, η ετήσια φουάρ σύγχρονης τέχνης που ανοίγει τις πύλες της από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου στο χώρο του Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου.

author-image Σπύρος Κακουριώτης
«Ανανεωμένη σε πρόσωπα, δομή και περιεχόμενο, η Art Athina γυρίζει σελίδα», τόνισε, υποδεχόμενη τους εκπρόσωπους του τύπου, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου.

artathinaIMG 8650

Σε ένα χώρο με λιγότερα περίπτερα «θεσμικών» φορέων, αλλά με πολύ περισσότερο χρώμα, καθώς στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται μια σειρά περιπτέρων που είναι αφιερωμένα το ντιζάιν, η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, που είχε απαλλαγεί από τη σοβαροφάνεια των προηγούμενων διοργανώσεων.

artathinaIMG 8447

Ανάμεσα σε ταμπλό κατάφορτα από γκραφίτι, άνετους καναπέδες και πολυθρόνες που συνέβαλλαν στη χαλαρή ατμόσφαιρα, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Σταματία Δημητρακοπούλου, συνόψισε τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής ανανεωμένης διοργάνωσης: «Επιχειρεί να συνοψίσει την εγχώρια εικαστική παραγωγή, να ανταποκριθεί σε προκλήσεις που δίνουν τη δυνατότητα εξέλιξης, αλλά και ανοιχτεί σε νέα πεδία».

artathinaIMG 8041

Κάνοντας λόγο για μια «διαδικασία επαναπροσδιορισμού της φουάρ», η καλλιτεχνική σύμβουλος της Art Athina Ξένια Καλπακτσόγλου τόνισε ότι το πρόγραμμα «προκύπτει ως συνισταμένη από το σύνολο των αιθουσών που συμμετέχουν. Είναι μια συλλογική εργασία και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να προσομοιάζει σε αυτό που οραματιζόμαστε».

Στον κεντρικό χώρο του γηπέδου, που φέτος έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να αφήνει περισσότερο «αέρα» στα περίπτερα των γκαλερί, αλλά και να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στους επισκέπτες τους, θα συναντήσει κανείς 43 αίθουσες τέχνης, που προτείνουν νέους, αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες.

artathinaIMG 8656

Παράλληλα, 13 γκαλερί από το εξωτερικό, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν έδρα το Λος Άντζελες (αλλά και το Βουκουρέστι, τη Βουδαπέστη, το Όσλο, την Κοπεγχάγη, το Βερολίνο, τη Ν. Υόρκη…) συγκροτούν το τμήμα των Highlight. Ξεχωριστή ενότητα, με τίτλο Feature, συγκροτούν δύο επιλεγμένες από την ανεξάρτητη επιμελήτρια Μyriam Ben Salah γκαλερί (από το Ντουμπάι και τη Ζυρίχη), που παρουσιάζουν το πρόγραμμα «Alternatives», των εικαστικών Sophia Al Maria και Shana Moulton, που σχολιάζουν με μαύρο χιούμορ τα αδιέξοδα της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

artathinaIMG 8708
Παράλληλα, στον υπερυψωμένο χώρο του γηπέδου, έχει διαμορφωθεί ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου προβάλλονται βίντεο 32 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που επέλεξε ο τεχνοκριτικός Alexander Burenkov, με κεντρικό τους θέμα την ανησυχία που προκαλεί η τεχνολογική έκρηξη.

artathinaIMG 8097

Στο ίδιο επίπεδο παρουσιάζονται δύο μικρά αφιερώματα στο έργο του Γιάννη Κουνέλλη (σε επιμέλεια του Ιδρύματος Κωστοπούλου) και του Δημήτρη Μυταρά (σε επιμέλεια της Εθνικής Πινακοθήκης).

Τέλος, στην ενότητα Survey, η ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι δημιουργεί ένα οπτικό αρχείο έργων που παρουσιάστηκαν στην Art Athina, καθώς και σχετικών δημοσιεύσεων, ενώ παράλληλα φιλοξενείται η οπτικοακουστική εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Ρωτώντας…»

IMG 4957
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου λειτουργίας της Art Athina θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα περφόρμανς από καλλιτέχνες των αιθουσών τέχνης που συμμετέχουν στην έκθεση, καθώς και μια σειρά συζητήσεων, ομιλιών και ειδικών αφιερωμάτων.

IMG 4966

IMG 4954

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b