MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιό είναι αυτό το «Ελάφι» στην ταινία του Λάνθιμου που καλπάζει για Χρυσό Φοίνικα;

Με τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του, που συμμετέχει στο φεστιβάλ των Καννών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών κριτικών προβάλλεται ως ένα από τα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα, ο Γιώργος Λάνθιμος δίνει τις σοβαρότερες εξετάσεις για την καθιέρωση του στην ελίτ των ανερχόμενων και πιο «hot» ονομάτων στο σύμπαν των σκηνοθετών.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σήμερα το πρωί (8.30) της Δευτέρας 22 Μαίου το «The Killing of a Sacred Deer» προβλήθηκε στην αίθουσα Ντεμπισί. Οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Γιούχα (ελάχιστα) και χειροκροτήματα μαζί αλλά αυτό επιβάλει το πρωτόκολλο του φεστιβάλ.

Καμιά ταινία από όσες έχουν περάσει από εδώ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γλυτώσει το κράξιμο. Έστω και λίγο. Το φιλμ σε κοινό σενάριο των Λάνθιμου και Φιλίππου, αφορά σε μια γεμάτη αμφισημία και μυστήριο οικογενειακή ιστορία. Την υπόθεση ίσως να τη γνωρίζετε ήδη: Ένας πετυχημένος καρδιοχειρούργος (Κόλιν Φάρελ) και η οφθαλμίατρος σύζυγός του (Νικόλ Κίντμαν) βλέπουν την ειδυλλιακή εικόνα της οικογένειας τους, που συμπληρώνουν τα δύο ανήλικα παιδιά τους, να αποκτά ρωγμές, όταν πατέρας παίρνει υπό την προστασία του ένα αινιγματικό αγόρι. Όπως και στα προηγούμενα φιλμ του Λάνθιμου έτσι κι εδώ η συμμετοχή του θεατή σε ένα υπέρ το δέον εγκεφαλικό παιχνίδι, με υποβόσκουσα βία και δεκάδες συμβολισμούς είναι προαπαιτούμενη.

The Killing of a Sacred Deer 2

Η μεταφορά της κιουμπρικής αισθητικής σε ένα σκοτεινό και ασφυκτικό αλά Χάνεκε οικογενειακό περιβάλλον χαρακτηρίζει, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ του Λάνθιμου. Μένει μόνο να δούμε αν η βαθιά ειρωνική ματιά του σεναρίου πετυχαίνει να στηρίξει κατάλληλα τη δομική αντοχή του δράματος οδηγώντας το σε άλλα επίπεδα ή αν η αίσθηση «μια από τα ίδια» δυσκολεύει το δρόμο του διεθνή πλέον σκηνοθέτη προς την οριστική – και με τη τζίφρα- καταξίωση! Κάτι μας λέει πάντως ότι αυτό το «Ελάφι» δεν θα λείπει από τα βραβεία της ερχόμενης Κυριακής…

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b